Kada su u pitanju početne ponude kriptovaluta (ICO) – za dio financijskih stručnjaka i država kontroverzno prikupljanje kapitala koje “miriši” na prijevaru – Švicarska se našla između “čekića i nakovnja”.

S jedne strane želi ostati globalno središte za kriptovalute, a s druge želi izbjeći imidž države koja je dio nereguliranog digitalnog “Divljeg zapada”. Da alpska država u srcu Europe želi postati kriptonacija najavio je prošloga tjedna i ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann, prenosi Financial Times.

ICO i ŠVICARSKA

Podaci konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) pokazuju kako je od 10 najvećih ICO-a Švicarska privukla njih četiri. Prošle godine ICO-i su globalno vrijedili 4,6 milijardi dolara. U Švicarskoj startupi su od siječnja do listopada 2017. izdali tokena za 550 milijuna dolara. Time je Švicarska zauzela drugo mjesto u svijetu, iza SAD-a s 580 milijuna dolara vrijednim ICO-ima. Švicarska svoj status središta kriptovaluta zahvaljuje kombinaciji snažne startup scene, otvorenosti inovacijama i bogatih investitora. Tako se mali kanton Zug pored Züricha neslužbeno naziva “kriptodolinom”. Međutim, Južna Koreja i Kina zabranili su ICO-e, EU i SAD su vrlo skeptični spram njih. Stoga se švicarska vlada i regulatori pitaju koliko daleko treba ići u ohrabrivanju razvoja nereguliranog tržišta kriptovaluta. Podsjetimo, financijski regulator Finma upozorila kako istražuje niz ICO-a zbog mogućih propusta pri sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Službeni Bern posebno brine korištenje kriptovaluta za nezakonite aktivnosti, tim više jer je Švicarska središte upravljanja imovinom.

IZBJEGAVANJE ZAMKE

“Vlada ne želi pasti u istu zamku kao i banke prije 30 ili 40 godina – iznimno su osjetljivi na pranje novca i praksu poznavanja klijenta”, kaže za FT Oliver Bussmann, predsjednik udruge Crypto Valley.

Odvjetnica u njujorškoj tvrtki Reed Smith, Kari Larsen, smatra kako je švicarski pristup pragmatičan, ali istovremeno i dijelom oportunistički. Naime, u privlačenju ICO-a Švicarskoj bi u budućnosti mogao konkurirati Gibraltar, prva država s regulatornim okvirom za ICO-e. Stoga bi kapital mogao početi odlaziti gdje je bolje zaštićen, ocjenjuje Larsen.

Izvor: Poslovni.hr

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.