Kompanija Robinhood Markets Inc., smještena u SAD-u, poznata po svojoj aplikaciji za trgovanje dionicama ulazi u kripto-tržište.

Tvrtka osnovana 2013.g. nastala je zbog potrebe za “demokratizacijom” trgovanja, omogućujući jednostavna ulaganja u dionice. Danas su najavili da planiraju uključiti Bitcoin i Ethereum u trgovanje putem svojih mobilnih aplikacija tijekom sljedećeg mjeseca. Na taj način žele privući kripto-entuzijaste prema svojim tradicionalnim proizvodima, ali i omogućiti servis koji bi uhvatio jureći vlak investiranja u kriptovalute.

Došli smo do zaključka da su kriptovalute kao investicija stvorile jasnu podlogu budućim obveznicama te su se integrirale kao sastavni dio raznolikog i balansiranog portfolia.

Vladimir Tenev, CEO

Za početak, mogućnost trgovanja kriptovalutama će biti ponuđena stanovnicima saveznih država Kalifornija, Massachusetts, Missouri, Montana i New Hampshire. No uskoro planiraju proširiti mogućnost investiranja na sve savezne države SAD-a.

Tvrtka koja je regulirana od strane SEC i Tijela za regulaciju financijske industrije (FINRA), planira ponuditi usluge trgovanja kriptovalutama besplatno. Dodatno, obećaje trenutačne transfere prilikom kupovina kriptovaluta na iznose do 1000$, što omogućuje značajan napredak u odnosu na konkurenciju. Time i nudi lakšu put do investicija u kriptovalute, što je trenutno velika barijera za velik broj ljudi.

KRIPTOVALUTE UPOZNAJU DIONICE

Iako ponuda besplatnog servisa za trgovanje je rizičan posao, prema Tenevu, tvrtka se nada da će na taj način privući brojne investitore tržištu sa vrijednošću od 550 milijardi dolara te ostalim njihovim proizvodima.

Konkretno, tvrtka naplaćuje povlašteni, premium servis “Robinhood Gold” koji omogućuje marginalno trgovanje (margin trading) i trgovanje nakon zatvaranja burzi (after-hours trading). Tvrtka zarađuje od provizija prilikom trgovanja te na kamatama po računu, slično kao tradicionalna banka.

Prikupljanjem 176 milijuna dolara polaznog kapitala, Robinhood planira progurati brojne druge prozivode u paketima udruženim sa kriptovalutama. Prošlog mjeseca, tvrtka je objavila i web platformu za trgovanje uz postojeće mobilne aplikacije. Osnovna ideja je očita. Ne žele samo privući postojeće investitore, već privući nove korisnike kojima bi ponudili i postojeće proizvode koji većini nisu toliko zanimljivi poput kriptovaluta (manja mogućnost zarade, ali zato sigurnije investicije).

Prema Tenevu, platforma za trgovanje je prošlog mjeseca imala 3 milijuna korisnika sa volumenom trgovanja u iznosu od 100 milijardi dolara.

Robinhood neće imati svoj novčanik (wallet) za kriptovalute, nego će koristiti sigurnu treću stranu koja još nije imenovana. Iako će Robinhood baratati kriptovalutama u ime investitora, Tenev tvrdi da tvrtka neće koristiti taj korisnički novac za daljnje investicije.

NADOLAZEĆE KRIPTOVALUTE

Iako će korisnici Robinhood platforme imati pristup trgovanju pomoću Bitcoina i Ethereuma, kompanija će dodati još 16 kriptovaluta. Njih će investitor zasad moći samo pratiti te primati obavjesti o novostima i cijenama.

Kriptovalute koje namjeravaju dodati na listu za praćenje su Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple, Ethereum Classic, Zcash, Monero, Dash, Stellar, QTUM, Bitcoin Gold, OmiseGo, NEO, LISK, i Dogecoin.

Zasad, Tenev nije otkrio planove da li namjeravaju omogućiti trgovanje i tim kriptovalutama. Navodi da su oformili poseban odbor čija je zadaća analizirati faktore poput sigurnosti, funkcionalnosti i potražnje. Taj odbor bi na temelju svojih analiza odlučio koje kriptovalute se mogu dodati na listu za trgovanje.

Također je napomenuto da iako je tvrtka zainteresirana za tržište kriptovaluta, ne planiraju dodavati kompliciranu vrstu proizvoda vezanih uz kriptovalute, poput Bitcoin i Ethereum futures.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.