U zadnjih nekoliko dana pojavio se velik broj vijesti o tome kako vlada Južne Koreje zabranjuje trgovanje kriptovalutama. Te vijesti su se ispostavile lažnima. Unatoč tome, panika koju su uzrokovale te vijesti potaknula je masovnu prodaju kriptovaluta. Zbog toga je Bitcoin pao na čak 12.600$, a Ripple pao za 25%.

Tržište kriptovalutama je postiglo vrijednost od 740 milijardi dolara 24 sata prije pada od 10% prouzročenog objavom glasina o zabrani trgovanja u Južnoj Koreji.

Ovo je drugi put u proteklih nekoliko tjedana da su lažne vijesti iz J. Koreje uzrokovale velike padove kriptovaluta.

Južnokorejski ministar pravosuđa Park Sang-ki je izjavio za lokalne novine Yonhap News:

Ministarstvo priprema legalizaciju koja praktički zabranjuje bilo kakve transakcije koje se temelje na virtualnim valutama. Izrazili smo brige zbog pomane za virtualnim valutama i isključenje je jedan od naših ciljeva.

U daljnjoj izjavi Park je elaborirao kako je zabrinut za negativnu vezu Južne Koreje i kriptovaluta:

Počinje sličiti špekulacijama i klađenju. Činjenica da mediji koriste frazu ‘Kimchi premium’ odražava stranu procjenu da je Južnokorejsko tržište abnormalno.

ISPRAVNO IZVJEŠĆE ILI ŠIRENJE OBMANA?

Mnogi su na Twitteru uvjereni kako su ti citati uzeti van konteksta od strane medija te da vlada Južne Koreje zeli nastaviti sa regulacijom no ne i zabraniti trgovanje kriptovalutama.

CNBC-ov voditelj “Cryptotrader” emisije Ran Neuner je dalje pojasnio na svom Twitter profilu kako se vlada fokusira na regulaciju, a ne na zabranu.

Reuters je čak pogrešno objavio da je policija napravila pretres najveće korejske burze Bithumb. Ispostavilo se da se radilo o prijateljskoj posjeti policajca svome prijatelju.

Tržište kriptovaluta u Južnoj Koreji obuhvaća 20-25% ukupnog svjetskog tržišta. U Južnoj Koreji registrirano je više od 20 burzi za kriptovalute.

NESLAGANJE UNUTAR VLADE

Suprotno mišljenju ministra pravosuđa, južnokorejsko ministarstvo financija naglasilo je da se ne slaže sa prijedlogom, izjavljujući:

Ne dijelimo isto mišljenje kao Ministarstvo pravosuđa na potencijalne zabrane trgovanja na burzama za kriptovalute.

Preostaje nam vidjeti o kojoj se točno dodatnoj regulaciji radi koja će biti nametnuta južnokorejskim trgovcima. Sve u svemu, ovakve situacije nam mogu poslužiti kao dobar podsjetnik koliko izjave mogu biti izvučene iz konteksta i koliko jako mogu utjecati na tržište kriptovalutama.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.