Japanska mjenjačnica kriptovaluta Coincheck hakirana je i iz nje je pokradena rekordna svota virtualnog novca. Koliko novaca je ukradeno i koje su sve kriptovalute zahvaćene?

Jedna od najpopularnijih i najvećih mjenjačnica kriptovaluta u Japanu, Coincheck, u petak je naprasno prekinula uslugu trgovanja za sve svoje klijente, da bi nedugo nakon toga stigle vijesti o hakerskom napadu. Vodeći ljudi Coinchecka potom su održali i tiskovnu konferenciju na kojoj su potvrdili crne slutnje – njihova je mjenjačnica napadnuta i iz nje je pokradeno 500 milijuna NEM coina kojima se tamo trgovalo.

COINCHECK IZGUBIO VIŠE OD MT. GOX?

Tržišna vrijednost ukradenih kriptovaluta kreće se oko 533 milijuna dolara. Očekivano, cijena NEM-a je odmah po objavi ove informacije pala za 20%, no to ne umanjuje štetu učinjenu Coinchecku i njegovim klijentima.

Prema ovim podacima pljačka virtualnog novca iz ove japanske mjenjačnice postala je najveća pljačka kriptovaluta u povijesti. S neslavnog trona skinula je tako događaj u kojem je s Mt. Goxa nestalo, po tadašnjoj vrijednosti, oko 340 milijuna dolara u bitcoinima. Osnivač NEM tokena je izjavio kako je do krađe došlo jer Coincheck nije koristio multisignature wallet, da su olako shvatili sigurnost poslovanja.

U Coinchecku najavljuju istragu i skori nastavak poslovanja. Iako ovaj događaj s bitcoinom nema izravne veze, cijena “digitalnog zlata” počela je padati tijekom petka i ponovno se spušta prema razini od 10.000 dolara.

Upravo ovakve vijesti nam pokazuju jednu od glavnih slabosti kripto svijeta. Burze su centralizirane točke, često podložne hakiranju. Mnogi povremeni trgovci kriptovalutama stoga čuvaju svoj novac na hardware walletu poput Ledger Nano S upravo zbog tog razloga. Sve dokle DEX (decentralizirane burze) ne postanu učinkovite i lako pristupne (što očekujemo 2018.g.), svaki novac koji se čuva na burzama jest pod rizikom.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.