Završetkom 2017.g. burza Binance postaje najveća burza na svijetu. Postaje gotovo prepopularna za svoje dobro. Većina velikih burzi je zbog velikog priljeva korisnika privremeno obustavila nove registracije, uključujući i Binance. Unatoč tome, odmah nakon otvorenja, CEO Zhao Changpeng je izjavio u jednom intervjuu kako je Binance imao čak 240.000 novih registracija u prvom satu. Nagli porast Binance-a izražava samu snagu, ali i nedostatke brojnih burzi za kriptovalute.

Binance se izdignuo iz frustracije koja je nastala zbog konvencionalnih burzi. Investitori u Bitcoin su od siječnja 2017.g. do siječnja 2018.g. ostvarili profit od 1800%, što porast od nekoliko % na tradicionalnim tržištima dionicama čini izrazito neprimaljivim.

Binance ima tehnološki kapacitet za obradu čak 1.4 milijuna transakcija po sekundi, no čak ni to nije dovoljno s obzirom na broj korisnika.

Stoga nije iznenađenje veliki priljev investitora u kriptovalute. Ali burze jednostavno nisu bile spremne za njih. Također i velike burze poput Coinbase, Bittrex i Poloniex su vidjeli masivne skokove u broju korisnika. Kao posljedica velikog priljeva, burze povisuju provizije, a vrijeme potrebno za obradu transakcija se povećava. Vremena potrebna za provedbu depozita i povlačenja sredstava se sve više povećavaju. Odgovori na korisničke upite su spori ili na nekim burzama nepostojeći.

Stoga nije iznenađenje da u se u takvoj “klimi”, Binance, burza lansirana prije svega nekoliko mjeseci, izdigla na 1. mjesto burzi po dnevnom volumenu trgovanja.

Zhao Changpeng, CEO of Binancea.

U svega sat vremena prošle srijede, 240.000 novih korisnika je kreiralo račun na Binance. Ukupno se registrira nekoliko milijuna investitora tjedno. Samo da dobijete perspektivu o popularnosti kripto-svijeta: Coinbase ima oko 13 milijuna korisnika registrirano, dok Charles Schwab, jedna od najvećih brokerskih firmi u SAD-u, ima oko 10 milijuna klijenata.

Kada je Coinbase objavio da dobiva nekoliko milijuna registracija na mjesec, to je bio očiti znak “zlatne groznice” za kriptovalutama. Binance se sada nosi s takvim brojkama na tjednoj razini.

BINANCE

Binance ostvaruje promet trgovanja u iznosu od 5.5 milijarde dolara dnevno. Binance je postao popularan zbog user-firendly sučelja i odličnog izbora altcoinova. Korisnici također imaju mogućnost da koriste kriptovalutu same burze, Binance coin (BNB), za plaćanje provizija za trgovanje ostvarujući time 50% popusta.

Binance tim privremeno zatvorio vrata novim korisnicima, priznavši da su morali ažurirati infrastrukturu kako bi mogli podnijeti veliki priljev novih korisnika. Prema intrvjuu za Bloomberg, čak postoji član tima čiji je jedini posao da naručuje dodatne servere od Amazon Web Services, hosting kompanije burze. Činjenica da burza ulaže u svoju infrastrukture te ne prima novac koji ne može podržati je svakako ohrabjujuća.

Ulaskom u 2018. godinu, iskristalizirali su se mnogi problemi uzrokovani centralizacijom burzi. Imaju probleme sa obradom velikog broja transakcija. Mogu biti hakirane. Naplaćuju velike provizije. Mijenjaju provizije preko noći, ograničavajući manje transakcije. Zaključno, one izražavaju neke od osnovnih nedostataka centraliziranog monetarnog sutava i banaka. Lako se može uvidjeti da kao što je Satoshi Nakamoto izrazio potrebu za decentraliziranom valutom – tako se sada pojavljuju potrebe za decentraliziranim burzama.

DECENTRALIZIRANE BURZE

Decentralizirane burze se također temelje na blockchainu, a fukncionalnost im osiguravaju smart contracts. One objedinjuju nekoliko središnjih karakteristika blockchaina: sigurnost, transparentnost, niske provizije itd. Preporučujemo da pratite projekte poput 0x, AirSwap, Bancor, Loopring te Stellar. Čak i ako ti konkretni projekti ne uspiju, gledajući na duge staze, sam koncept decentraliziranih burzi će vjerojatno zaživjeti.

Ukratko, burze su najbolje mjesto za kupovinu kriptovaluta, a Binance se probio na prvo mjesto. Sučelje je lako za korištenje, provizije su niske i ima odličnu ponudu valuta. Vidjeti ćemo u kojem smjeru će se nastaviti priča sa Binance, kao i sa samim projektima decentraliziranih burzi, kojih je sve više.

 

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.