Poznato je da poslovni ciklusi osciliraju između razdoblja ekonomskog rasta i recesije. Taj sinusoidni oblik poslovnih ciklusa je temelj zbog kojega smatram da se svjetsko gospodarstvo nalazi u pretkriznom razdoblju. Naime, ne postoji eksplicitan vremenski period ni ekonomskog rasta ni recesije, ali je moguće iz određenih makroekonomskih indikatora zaključiti u kojemu se razdoblju gospodarstvo nalazi. Usuđujem se tvrditi da se Wall Street poprilično zagrijava nakon promotrenih kretanja osnovnih indeksa. No, osim toga događa se nešto do sad neviđeno – upletanje mainstream financijskog sustava u trgovanje digitalnom valutom Bitcoinom. Ipak, valja primjetiti da se to upletanje obavlja po već poznatim obrascima špekuliranja.

MOGUĆI UZROCI SVJETSKE KRIZE

Dakle, poprilično sam uvjerena da su tri moguća uzročnika nove svjetske ekonomske krize.

  1. Ako se veliki igrači odluče povući – kao što sam prethodno istaknula, veliki investicijski bankari su se ozbiljno počeli upletati u tržište kriptovaluta. Nadalje, postoji podatak da 95% Bitcoina drži 4% ulagača. U onom trenutku kada se netko od ta 4% odluči povući, nastupit će znatna pad cijene Bitcoina, mogla bi zavladati panika koja bi pokrenula proces izbijanja nove ekonomske krize.
  2. Nepostojanje sinergije s maloprodajnim sektorom – Bitcoinu (najviše) ali i nekim drugim kriptovalutama raste vrijednost, a uključenost maloprodajnog (retail) sektora ne prati taj rast. Što bi se dakle moglo dogoditi? Ulagači bi mogli shvatiti da kriptovalute nisu u potpunosti upotrebljive u svakodnevnim transakcijama, što bi moglo probuditi sumnju u primjenu kriptovaluta u budućnosti, te bi se mogli odlučiti na izlazak iz aktivnosti povezanih s kriptovalutama.
  3. Nedovoljna likvidnost elektroničkih burzi – Popularna burza za trgovanje kriptovalutama, Bitfinex je prilikom pokušaja povlačenja depozita postavila minimalni iznos depozita koji se može povući ( 250$ ) te su znatno povećali transakcijske troškove za male depozite (svi depoziti ispod 1000$). Te poteze opravdavaju nastojanjem da obeshrabre male transakcije koje znatno doprinose zakrčenosti i sporosti provođenja transakcija. No, možemo li zaista vjerovati u to objašnjenje? Nije li logično da ta burza zapravo nije dovoljno likvidna da provede sve zahtijevane transakcije te su možda zbog toga odlučili postaviti određene limite kako ne bi prerano propala?

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.