Sada već imate dobru općenitu sliku o kriptovalutama. Kako ulazite u svijet kriptovaluta postavlja se sve više pitanja. Kako doći do jedne? Gdje možete promijeniti recimo kune u kriptovalute? Gdje uopće možete potrošiti te kriptovalute?

GDJE MOGU KUPITI KRIPTOVALUTE?

Danas postoji više mjenjačnica koje vam omogućuju da promijenite svoju valutu (npr. kune) u određene kriptovalute. Budući da ima jako puno kriptovaluta, direktna promjena kuna <-> kriptovaluta je moguća za samo najpoznatije kriptovalute, poput Bitcoina i Ethereuma.  Također, te mjenjačnice uzimaju proviziju, obično između 3% – 5%. Konkretno, za promjenu kuna u bitcoin ili ethereum preporučujemo ove 2 metode:

  • Bitcoin-mjenjačnica.hr
    • Hrvatski servis koji omogućuje kupovinu / prodaju Bitcoina, te (zasad) kupovinu Ethereuma. Uplate se mogu izvršiti u kunama (HRK) ili eurima (EUR), provode se uplatom na IBAN zajedno sa ostalim podacima za uplatu. Detalje i upute kako koristiti ovaj servis možete pročitati ovdje. Provizije u trenutku pisanja članka iznosile su oko 3%.
  • Coinbase.com
    • Jedan od najpoznatijih servisa za kupovinu / prodaju nekoliko kriptovaluta – trenutno podržavaju Bitcoin, Ethereum, Litecoin te Bitcoin Cash. Velika prednost jest da omogućuju kupovinu kriptovaluta direktno putem kreditnih / debitnih kartica, kao i prodaju kriptovaluta. Provizije na Coinbase.com iznose oko 4%.

OSTALE KRIPTOVALUTE

Kao što smo napomenuli u prethodnom dijelu, postoji više od 1000 kriptovaluta. No svega samo par najpopularnijih možete kupiti pomoću kuna / eura / dolara. Za sve ostale trebate koristiti burze za kriptovalute.

Burze gdje se kupuju kriptovalute nisu standardne burze, to su obične web stranice koje su specijalizirane za trgovanje kriptovalutama. Njih također ima mnogo, u trenutku pisanja članka oko 130. Neke od najpoznatijih su Bitfinex, Bittrex, Poloniex, Cryptopia, HitBTC, Binance, Kraken itd. Na burzama se obavlja promjena između kriptovaluta, npr. zamjena Ethereuma (ETH) za Ripple (XRP). Za neke osnovne smjernice o trgovanju na burzama, pročitajte ovaj članak.

GDJE MOGU KORISTITI KRIPTOVALUTE?

Trenutačno kriptovalute kao sredstvo plaćanja u Hrvatskoj nisu baš popularne. U Zagrebu ima svega 10-tak mjesta koja prihvaćaju Bitcoine. Na internetu puno web stranica prihvaća Bitcoine kao sredstvo plaćanja, primjerice Microsoft, Reddit, WordPress, Shopify itd. Treba imati na umu da kako je popularnost kriptovaluta sve veća, tako i sve više djelatnosti prima kriptovalute kao sredstvo plaćanja.

No to ne znači da ne možete koristiti svoje kriptovalute kao sredstvo plaćanja. Prije nekoliko mjeseci pojavile se su posebne VISA kartice koje omogućuju korištenje kriptovaluta bilo gdje u svijetu gdje je moguće plaćati karticama. Najpoznatije takve kartice su TenX i Centra. Više o njima pročitajte ovdje.

Zašto da mijenjam kune u kriptovalute ako time gubim i do 5% novaca, a nema baš puno mjesta gdje ih mogu koristiti?

Kriptovalute su prema svemu sudeći revolucija monetarnog sustava, no budući da je to velika promjena, potrebno je i puno vremena da to postane standardna metoda plaćanja i osnovica financijskog sektora. Budući da su kriptovalute i dalje u ranoj fazi razvoja (unatoč tome što se prva pojavila prije gotovo 9 godina), svima su prvenstveno zanimljive zbog mogućnosti zarade.

Time završavamo ovaj dio. Ako ste spremni za nastavak, krećemo na posljednji, 5. dio vodiča kroz kriptovalute, gdje ćemo raspraviti o investiranju i mogućnostima zarade – osnovnom razlogu zašto su kriptovalute trenutno atraktivne.

P.S. Za puno više detaljnijih informacija u vezi kupovine kriptovaluta, te određivanju koje su “lažne”, a koje “prave”, te za brojne druge savjete pregledajte članke na ovoj web stranici.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.