Ovi pojmovi se često spominju kod kriptovaluta. Ukratko, blockchain je tehnologija na kojoj počivaju kriptovalute, wallet je eng. naziv za riječ novčanik, to je aplikacija u kojoj su “pohranjene” kriptovalute, a mining je naziv za proces kojim se potvrđuju transakcije u mreži kriptovalute. Sada ćemo to malo detaljnije pojasniti.

BLOCKCHAIN

Blockchain, u doslovnom prijevodu “lanac blokova“, je u biti baza podataka u kojoj su pohranjene sve transakcije ikad učinjenje u mreži neke kriptovalute. Kada se provodi transakcija, ona se grupira zajedno sa puno drugih transakcija, te se one zajedno pohranjuju u tzv. blok. Transakcije su ništa drugo nego zapisi da osoba A šalje osobi B neki iznos novaca. Niz takvih grupiranih zapisa (blok) se matematički potvrđuje.

Sve potvrđene (verificirane) transakcije od početka povijesti kriptovalute zapisane su u “glavnoj knjizi” koju nazivamo “lanac blokova” (blockchain). Pojedinačne se transakcije udružuju u blokove i zajedno se potvrđuje jedan blok transakcija. Nakon potvrde transakcije blok se veže na prethodne blokove. Budući da su blokovi kriptografski vezani, ne može se promijeniti neki prethodni blok, a da se ne promijene i svi blokovi poslije njega. Identitet osoba u transakcijama je šifriran, stoga se čitanjem baze podataka ne može direktno saznati nečiji identitet. Netko može neprestano rabiti samo jednu šifru, samo jednu adresu, a na taj se način može razotkriti njegov identitet.

Lanac blokova je baza podataka u kojoj su zapisi svih transakcija učinjenih dosad, a ne nalazi se na samo jednom mjestu, nego je distribuirana: svatko ima svoj primjerak koji se redovito ažurira, tj. sinkronizira među svim računalima u mreži kriptovalute.


WALLET

Wallet, u prijevodu novčanik, je naziv za aplikacije koje koristimo da bi koristili kriptovalute. To su mobilne aplikacije ili aplikacije za stolna računala. Postoje za sve operativne sustave, sve vrste mobitela. One su jako slične onim aplikacijama koje koristite za internet bankarstvo te jednostavne za korištenje.

Jesu li kriptovalute pohranjene u wallet-u? Da li to znači da ako izbrišem aplikaciju da ću izgubiti novac?

Odgovor na oba pitanja: ne. Kriptovalute nisu pohranjene u wallet-u. Budući da ne postoji baza podataka gdje piše koliko tko ima na računu, vaš iznos na računu, tj. koliko kriptovaluta imate, se izračunava na temelju vaših transakcija. Ukoliko znate sve transakcije koje je netko učinio, znate i koliko na kraju ima na računu. Na taj način se zna koliko novaca imate, a zbog načina ustroja baze podataka (blockchain princip), nju nije moguće mijenjati te poremetiti nečiji iznos na računu. Dakle, kriptovalute nisu pohranjenje u wallet-u (aplikaciji), nego se izračunavaju na temelju prethodnih transakcija povezanih s vašim računom koje su pohranjene u prethodno spomenutom lancu blokova.

Ako bi izbrisali aplikaciju, i dalje bi mogli pristupiti svojim novcima pomoću tzv. privatnog ključa koji upisujete prilikom prvog pokretanja aplikacija. Na temelju privatnog ključa se matematički određuju sve transakcije koje vama pripadaju, tj. izračunava se stanje vašeg računa.

Wallet je naziv za različite aplikacije koje služe za spajanje bazom podataka (lancem blokova) koje tada na temelju privatnog ključa određuju sve vaše transakcije, a na temelju toga izračunavaju trenutno stanje na računu. One vam omogućuje slanje i primanje novaca od drugih ljudi, a izgledaju kao obične mobilne ili PC aplikacija za internet bankarstvo.


MINING

Mining, u prijevodu “rudarenje”, je pojam koji se odnosi na način potvrđivanja transakcije u mreži. Transakcije se moraju potvrđivati da bi se izbjeglo uključivanje lažnih zapisa o transakcijama. Potvrđivanje transakcija je složeni matematički proces koji provode računala koja nazivamo miners (rudari), a sam proces potvrđivanja transakcija nazivamo mining – rudarenje. Rudarenje opterećuje procesor računala, te se troši puno električne energije da bi se potvrdile neke transakcije. Također, na računalima rudara je pohranjen lanac blokova, a svako računalo ima svoju kopiju.

Tko su ti rudari i zašto bi oni to radili ako im to troši puno el. energije? Što ako rudari promijene lanac blokova, tj. iznose na računima?

Rudar je svaka osoba koja odluči instalirati posebne programe za rudarenje na svoje računalo. Rudara ima jako puno i rašireni su diljem cijelog svijeta. Rudarenjem se potvrđuju blokovi transakcija. Svaki put kad rudar potvrdi neki blok, tada on bude nagrađen određenim iznosom kriptovalute. Taj iznos je novostvoren, on je određen prema više parametara te se izračunava kompliciranim matematičkim izrazima. Sustav je tako usmjeren da kriptovaluta s vremenom dobiva na vrijednosti i da nikada ne bude inflacije; prvo jer nema središnje institucije koja bi ubacila valutu u sustav, a drugo jer je softver tako programiran.

Drugo pitanje, da li rudari mogu mijenjati iznose na računima? Ne. Lanac blokova, baza podataka koja sadrži sve transakcije ikad učinjene, je pohranjena na velikom broju računala diljem cijelog svijeta. Ako netko odluči promijeniti informacije u lancu blokova, tada se provjerava da li su te informacije identične na svim drugim računalima u mreži. I prema pravilu većine, da bi te informacije bile prihvaćene, te promjene moraju biti prisutne na minimalno 51% svih drugih računala i to u potpuno istom zapisu, doslovno do zadnjeg slova / brojke / znaka. Ako bi netko namjeravao varati i manipulirati sustavom, više od pola svijeta bi moralo napraviti apsolutno isto.

Mining (hrv. rudarenje) je proces kojim se potvrđuju transakcije i pohranjuju u blockchain (hrv. lanac blokova). Mineri (hrv. rudari) su računala koja imaju instalirane posebne programe za taj proces. Kao nagradu za potvrđivanje transakcija, rudari su nagrađivani određenim iznosom kriptovalute, koji se matematički određuje. Na taj način se osigurava predvidljivost optjecaja novaca i izbjegava se mogućnost inflacije.


Nadam se da ste shvatili o čemu se otprilike radi, a za više informacija i detalja funkcioniraju kriptovalute, pročitajte ovaj članak.

Ukoliko ste spremni za nastavak, slobodno nastavite na 3. dio vodiča za početnike.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.