Trenutno se malen broj kriptovaluta može kupiti direktno putem kreditne kartice ili bankovnim transferom. Konkretno, u trenutku pisanja ovog članka radi se o Bitcoinu, Etheriumu te Litecoinu. Ukoliko želite investirati u druge, manje poznate kriptovalute, primjerice Ripple, Monero, IOTA, Cardano itd. tada morate koristi specijalne burze za tržište kriptovaluta.

Burze (eng. exchanges) za kriptovalute u početku izgledaju kao vrlo zbunjujuća tema. U glavi obično imamo sliku hrpe brokera koji se nadmeću za cijene po prosječnoj osobi nerazjašnjenim pravilima. Budući da burze za kriptovalute nisu ništa više nego specijalne web stranice, razjasnimo nekoliko pojmova koje ćete tamo susretati. Naravno, lakše je koristiti burzu ukoliko znake neke osnove eng. jezika.

Račun na burzama se dobiva putem obične registracije, najčešće pomoću email-a i lozinke.


DEPOSIT / WITHDRAW

Prije nego što krenemo, razjasnimo 2 termina:

  • Fiat valuta – standardna valuta koju poznajemo, npr. Dolar, Euro, Kuna.
  • Kripto valuta – decentralizirana valuta utemeljena na kriptografiji, npr. Bitcoin, Etherium, Ripple.

Deposit (hrv. depozit) jest način prijenosa novaca na svoj račun na burzu. Postoji više metoda, no naša preporuka je uvijek prenositi novac na burzu putem kriptovaluta. Jeftinije je i brže je u odnosu na standardne bankovne transfere.

Withdraw (hrv. povlačenje) jest metoda povlačenja novaca sa burze. Također postoji više opcija, ili povlačenje direktno u fiat valutu (najčešće skupo zbog visokih provizija od strane same burze i banke) ili povlačenje kriptovaluta sa burze u svoj novčanik (wallet).

PROVIZIJE

Burze uzimaju provizije za brojne radnje. Primjerice, za depozit u kriptovalutama većina burzi ne uzima proviziju, za depozit u fiat valutama često postoji provizija. Za povlačenje novaca sa burze uvijek se uzima provizija, u različitim iznosima ovisno o burzi koja se koristi – trenutno su provizije između 20 – 50 kuna za povlačenje u kriptovalutama. Za povlačanje novaca u fiat valutu provizije se kreću od 120 – 250 kuna.


TRADING PAIRS

Recimo da ste napravili depozit na burzu u iznosu od 5 etheriuma (ETH). Želite tih 5 ETH promijeniti u Ripple (XRP). Da bi to napravili, trebate pronaći trading pair (hrv. trgovinski par) XRP/ETH. Nakon što ste odabrali trading pair, trebate kreirati order (hrv. narudžba). Narudžba se sastoji od 2 elementa: amount (hrv. iznos) te price (hrv. cijena). Konkretno, u ovom primjeru koristili bi tzv. “market order” – narudžba gdje je cijena Ripple (XRP) ona koja je trenutno na tržištu, ne tražimo određenu cijenu, već onu koja trenutno je. Tada nam polje price nije bitno. Potrebno je samo upisati koliko Ripple-a (XRP) želite kupiti od raspoloživih etheriuma (ETH). Kako znati koliko je to? Na burzama uvijek ima gumb za izračun koliko nečega možete dobiti za nešto po nekoj cijeni, konkretno ovdje za izračun koliko Ripple-a (XRP) dobivate za svojih 5 Etheriuma (ETH).

Dakle, trgovinski parovi su samo oznake koje označuju 2 valute koje možete međusobno mijenjati: XRP/ETH označava da u tom paru možete pretvarati Ripple u Etherium i obrnuto.

PROVIZIJE

Prilikom trgovanja na burzi, za svaku narudžbu se naplaćuje tzv. taker maker fee. To su male provizije, no dobro ih je imati na umu. One obično iznose 0.1 – 0.2%. U primjeru gore, to znači da bi na trgovini izgubili do 0.2% (do 0.01 ETH). To nije velik iznos s obzirom na iznos kojim se trguje, no bitno je biti svjestan te činjenice.


Gore je navedeno puno pojmova. Ulazak u svijet kriptovaluta nije baš lagan, ponekad ima puno toga novog za naučiti. Da ponovimo / pojednostavnimo činjenice navedene gore:

  1. Kriptovalute koje ne možete kupiti direktno pomoću kuna, eura itd., možete kupiti pomoću burza.
  2. Burze za kriptovalute su obične web stranice koje ne zahtijevaju osobnog brokera itd.
  3. Na svoj korisnički račun na burzi možete uplaćivati novac putem kriptovaluta, ali i putem fiat valuta (kuna, dolar…).
  4. Na burzi koristite trgovinske parove (npr. Ripple / Bitcoin = XRP/BTC). Trgovinski par označuje koje valute mijenjate, nebitno koju za koju.
  5. Na burzama obično ima više opcija, no kao početnik držite se sljedećeg: uvijek postavite tip narudžbe (eng. order type) na “MARKET”, a iznos koji mijenjate ili sami upišite ili ako mijenjate sav iznos iz jedne valute u drugu koristite gumb koji će vam to sam izračunati (npr. “Calc buy all / Calc sell all”).
  6. Za svaku trgovinu na burzi naplaćuje se provzija do 0.2%, a prilikom povlačenja novaca također se uvijek naplaćuje provizija u različitom iznosu (30 – 250 kn), ovisno o valuti koja se povlači.

Primjer sa slikama kako trgovati na burzi, pročitajte ovdje.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.