Iako su kriptovalute postale popularne u posljednjih par mjeseci, one i dalje nisu upotrebljive. Možete koristiti Bitcoin da bi kupili hosting za web stranicu, grafičku karticu, čak i putovanje. No kada dolazimo do svakodnevnih potrebština, tu nailazimo na problem. TenX kartica je projekt koji bi morao postati most između svijeta “običnih” financija i kriptovaluta.

U siječnju 2017. godine, počele su se pojavljivati prve informacije o TenX kartici. Radi se o kartici koja bi omogućila da trošite Bitcoine, Ethereume, Litecoine,… u bilo kojem dućanu koji prima karticu, tj. ima POS (eng. Point of Sale) uređaj.

ŠTO JE ZAPRAVO TENX?

TenX je naziv za debitnu VISA karticu. Može se koristiti na bilo kojem mjestu koje prihvaća VISA kartice. Izgleda kao obična čipirana kartica, sa svim karakteristikama – 16 znamenkasti broj kartice, datum isteka, te sigurnosni 3 znamenkasti kod na poleđini kartice (CVV broj). Kartica je povezana sa mobilnom aplikacijom. Pomoću mobilne aplikacije kontrolirate pristup financijama. Kada se ulogirate u TenX aplikaciju, možete odabrati kriptovalutu koju želite koristiti. Pomoću aplikacije također možete ograničiti maksimalnu dnevnu potrošnju te zaključati karticu u slučaju krađe / gubitka.

Kartica funkcionira po principu PIN broja. Unutar aplikacije možete pronaći svoj PIN, koji upisujete prilikom plaćanja u trgovini ili tijekom internet kupovine.

Prilikom naplate na kartici, koristi se trenutni tečaj i obavlja se konverzija po tom najpovoljnijem tečaju, a provedena transakcija je odmah vidljiva unutar aplikacije. TenX ne naplaćuje proviziju za korisnika, tako da plaćate stvarnu cijenu proizvoda, bez dodanih troškova direktno pomoću kriptovaluta.

Karticu također možete koristiti na bankomatima, sa dnevnim limitom podizanja od 1000$. Također, bankomati naplaćuju različite provizije, tako da troškovi variraju ovisno o korištenom bankomatu.

KAKO TENX FUNKCIONIRA?

Prosječno vrijeme da provedbu Bitcoin transakcije varira od 10 minuta do par sati. Jasno je da je to neprihvatljivo za stvarnu primjenu gdje su potrebne trenutačne provedbe. Ovdje dolazimo do osnove koja omogućuje TenX – COMIT (eng. Cryptographically-secure Off-chain Multi-asset Instant Transaction network) protokol. Ovdje se radi o kombinaciji lightning mrežepametnih ugovora. Također, to je cross-chain protokol za plaćanje, koji može povezivati različite kriptovalute, tj. blockchainove. Prilikom provođenja plaćanja pomoću TenX kartice, različita plaćanja se sakupljaju u jednu glavnu transakciju koja se tada priključuje na glavni lanac unutar blockchaina korištene kriptovalute. Takvim principom se omogućuje trenutačno provođenje transakcija.

KAKO NARUČITI KARTICU?

Tu nažalost nailazimo na problem. Kartice su izdavane u zadnjem tromjesečju 2017. godine te su se mogle koristiti diljem svijeta bez problema. No 6. siječnja 2018. godine, većina debitnih kartica koje funkcioniraju s kriptovalutama prestale su raditi, a među njima su TenX kartice.

VISA je raskinula svoju suradnju s providerom debitnih kartica WaveCrest, kojega su uglavnom koristile skoro sve debitne kartice koje su omogućavale korištenje kriptovaluta za kartične platne transakcije. Ovaj potez, nije povezan s borbom protiv kriptovaluta već je napravljen zato što je WaveCrest prekršio neka pravila od VISE.

Trenutačno je izdavanje novih kartica na čekanju, dokle se ne ugovori novi izdavač. Iz TenX tvrtke tvrde da će dogovor s novim izdavačem kartica biti spreman do kraja ožujka 2018., te će tada krenuti izdavanje kartica prema geografskim regijama. TenX je inače tvrtka smještena u Singapuru, tako da očekujemo da nove kartice prvo biti izdavane u Aziji.

Kartice su trenutačno nedostupne, no s obzirom da TenX ima spremnu aplikaciju te u suštini gotov proizvod, kao i iskustva u ovakvom načinu poslovanja, definitivno bi preporučili da pratite razvoj ove situacije te ponovno izdavanje kartica!

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.