Kako trgovati kriptovalutama na burzama? Ovdje ćemo prikazati trgovanje kriptovalutama na jednoj od najpopularnijih burza današnjice sa ujedno najboljom ponudom kriptovaluta – Binance.

Prvo da ponovimo par osnova. Burze na kojima se trguje kriptovalutama su specijalizirane web stranice. Da bi pristupili burzi prvo se morate registrirati. Registracija se obavlja jednostavno po principu email + lozinka. Nakon registracije, ovisno o pojedinoj burzi, tražiti će Vas i dodatne podatke poput imena, prezimena, adrese, preslika osobne / putovnice. To je najčešće potrebno kada želite povući (isplatiti) novac sa burze. Par osnovnih engleskih pojmova koje morate razumjeti:

  • Deposit (hrv. depozit) – slanje novaca (dolar / euro / kriptovaluta) na burzu.
  • Withdraw (hrv. isplata) – povlačenje novaca sa računa burze na svoj račun.
  • Transaction history (hrv. lista transakcija) – sve transakcije (depoziti / isplate) koje ste dosad obavili.
  • Order (hrv. nalog) – nalog za kupovinu / prodaju pojedine kriptovalute na burzi.
  • Fiat – standardne valute koje koristimo, poput kuna, eura, dolara…

NAPOMENA: Čuvanje novaca na burzi je rizično, jer u slučaju da burza bude hakirana lako možete izgubiti sav svoj novac!

REGISTRACIJA NA BURZU

Da bi se registrirali na burzu potreban vam je samo email. Pobrinite se da lozinka koju koristite za email bude jaka, kao i lozinka koju ćete koristiti za registraciju na burzu.
Nemojte staviti istu lozinku!

Službena stranica jest https://www.binance.com. UVIJEK provjerite da li stranica ima uključen HTTPS u adresi te da piše točan naziv. Postoje lažne stranice koje potpuno jednako izgledaju, a sličnog su naziva. Primjer: www.blnance.com (malo slovo L umjesto slova I).

Registraciju na Binance obavljate klikom na link “Register”. Tada se prikazuje obrazac sa osnovnim podacima. Ispunite ga kako je prikazano na slici ispod. Lozinka mora sadržavati velika i mala slova te brojke, najkraće duljine od 8 znakova. Pod “Referral ID” možete upisati naš ukoliko želite: 15722561.

Nakon toga provjerite svoj email gdje ćete primiti potvrdni email za dovršetak registracije. Nakon što ste potvrdili svoj račun, možete se prijaviti. Nakon što ste se prijavili vidjeti ćete više opcija. U gornjoj traci pod Funds nalaze se opcije Deposit, Withdraw te Transaction History.

SLANJE NOVACA NA BURZU – DEPOZIT

Pod Funds idite na opciju Deposit. Tada će se pojaviti 2 odjeljka. Sa lijeve strane možete odabrati kriptovalutu koju želite iskoristiti za depozit, a sa desne prethodne depozite. Binance ne prima fiat valute za depozit, isključivo kriptovalute. Dakle da bi trgovali na Binance prvo trebate promijeniti svoje kune u neku kriptovalutu. Preporučujemo da kupite Ethereum, a ne Bitcoin sa kunama. Ethereum ima daleko manju proviziju za slanje u mreži (oko 1-2 kune, Bitcoin 30-80 kuna). Također, vrijeme potrebno da Ethereum transakcija bude potvrđena iznosi oko 5-10 min, dok u slučaju Bitcoina to može biti i više od 6 sati. Upute kako kupiti kriptovalute možete pronaći ovdje.

Kada ste kupili Ethereum, pošaljite ga na Binance tako da odaberete “ETH – Ethereum” sa liste opcija za depozit, te kopirate Ethereum adresu (0x…) u wallet (novčanik) gdje držite Ethereum. Pazite na točnost adrese. Ako upišete krivu adresu, izgubiti ćete novac!

Nakon što ste poslali Ethereum, podatak o depozitu će se pojaviti u odjeljku lijevo. Taj Ethereum vam neće biti dostupan sve dokle transakcija ne primi 30 potvrda. Za to obično treba 5-15 minuta.

TRGOVANJE NA BURZI – TRADING

Da bi pristupili platformi za trgovanje kliknite na “Exchange -> Basic“. Tada će se prikazati niz odjeljaka sa puno zelenih i crvenih brojki te grafova. Bez panike, objasnimo o čemu se radi.

U slici gore otvoren je par IOTA/ETH. Par označava 2 kriptovalute kojima trgujete. Dakle, ako želite kupiti npr. Ripple pomoću Ethereuma otvarate par (XRP/ETH). Za Cardano to je ADA/ETH. Za IOTA to je IOTA/ETH. Da bi promijenili par kojim trgujete, u gornjem desnom odjeljku odaberete glavni par za trgovanje (BTC / ETH / BNB / USDT). Nakon toga u listi ispod u tražilicu upišete oznaku drugog para (Ripple – XRP, Cardano – ADA, Litecoin – LTC…). Listu tih oznaka možete lako pronaći uz imena kriptovaluta ovdje.

Nakon što ste odabrali željeni par, pogledajte odjeljak ispod grafa. Prvo obratite pozornost na 3 kartice: Limit, Market te Stop-limit. To su tipovi naloga koje možete provoditi. Objasnimo svaku od njih, počevši od najlakše, market order.

MARKET NALOG

Market nalog je najjednostavniji tipa naloga. Kod njega samo upisujete koliki iznos neke kriptovalute želite kupiti i to je to. Kod market naloga koristi se cijena u trenutačnom vremenu, dakle vi kupujete po cijeni koja je trenutačno aktivna, u tim sekundama. Takvi nalozi se trenutačno odvijaju, gotovo iste sekunde. Primjer: želite kupiti 20 MIOTA*. Cijena 1 MIOTA = 0.00219361 ETH (1.98$). Dakle, da bi ostvarili takav nalog promijeniti ćete 20 x 0.00219361 = 0.0438722 ETH za 20 MIOTA.


*MIOTA je naziv za jedinicu u kojoj se izražava cijena IOTA na burzama. IOTA je kriptovaluta, a MIOTA je jedinica te kriptovalute.

LIMIT NALOG

Limit nalog jest tip naloga gdje sami određujete cijenu po kojoj želite kupiti / prodati kriptovalutu. To ćemo najlakše objasniti na primjeru. Navoditi ćemo cijene u dolarima jer je tako lakše razumjeti. Stvarne cijene na burzi se upisuju u Ethereumu, odnosno izabranom glavnom paru. Market cijena za 1 MIOTA = 1.98$. Recimo da imate 500 MIOTA (985$) na računu. Smatrate da će zbog nekog razloga cijena MIOTA porasti na 2.10$, a tada uskoro ponovno pasti. Tada, da ne bi morali cijelo vrijeme čekati na taj trenutak, možete postaviti limit nalog. Navedete da želite prodati tih 500 MIOTA u ETH kada cijena 1 MIOTA poraste na 2.10$. To ćete učiniti tako da upišete željenu cijenu (2.10$, tj. 0.002344639 ETH) i broj MIOTA koji želite prodati po toj cijeni (500).

Limit nalog će se provesti čim se ostvari uvjet za provedbu – cijena poraste na 2.10$ ili više. Nalog se neće provesti ako cijena ne dosegne željnu cijenu (npr. 2.09$). Ti nalozi su oni koji se izvršavaju kada netko postavlja “standardni” market nalog.

STOP-LIMIT NALOG

To je nalog za kupnju ili prodaju koji se aktivira kada kriptovaluta dosegne zadanu cijenu aktivacije. Nakon što cijena kriptovalute dosegne zadanu cijenu, stop nalog automatski se izlaže kao limit nalog. Objasnimo to na primjeru. Tržišna cijena za 1 MIOTA je primjerice 1.98$. Ukoliko zadate Stop-limit nalog za kupovinu 100 MIOTA uz STOP cijenu 2.05$, on će biti proveden po ZADANOJ cijeni (npr. 2.03$) kad tržišna cijena dosegne 2.05$ ili više.

Dakle, stop-limit nalog se provodi kao LIMIT nalog kada se postigne STOP cijena.

IZVRŠENJE NALOGA

Nakon što ste shvatili vrste naloga, dalje je lako. Odaberete vrstu naloga koji želite koristiti (npr. karticu “Market”). Tada ispod vidite 2 opcije. U ovom primjeru su Buy IOTA i Sell IOTA. Recimo da želite kupiti 20 MIOTA po tržišnoj cijeni. Tada bi u “Amount” polje jednostavno upisali 20, ispod bi se pojavilo koliko je to preračunato u ETH te kliknuli zeleni gumb “Buy IOTA”. Obrnuto vrijedi za “Sell“. Market nalozi se izvršavaju trenutačno, dok ostali ovisno da li se postignu željeni uvjeti.

NAPOMENA: Prilikom provedbe svake trgovine na burzi plaća se provizija (tzv. taker / maker fee). Na Binance trenutno te provizije iznose 0.015%. Dakle, prilikom svake promjene između 2 kriptovalute, gubi se 0.015% iznosa.

ISPLATA NOVACA SA BURZE – WITHDRAW

Isplatiti novac sa burze je relativno jednostavno. Otiđete u “Funds -> Withdraw“. Tada se pojavljuje sličan ekran kao kod depozita. Sa lijeve strane jest izbornik za odabir kriptovalute koju želite povući sa burze, a sa desne strane lista prošlih isplata sa burze.

Nakon što ste odabrali kriptovalutu koju želite povući (u ovom primjeru IOTA), trebate ispuniti 2 polja. Adresu na koju ćete isplatiti kriptovalutu – adresa se nalazi u walletu koji koristite te naravno iznos koji želite isplatiti. Različite burze imaju različite odredbe u vezi povlačenja novaca. Tako se uvijek određuje minimalni iznos koji je moguće isplatiti te provizija burze za provedbu transakcije. U ovom primjeru, minimalna iznos koji se može isplatiti jest 10 MIOTA, a provizija za transakciju (transaction fee) jest 0.5 MIOTA.

Ako upišete krivu adresu izgubiti ćete sav novac, stoga obavezno barem 2x provjerite da li je adresa ispravna!

Budite oprezni prilikom povlačenja novaca jer provizije znaju biti jako velike te variraju između kriptovaluta. Kompletnu listu provizija za isplatu sa burze Binance možete pronaći ovdje.

Nakon što ste ispunili potrebna polja te kliknuli “Submit” primiti ćete email sa linkom za potvrdu isplate. Te transakcije se ne provode trenutačno, nego ih često burza mora odobriti, tako da taj cijeli proces zna potrajati nekoliko sati, ovisno o iznosu i kriptovaluti o kojoj se radi.

SIGURNOST

Budući da se radi o vašem novcu, nemojte web stranicu burze olako shvaćati kao bilo koju drugu web stranicu na koju ste se registrirali. Nemojte koristiti iste lozinke kao za druge web stranice i nemojte koristiti email sa slabom lozinkom. Za pohranu lozinka i preporučujemo program Keepass.

Također savjetujemo da omogućite tzv. 2-faktorsku-autorizaciju (2FA) preko Google autentifikator aplikacije ili dodavanjem svog mobilnog broja (SMS autentifikacija). 2FA možete omogućiti tako da otvorite postavke svog korisničkog računa (na ikonu korisnika -> “Account“) te tada kliknete na gumb “Enable” pod “SMS Authentication”, “Google Authentication” ili najsigurnije, oboje.

Burze se razlikuju u sučelju, no sve imaju iste tipove naloga, pravila o depozitu, isplatama te općenito isti princip rada. Ukoliko ste oprezni prilikom trgovanja te razumijete što radite, nećete imati problema.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.