Postoji puno uputa i savjeta kako kupiti Bitcoin i ostale kriptovalute. No recimo da ste pravovremeno uložili te sada želite isplatiti dobitak, tj. prodati Bitcoin. Kako to učiniti, koje su najisplativije opcije i što sa porezom?

Kada isplaćujete kriptovalute, morate biti svjesni koraka koje morate proći. Glavni korak jest pronaći mjenjačnicu koja vam omogućuje pretvorbu kriptovalute u nacionalnu valutu. Ovaj članak je prvenstveno usmjeren prema Hrvatskoj publici, iako princip isplate vrijedi za većinu država. Budući da vam je u interesu platiti čim niže provizije, mi ćemo vas uputiti u trenutno najpovoljnije puteve prodaje Bitcoina i ostalih kriptovaluta.

NAPOMENA: Svi iznos i procjene su temeljeni na tečajevima aktualnim na dan 28. veljače 2018. godine!

ISPLATA PUTEM COINBASE

Coinbase.com je trenutno najpovoljnija opcija zbog 2 faktora:

 • Omogućuje nam pretvorbu Ethereuma (ETH) / Litecoina (LTC) -> Euro (EUR)
 • Isplatu na bankovni račun se odvija preko SEPA plaćanja sa provizijom od 0.15 €

No Coinbase nam je nažalost također sa par minusa:

 • Da bi isplatili novac sa Coinbase morate prvo verificirati korisnički račun – dati niz osobnih informacija uključujući preslike osobne / putovnice
 • Morate imati otvoren devizni žiro / tekući račun
 • Isplatu možete provoditi tek nakon što ste obavili jednu uplatu putem bankovnog računa na koji isplaćujete novac
 • Sam transfer novaca traje nekoliko dana

Zašto nam je bitna pretvorba ETH / LTC -> EUR?

Ukratko, provizije unutar mreže. Kada šaljete Bitcoin između 2 Bitcoin računa, provizija za tu transakciju u prosjeku trenutno iznosi 6.3$ (oko 35 – 40 kuna). Te provizije su prije mjesec dana iznosile i preko 18$. Također, vrijeme potrebno za provedbu transakcije se mjeri ponekad u satima. Ova priča sa Bitcoinom nam je bitna zbog druge opcije isplate, na to ćemo se vratiti kasnije.

Kao što već možete pretpostaviti, provizije u Ethereum i Litecoin mreži su daleko niže, oko 0.15 – 0.35$ (1-2 kune). Također vrijeme potrebno za provedbu transakcije je također znatno brže, najčešće manje od 5 minuta. Vama je u interesu isplatu obaviti što brže i sa što manjom provizijom. Tako da pogledajmo nekoliko situacija na kojima ćemo objasniti isplatu.

ISPLATA BITCOINA (BTC) KOJI JE NA BURZI

Recimo da imate 0.5 BTC (oko 31.000 kuna) na nekoj od popularnih burza, primjerice Binance. Da bi isplatili Bitcoin sa burze preko Coinbase, prvo trebate povući novac sa burze (Binance) na Coinbase. Provizija za isplatu BTC sa Binance burze jest fiksna, 0.001 BTC (oko 65 kuna). Nakon što zatražite isplatu sa burze, taj zahtjev je obično proveden kroz nekoliko sati (traje toliko ne zbog sporosti mreže, već zbog sporijih odobravanja od strane burze).

Gdje smo napravili grešku?

Greška je u isplati Bitcoina. Provizije za isplatu koje naplaćuju burze se razlikuju između kriptovaluta. Samo razmotrite primjer u kojemu smo pretvorili Bitcoin u Litecoin (BTC -> LTC) te tada zatražili isplatu Litecoina na Coinbase.

Provizija za isplatu Litecoina jest također fiksna, a iznosi 0.01 LTC (oko 10 kuna). Također, Litecoin će se prenijeti na Coinbase čak i do par sati brže od Bitcoina. Dakle, jednostavnom pretvorbom BTC -> LTC smo uštedjeli oko 55 kuna i ubrzali transakciju. To se možda i ne čini kao neki značajan iznos u odnosu na početnih 30.000 kuna, no s obzirom da je većina isplata daleko manja, tih 55 kuna može biti dobar udio isplaćenih novaca.

Provizije variraju ovisno o kriptovalutama i o burzi o kojoj se radi, tako da se stvarne brojke mogu razlikovati od onih ovdje procjenjenih!

ISPLATA BITCOINA IZ NOVČANIKA (WALLETA)

Što ako imate Bitcoine pohranjene u svom walletu? Tada je naravno neisplativo prvo ih slati na burzu pa tamo mijenjati u LTC itd. U tom slučaju, jedino što možete jest poslati BTC na Coinbase direktno uz odgovarajuću proviziju (oko 35 kuna).

SA COINBASE NA BANKOVNI RAČUN

Nakon što ste primili BTC, LTC ili ETH na Coinbase, možemo nastaviti sa procedurom isplate. Kao što smo prethodno napomenuli, da bi mogli isplatiti novac sa Coinbase, morate prvo napraviti barem 1 uplatu sa tog istog bankovnog računa.

Uplate i isplate za prostore Europske Unije (dakle i za Hrvatsku) se provode putem SEPA plaćanja. Ta vrsta plaćanja je specifična za Eurozonu. Radi se o plaćanju isključivo u valuti EUR te se naravno provodi između 2 devizna računa. To znači da bi uopće mogli isplatiti novac putem Coinbase, potrebno je imati otvoren devizni račun (tekući / žiro) u banci.

Dakle, kada ste obavili tu jednu uplatu na Coinbase, dalje možete bez problema isplaćivati novac na svoj devizni bankovni račun. Kada ste povukli (withdraw) LTC sa burze na Coinbase, tada prvo trebate pretvoriti taj isti LTC u EUR (Buy / Sell -> Sell -> LTC Wallet na EUR Wallet). Nakon te pretvorbe, odlazite pod Accounts -> EUR Wallet -> Withdraw.

Nakon što ste zatražili isplatu, ona će biti provedena obično unutar 2-3 radna dana. Iako je navedeno mnogo koraka te vam se čini kao dosta komplikacija za isplatu, ovo je trenutno najjeftiniji način isplate za državljane RH. Ukoliko vam se sve ovo čini prekomplicirano, nemate devizni račun ili želite da se transakcija brže provede, onda savjetujemo da koristite lokalnu opciju – bitcoin-mjenjacnica.hr.

HRVATSKA BITCOIN MJENJAČNICA

Jedini razlog zašto smo naveli Coinbase kao bolju opciju, a ne www.bitcoin-mjenjacnica.hr jest zbog toga što putem te hrvatske mjenjačnice možete isplatiti samo Bitcoine. No bitcoin-mjenjacnica.hr također ima puno prednosti u odnosu na Coinbase:

 • Nije potrebno slati osobne dokumente
 • Ne trebate imati otvoren devizni račun, dovoljno je imati običan žiro / tekući račun
 • Isplata se odvija znatno brže, obično u istim terminima kao što inače funkcioniraju bankovna plaćanja, tj. NKS sustav (radnim danom do 15h).

Glavni nedostaci bitcoin-mjenjacnica.hr:

 • Isplata moguća samo putem Bitcoina
 • Provizija je po postotku, a iznosi oko 3% iznosa

Ovu lokalnu mjenjačnicu je lako koristiti. Za isplatu, samo odaberete oznaku za Bitcoin -> kliknete “Prodaj” -> upišete iznos u Bitcoinima ili kunama koji želite prodati, IBAN računa na koji će se isplatiti novac, ime primatelja te email na koji ćete primiti potvrdu o isplati.

Nakon toga dobiti ćete adresu na koju trebate poslati odgovarajući iznos Bitcoina – obavezno pripazite na točnost adrese za uplatu, ukoliko napišete krivu adresu, izgubili ste novac!

Kao što smo napomenuli, isplata se obično provede unutar par sati, ovisno o vremenu potrebnom za prijenos Bitcoina te da li je moguće isti dan obaviti transakciju (radnim danom do 15h).

Također moramo napomenuti još jednu “zamku”. Od trenutka kada dobijete adresu za uplatu Bitcoina, imate 15 minuta da provedete transakciju jer vam se garantira isti tečaj tijekom tih 15 min. Ukoliko bi isplaćivali novac sa burze direktno na Bitcoin-mjenjačnica.hr tada bi ta transakcija zapela jer povlačenje novaca (withdraw) sa burze traje obično par sati.

USPOREDBA TROŠKOVA

Usporedimo početnu situaciju isplate 2000 kuna (0.0313 BTC) koji su nam na burzi putem Coinbase-a i putem Bitcoin-mjenjačnica.hr.

COINBASE

 • 0.0313 BTC pretvaramo u LTC = 1.56 LTC
 • 1.56 LTC sa burze Binance na Coinbase (- 0.01 LTC) = 1.55 LTC
 • 1.55 LTC se petvaran u EUR na Coinbase = 263.58 EUR
 • Isplata na devizni račun (-0.15 EUR) = 263.43 EUR

Dakle, u ovom slučaju bi primili na svoj račun 263.43 EUR što iznosi oko 1960 kuna.

BITCOIN MJENJAČNICA

 • 0.0313 BTC prvo moramo povući na neki wallet (- 0.001 BTC) = 0.0303 BTC
 • 0.0303 BTC tada moramo poslati na adresu dobivenu od Bitcoin-mjenjačnica.hr (- otprilike 0.000573 BTC [provizija od 6$]) = 0.029727 BTC
 • 0.029727 BTC – 3% provizije od mjenjačnice = 0.02883519 BTC

Dakle, ovom metodom isplate primili bi na račun 0.02883519 BTC, tj. oko 1860 kuna.

Na temelju prikazanog postaje jasno da je jeftinija opcija koristiti Coinbase, no u slučaju da novac izvorno nije bio na burzi, već na walletu, tada se računica otprilike izjednačava.

ZAKLJUČAK

Ukoliko želite isplatiti Bitcoine koje imate pohranjene u nekom novčaniku (walletu), tada je najisplativije koristiti usluge Bitcoin-mjenjačnica.hr. Ako se radi o isplati neke druge kriptovalute iz njenog walleta, isplativije je prvo je poslati na burzu, promijeniti u ETH ili LTC i tada obaviti isplatu putem Coinbase. Također ako se isplaćuje Bitcoin ili neka druga kriptovaluta direktno sa burze, isplativije je ponovno koristi Coinbase.

Ukratko, Bitcoin-mjenjačnicu je isplativije koristiti u slučaju da isplaćujete Bitcoin koji je pohranjen u walletu, ukoliko želite da novac brže sjedne na račun te ukoliko smatrate da je isplata preko Coinbase prekomplicirana, a novčana razlika isplativosti vas ne smeta.

ŠTO SA POREZOM?

Porez je priča za sebe. U Hrvatskoj se profit ostvaren na ulaganju u kriptovalute plaća kao porez na kapitalnu dobit, što iznos 12% + prirez. Problematiku poreza smo već detaljno obradili ranije, a taj članak možete pročitati ovdje.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.