Dva izraza koji se koriste za opisivanje jedinica različitih kriptovaluta su coin i token. Njihovo se značenje i upotreba znatno preklapaju no između njih postoje bitne razlike koje su često pogrešno shvaćene.

Kriptovalute najlakše možemo podijeliti na coine i tokene.

Altcoini su sve one kriptovalute alternative Bitcoinu. Puno altcoina su varijante Bitcoina nastale grananjem (eng. fork) bitcoinovog blockchaina s ciljem poboljšanja nekih od njegovih funkcija. Takvi coinovi izgrađeni su pomoću bitcoinovog protokola otvorenog koda. Neki od takvih primjera su Litecoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold itd.

S druge strane postoji mnoštvo altcoinova koji nisu derivati bitcoinovog blockchaina. Takvi su coinovi napravljeni na svom posebnom blockchainu sa svojim protokolom. Neki od primjera takvih coina su Ethereum, Ripple, NEO itd.

Glavna zajednička značajka svih altcoina je ta da svaki od njih ima svoj zasebni blockchain gdje se upisuju sve transakcije vezane za njihove coine te uz to i cijelu mrežu čvorova (eng. node) koji validiraju transakcije.

Tokeni su sve one kriptovalute koje “sjede” na nekom tuđem blockchainu. Što to znači?

Uzmimo za primjer Ethereum blockchain. Kao što smo već pisali, Ethereum je programabilni blockchain za razliku od Bitcoinovog blockchaina. Glavna značajka Ethereuma je ta što je implementirao takozvane pametne ugovore (eng. smart contracts). To je zapravo kod za EVM (Ethereum Virtual Machine) pisan u programskom jeziku Solidity. EVM je okruženje za izvršavanje koda pisanog u pametnom ugovoru koji se vrti na svim čvorovima (eng.nodovima) u Ethereum mreži. Kada netko pošalje kod na Ethereum mrežu on se paralelno izvršava na svim računalima u mreži.

ODAKLE ONDA TOKENI?

Tokeni nisu ništa drugo nego jedinice vrijednosti koje proizlaze iz pametnih ugovora na nekom od postojećih blockchaina. Danas velika većina tokena počiva na Ethereum platformi.

Tokeni se stvaraju i distribuiraju javnosti putem Inicijalne ponude tokena (ICO), što je sredstvo financiranja razvoja projekata putem izdavanja nove kriptovalute ili tokena.

Ethereum je zapravo puno više od same platforme za izdavanje novih tokena. Ethereum virtual machine je Turing-complete što znači da može riješiti sve razumne računalne probleme, kao bilo koje drugo računalo. Upravo zbog toga Ethereum je postala platforma za razvoj decentraliziranih aplikacija (Dapps).

Valja imati na umu da trenutno ima projekata koji “leže” na Ethereum blockchainu ali planiraju u budućnosti postati samostalne platforme za razvoj decentraliziranih aplikacija s nekim poboljšanjima u odnosu na sami Ethereum. Primjeri za to su EOS, Zilliqa, Qtum…

ŠTO JE TO ERC-20 TOKEN?

Ako čitate ovu stranicu, vjerojatno ste čuli pojam ERC-20 token, pogotovo u svjetlu nedavnog buma u startupa koji su financirani preko ICO-a.

Možda ste čuli za RFC (Request for Comments). To je vrsta publikacije od strane Internet Engineering Task Force (IETF) i Internet Society (ISOC) dvije krovne internetske organizacije koje razvijaju i promiču standarde za daljnji razvoj i poboljšanje protokola koji pogone Internet, ponajprije TCP/IP protokola.

ERC označava “Ethereum zahtjev za komentare” (eng. Ethereum Request for Comments). Ovo je službeni protokol za predlaganje poboljšanja Ethereum mreže. “20” je jedinstveni ID broj prijedloga.

ERC20 definira skup pravila koja moraju biti ispunjena kako bi token bio prihvaćen od Ethereum mreže. U slučaju da on ispunjava te uvjete on postaje “ERC20 Token”. Standardna pravila primjenjuju se na sve ERC20 tokene, budući da su ta pravila potrebna za interakciju jedni s drugima na Ethereum mreži. To su zapravo funkcije koje moraju biti implementirane u pametni ugovor. Od toga su 6 glavnih koje moraju biti implementirane, možete ih vidjeti na slici ispod.

Danas postoji gotovi kod koji možete koristiti za pokretanje vlastitog tokena. Sav kod možete vidjeti ovdje.

Razlika između tih tokena i samostalne valute kao što je Litecoin jest da ERC20 tokeni postoje na Ethereum mreži, koji je domaćin Ethereum adresiran i poslan putem Ethereum transakcija. Uzmite ovu transakciju za primjer:

Na prvi pogled, ova transakcija može izgledati kao prazna ether transakcija. No ako pogledamo malo bolje vidimo (u zelenom pravokutniku) da je to zapis o slanju 300 EOS tokena na Ethereum adresu.

Adresa u crvenom pravokutniku – ugovor 0x86fa049857e0209aa7d9e61f7eb3b3b78ecfdb0 je EOS pametni ugovor – program koji obrađuje distribuciju i prijenose EOS tokena na Ethereum mreži. Zato, za izvršavanje transakcije odnosno za transfer tokena na drugu adresu, morate platiti naknadu u Ethereumu mreži (tzv. Gas).

Svi ERC20 tokeni obavljaju poslove na istoj mreži koju koristi vaš Ethereum novčanik. Primjetite da unutar vašeg Ethereum novčanika (ovisno koji koristite) EOS, QTM, OMG i ostali ERC20 tokeni dijele istu adresu primatelja kao i vaša Ethereum adresa. Dakle, vaša ETH adresa je također OMG adresa, također EOS adresa i tako dalje.  Sada znate i zašto je to tako!

ZAKLJUČAK

Glavna razlika između coina i tokena je u njihovoj strukturi; altcoini su zasebne valute s vlastitim blockchainom dok tokeni djeluju na nekom od postojećih blockchaina koji olakšava stvaranje decentraliziranih aplikacija.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.