Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

SUBOTA, 07. TRAVANJ 2018

VITALIK SMATRA FORK ETHEREUMA NEPOTREBNIM

Izvor: https://www.coindesk.com/no-action-vitalik-opposes-plan-disable-ethereum-asics/

Postavila su se mnoga pitanja o potrebi podjele (eng. fork) Ethereuma nakon vijesti o prvim ASIC sustavima za rudarenje Ethereuma. Tvor Ethereuma je odbacio takve opcije, navodeći da je podjela nepotrebna. Podsjetimo, tvrtka Bitman je najavila proizvodnju prvih ASIC-a za Ethereuem, tzv. Antminer E3. Podjelom Ethereuma, tj. promjenom algoritma za hashing, takvi uređaji bi postali neupotrebljivi.

ZABRANJENE POSLOVANJE KRIPTOVALUTAMA U INDIJI

Izvor: https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/rbi-bans-bitcoin-and-other-virtual-currencies-investors-concerned-for-tax-dues/articleshow/63651548.cms

Nakon jučerašnje zabrane korištenja kriptovalute u poslovanju u Indiji, mnogi investitori nastoje “izvući” svoj novac dokle je još to moguće. Očekuje se da će to biti moguće sve do početka mjeseca srpnja. Pakistan se pridružio Indiji u sličnoj anti-tržišnoj odluci. Ustvari, centralna banka Pakistana je otišla korak dalje, izjavivši da će kriptovalute biti smatrane “ilegalnim” sredstvom razmjene vrijednosti.

HARD FORK MONERA

Izvor: https://www.coindesk.com/monero-community-holds-breath-as-contentious-hard-fork-activates/

S namjerom da se ograniče veliki “karteli” za rudarenje, predstavnik tzv. privacy coinova, Monero, je izvršio hard fork na bloku broj 1546000. S ovim ažuriranjem je promijenjen algoritam za konsenzus dizajniran kao zaštita od ASICa, a veličina Monero prstena je povećana sa 5 na 7. Sada se postavlja pitanje nove brzine heširanja (eng. hashrate) nakon ovog ažuriranja.

PARTNERSTVO BLOCKCHAIN TVRTKE I VLADE TUNISA

Izvor: http://blocktribune.com/blockchain-firm-devery-partners-with-tunisian-govt-for-school-meals-program/

Startup tvrtka za nabavu putem blockchaina Devery postala partner Ministarstva obrazovanja Tunisa. Ovdje se radi o testiranju ovakve tehnologije sa svrhom praćenja školskih obroka diljem zemlje. Projekt je u prvoj fazi predviđen za 1500 škola, no ako se pokaže uspješnim, tada će se proširiti na sve škole koje zajedno uključuju 400.000 djece.

UK OBJAVLJUJE SMERNICE ZA DERIVATE KRIPTOVALUTA

Izvor: https://cointelegraph.com/news/uks-financial-regulator-releases-guidelines-for-dealing-in-crypto-derivatives

Glavna regulatorna agencija u Ujedinjenom Kraljevstvu (Financial Conduct Authority) je objavila smjernice za derivate kriptovaluta. Ove smjernice znače da će tvrtke morati tražiti odobrenje za upravljanje derivatima koji sadrže kriptovalute. Štoviše, ova izjava smješta derivate kriptovaluta pod Direkivu II EU “Markets in Financial Instruments”. Ovaj dokument je bio nužan jer već puno banaka van Europe uvode planove derivata kriptovaluta.

GEORGE SOROS PLANIRA TRGOVATI KRIPTOVALUTAMA

Izvor: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-06/george-soros-prepares-to-trade-cryptocurrencies-as-prices-plunge

Milijarder George Soros, koji je u siječnju nazvao kriptovalute “špekulativnim balonom”, planira trgovati kriptovalutama. Ova vijest dolazi nakon što su mnogi drgi milijarderi počeli razmatrati kriptovalute kao investicije. Moguće je i da Soros odlučio trgovati kriptovalutama nakon što je Bitcoin pao za 41% nakon njegove izjave.

ETHFINEX NAJAVIO PODRŠKU ZA DAI

Izvor: https://blog.ethfinex.com/announcing-dai-integration-da1484ed86f

Najavljena je integracija najpoznatijeg stablecoina DAI nakon što je burza Ethfinex odlučila proširiti ponudu kriptovaluta. Ethfinex opisuje DAI kao “vrlo bitan element” u njihovom dugoročnom poslovanju. Budući da je DAI stablecoin, prilagođen je prema cijeni dolara, te bi mu vrijednost uvijek trebala biti jednaka 1$.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.