Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

ČETVRTAK, 05. TRAVANJ 2018

VERGE PRISILJEN NA FORK

Izvor: https://news.bitcoin.com/verge-is-forced-to-fork-after-suffering-a-51-attack/

Kriptovaluta za privatnost (eng. privacy coin) Verge prisiljen na podjelu (eng. fork). Do ovog događaja je došlo nakon što je izveden 51% napad. Zlonamjerni rudar je ostvario većinsku kontrolu brzine heširanja (eng. hashrate), što znači da je mogao modificirati transakcije. Napadač je tako ukrao oko 250.000 XVG, dodavši još jednu loš vijest u već poduži niz. Verge je u jako teškoj situaciji, što potvrđuje i činjenica da su praktički morali moliti dodatnih 3 milijuna dolara investicija od strane zajednice.

VENEZUELA PLAĆA POMOĆU PETRO KRIPTOVALUTE

Izvor: https://www.dailysabah.com/finance/2018/04/04/venezuela-to-pay-russia-in-own-cryptocurrency-for-auto-parts-trade

Venezuela će koristiti svoju Petro kriptovalutu kako bi plaćala Rusiji dijelove za automobile. Ovaj potez je povučen zbog teške situacije u Venezuli koja je i dalje pod teškim sankcijama od strane zapadnog dijela svijeta. Unatoč tome, Venezuela i Rusija nastavljaju međusobnu trgovinu, a Rusija je i izrazila interes za uvoz čelika, aluminija, kave i kakaa. Koristeći Petro kripovalutu, koja je inače založena naftom, pokušavaju se zaobići trenutačne sankcije.

UHIĆEN DIREKTOR COINNEST-a

Izvor: https://www.cryptoninjas.net/2018/04/05/ceo-of-korean-crypto-exchange-coinnest-arrested-for-embezzlement-and-fraud/

Direktor burze za krptiovalute CoinNest je uhićen. Ova južnokorejska burza je optužena za prijevaru i obmane. Ovo je inače prvi put da je predstavnik neke južnokorejske burze za kriptovalute uhićen. Sumnja se da je direktor preusmjerio sadržaje računa korisnika na upravu kompanije. Ova istraga je započela nakon što je CoinNest nedavno prestao s radom.

SIRIN LABS PRONAŠAO PROIZVOĐAČA ZA SMARTPHONE

Izvor: https://cointelegraph.com/news/sirin-labs-has-found-a-manufacturer-for-its-blockchain-smartphone

Sirin Labs, tvrtka koja stoji iza ideje za prizvodnju smartphonea koji se temelji na blockchain i srodnim tehnologijama, je možda pronašao proizvođača za svoj Sirin mobitel. Radi se o tvtki FIH Mobile, podružnici Foxconna. Radi se mobitelu povezanom direktno na blockchain, nazvanom Finney (prema Halu Finneyu). Ovaj smartphone bi trebao omogućiti korisnicima da pohranjuju i koriste kriptovlaute, te je najavljena podrška za niz različitih tokena.

KANADSKA TVRTKA KUPUJE “RUDARSKO POSTROJENJE”

Izvor: https://www.reuters.com/article/us-crypto-currencies-acquisition/canadas-hyperblock-to-buy-crypto-currency-mining-firm-for-c106-million-idUSKCN1HB2PG

Kanadska tehnološka kompanija HyperBlock Technologies planira kupiti firmu za rudarenje kriptovaluta. Radi se o firmi CryptoGlobal, a spominje se vrijednost od 106 milijuna dolara. Ovakav prijenos bi bio jedan od najvećih dosad u industriji kriptovaluta, a HyperBlock smarta da će ova kupovina postati isplativom kroz 12 mjeseci.

IBM IZDAJE PLATFORMU ZA BLOCKCHAIN POČETNIKE

Izvor: http://www.dbta.com/Editorial/News-Flashes/IBM-Rolls-Out-Blockchain-Platform-Starter-Plan-and-Blockchain-Consulting-Services-124211.aspx

IBM postaje sve aktivniji u pogledu tehnologije koju donose kriptovalute. Poznato je da IBM lansira 3 nove savjetodavne usluge u vezi blockchain tehnologije. Uz to, objavljuju i vijest o IBM platformi za blockchain početnike (IBM Blockchain Platform Starter Plan). Radi se jeftinim uslugama sa svrhom pružanja pomoći klijentima i razvojnim programerima prilikom korištenja IBM Blockchain platforme.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.