Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

PONEDJELJAK, 09. TRAVANJ 2018

LIGHTNING LABS PRIKUPIO 2.5 MILIJUNA $

Izvor: https://techcrunch.com/2018/03/15/lightning-labs-just-raised-millions-from-jack-dorsey-and-others-to-supercharge-blockchain-transactions/

Jedni od glavnih investitora su su-osnivač Twittera Jack Dorsey, izvršna direktorica Square platforme Jacqueline Rese i tvorac Litecoina, Charlie Lee. Lightning Labs inače želi ubrzati i olakšati provođenje transakcija u Bitcoin i Litecoin mreži, bez potrebe za upisom transakcija u blockchain.

TWITTER UKINUO @BITCOIN RAČUN

Izvor: https://cointelegraph.com/news/bch-promoting-twitter-account-bitcoin-suspended-internet-debates-death-of-free-speech

Nakon ukidanja @Bitcoin računa na Twitteru, suočavamo se sa miješanim reakcijama. Inače je u zadnje vrijeme računa najviše poznat po ekstenzivnoj promociji Bitcoin Cash-a. Roger Ver, jedan od predlagatelja Bitcoin Cash ideje, navodi da je ova suspenzija “smrt slobodnog govora”. Rasprava o ovom događaju je vrlo aktualna kako na Twitteru, tako i na Redditu.

CARREFOUR ĆE KORISTITI BLOCKCHAIN

Izvor: https://www.bloomberg.com/news/features/2018-04-09/yes-these-chickens-are-on-the-blockchain

Frnacuska tvrtka Carrefour će koristiti blockchain tehnologiju u svojim trgovinama. Ovaj lanac trgovina se nada da će im blockchain tehnologija omogućiti bolje praćenje proizvodnog procesa te dostave hrane. CIlj cijele ideje jest učiniti dobovljače odgovornijima i smanjiti količinu otpadaka. Sve češće nailazimo na vijesti ovog tipa, tako je i Walmart nedavno najavio uvođenje sličnog sustava.

BLOCKCHAIN KAO SPREMIŠTE DNA?

Izvor: https://qz.com/1244824/andhra-pradesh-is-using-blockchain-to-collect-dna-data-of-50-million-citizens/

Andhra Pradesh, država u Indiji uz Bengalski zaljev će koristiti blockchain kao medij pohrane DNA koda svojih građana. Prikupljanje DNA 50 milijuna građana će imati medicinske, pravne i protu-kriminalne primjene. Blockchain tvrtka Shivom je unajmljena za ovakav projekt čuvanaj DNA zapisa u blockchainu.

U INDIJI BLOCKCHAIN POSTAJE INVENTAR LIJEKOVA

Izvor: https://factordaily.com/niti-aayog-blockchain-for-drugs-in-india/

Indija planira implementirati inventar temeljen na blockchain tehnologiji za sve lijekove koji se proizvode i koriste u zemlji. Ovo je jedna od intervencija vlade i farmaceutskih kompanija kako bi spriječila širenje lažnih lijekova. Trenutačno se smatra da je svaki 5. lijek u Indiji lažan. Ovaj projekt bi trebao zaživjeti u 2019. godini.

NASTAVAK TUŽBI PROTIV GOOGLE-a I FACEBOOK-a

Izvor: https://www.techjuice.pk/3-companies-suing-google-facebook-for-banning-crypto-ads/

Blockchain organizacije iz Švicarske, Kazahstana i Armenije su se pridružile tužbama protiv Googlea i Facebooka. Inicijativu su također podržale kripto-tvrtke u Rusiji, Kini te Južnoj Koreji. Tužba se temelji na organičenjima na oglase za kriptovalute implementiranima od strane navedenih kompanija.

TUŽBA PROTIV NANO (XRB) KRIPTOVALUTE

Izvor: https://www.the-crypto-team.com/class-action-filed-against-nano-developers-demands-recovery-fork-of-lost-funds/

Optužbe uključuju kršenje pravnih obveza vezanih uz obveznice SAD-a zbog promoviranja neregistriranih obveznica. Tužba traži da Nano provede “podjelu za oporavak” (eng. recovery fork) kako bi spasio svoje investitiore. Ovo je posljedica poznate krađe 187 milijuna dolara vrijednost XRB od strane burze Bitgrail u veljači ove godine.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.