Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti u svijetu kriptovaluta, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

ČERTVRTAK, 29. OŽUJAK 2018

BITFINEX ODBIJA VENEZUELANSKE KRIPTOVALUTE

Izvor: https://cointelegraph.com/news/worlds-fifth-largest-crypto-exchange-bitfinex-wants-to-move-to-switzerland

Bitfinex neće uvoditi trenutačne niti buduće kriptovalute iz Venezuele. Ove vijesti dolaze iz nedavne objave zbog sankcija od strane SAD-a. U međuvremenu, vlada Venezuele je postavila minimalni iznos od 1000€ za kupovinu Petro kriptovalute. Ova zabrana znači da investitori nikada neće moći kupiti venezuelanske kriptovalute putem Bitfinexa. Uz ovu vijest, također je objavljeno da Bitfinex seli sjedište svoje kompanije u Švicarsku – vidjeti ćemo kako će se to odraziti na buduće uvjete poslovanja.

MASSACHUSETTS BLOKIRA ICO

Izvor: https://news.bitcoin.com/massachusetts-censures-five-crypto-startups-in-a-single-day/

Massachusetts je cenzurirao 5 različitih ICO-ova u jednom danu; zahvaćeni ICO su Across Platforms, Sparkco, Pink Ribbon, Mattervest i 18 Moons. Massachusetsov tajnik Commonwealtha, William Gavin, izdao je tzv. “Consent Orders” (hrv. suglasnost) svakoj od 5 tvrtki. Te tvrtke su u biti optužene za kršenje financijskih zakona i regulativa. Iako su ugašene glavne web stranice svih navedenih ICO-ova, nijedna tvrtka nije priznala krivnju.

BJELORUSIJA LEGALIZIRA KRIPTOVALUTE

Izvor: https://news.bitcoin.com/crypto-business-is-now-legal-in-belarus/

Poslovanje kriptovalutama sada je legalno u Bjelorusiji. Ovo je mogućeno predsjedničkim dekretom izdanim 29. ožujka. Bjelorusija nastoji postati globalno IT sjedište za tehnologije temeljene na kriptovalutama, omogućujući pozitivne poslovno-zakonske modele. Bjelorusija se nada da će time privuči što veći broj poduzetnika diljem svijeta, pogotovo iz zemalja koje imaju negativan stav prema kriptovalutama. Bjelorusija također nudi velikodušne poticaje i veliku slobodu poslovanja za kripto-kompanije koje mogu biti od velike koristi naciji.

NEDOSTACI KRIPTOVALUTA ZA PRIVATNOST

Izvor: https://news.bitcoin.com/most-privacy-coins-arent-that-private/

Mnoge kriptovalute “za privatnost” se pokazuju nedostatnima. Iako su takve kriptovalute sa naglaskom na privatnosti sigurnije nego drugi altcoini, nekoliko nedavnih novosti bacaju ozbiljnu sumnju. Primjerice, Zcash i Monero su osobito zahvaćeni tim vijestima, otkad se ispostavilo da je 85% Zcash transakcija javno. Štoviše, nedavni istraživački rad je naglasio neke od ključnih nedostataka u vezi privatnosti Monera. Iako tzv. “privacy coins” idu u dobrom smjeru, očto je da postoji određen set nedostataka koji se mora riješiti.

LAŽNI COINBASE EMAIL

Izvor: https://deeponion.org/community/threads/phishing-scam-coinbase-importing-erc20-tokens.33950/#post-536822

Počeo je okolo kružiti novi phishing email. Prividna adresa pošiljatelja je “no-reply@coinbase.com”. U e-mailu se navodi primatelja da importa privatne ključeve na određenu web adresu da bi dobio pristup ERC20 tokenima. Naravno, to je nešto što se NIKADA ne smije učiniti. Privatni ključevi se ne smiju nikome dati. Savjetujemo da oprezno provjerite web adresu te https certifikat svakog linka kojeg primite u e-mailovima.

ZATVARAJU SE 2 JAPANSKE BURZE

Izvor: https://www.coindesk.com/report-2-japanese-crypto-exchanges-shut/

Dvije japanske kripto burze će se navodno ugasiti. Pema portalu Nikkei, radi se o burzama “Mr. Exchange” i “Tokyo GateWay”. Ovo dolazi kao posljedica na brojna regulatorna ispitivanja u Japanu koja su krenula nakon krađe 500 milijuna dolara u vrijednosti NEM kriptovalute. Zasad još nema službenih izjava od strane burzi. Očekuje se da bi se zbog ovakvih istraga FSA moglo zatvoriti još nekoliko burzi za kriptovalute.

BANK OF ENGLAND ĆE KORISTITI BLOCKCHAIN

Izvor: https://cointelegraph.com/news/bank-of-england-to-test-blockchain-features-for-new-payment-system

Bank of England će isprobati korišenje blockchaina. Ovaj test je najavljen nakon što je dokazan i isproban osnovni koncept za novi sustav plaćanja. Radi se o Real Time Gross Settlement (RTGS) protokolu koji će korisiti tehnologiju distriburane središnje knjige (DLT). Iako je ova banka najavila integraciju RTGS sustava za plaćanje, nedavno su odbili ideju potpune migracije na DLT tehnologiju jer je smatraju zasad premaldom i nedovršenom.

COINGEEK FINANCIRA CASH SHUFFLE

Izvor: https://news.bitcoin.com/most-privacy-coins-arent-that-private/

Coingeek će financirati “Cash Shuffle” platformu za povećanje anonimnosti Bitcoin Cash kriptovalute. Radi se o alatu za randomizaciju kojim će se povećati anonimnost “miješanjem” BCH. Ovo je samo jedna u nizu nedavnih investicija Coingeek tvrtke. Nedavno su investirali u istraživanje bloka veličine terabajta (TB block) i platformu Electron Cash.

RIPPLE DONIRAO 29 MILIJUNA $

Izvor: https://www.ccn.com/ripple-funds-all-35000-donorschoose-classroom-projects-with-29-million-donation/

Tvrtka Ripple Inc. će financirati 35.000 učeničkih projekata. To je posljedica donacije u iznosu od 29 milijuna dolara za edukacijsku web stranicu DonorsChoose. Ripple takođe tvrdi da je cijela donacija izvršena u XRP valuti. Podsjetimo, osnivač Ethereuma Vitalik Buterin zajedno sa OmiseGO također je nedavno donirao 1 milijun dolara za izbjeglice u velikom siromaštvu.

HYPERLEDGER BLOCKCHIAN KONZORCIJ

Izvor: https://www.coindesk.com/ripple-joins-hyperledger-blockchain-consortium/

Ripple se pridružio Hyperledger Blockchain Consortium. Ripple je jedna od 14 tvrtka koja su se pridružile ovom Linux-podržanom konzorciju ovog tjedna. Ovo je posljedica najave Hyperledger Quilt projekta, čija je namjera povezati Hyperledger blockchaine sa ostalim ILP-sposobnim sustavima za plaćanje, poput XRP (Ripple), Bitcoin Lightning i Ripplenet. Ova godina će biti godina sa puno inovacija, a ovaj konzorcij planira lasnirati 3 open-source blockchain platfrome do kraja 2018. godine.

OBJAVLJEN COINTEXT BETA

Izvor: https://news.bitcoin.com/cointext-launches-beta-send-bitcoin-cash-without-the-internet/

Cointext je pokrenuo javnu beta fazu. Context je aplikacija za slanje tekstualnih poruka čime omogućava bilo kome tko ima mobitel slanje Bitcoin Cash transakcija bez potrebe za interent vezom. Cointext to omogućava korištenjem SMS protokola. Beta platforma je otvorena za javnost za područja SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, NIzozemska, Švedska, Švicarska i Južnoafrička Republika.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.