Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti u svijetu kriptovaluta, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

SRIJEDA, 28. OŽUJAK 2018

PLAĆANJE KRIPTOVALUTAMA U J. KOREJI

Izvor: https://www.ccn.com/6000-south-korean-outlets-to-make-cryptocurrencies-available-by-q2-2018/

Navodno će 6000 južnokorejskih trgovina početi primati plaćanje kriptovalutama do 6. mjeseca 2018. godine. To je rezultat partnerstva između mobilnog operatera Pay i velike južnokorejske burze Bithumb. Portal Korea Times piše da će to partnerstvo omogućiti plaćanje kriptovalutama u 6000 trgovina do polovice ove godine, a u planu je dostići čak 80.000 trgovina do kraja godine. Također se spominje da su slična partnerstva najavljena u Japanu i Australiji.

ANONIMNOST MONERA POTVRĐENA U RADOVIMA

Izvor: https://www.wired.com/story/monero-privacy/

Ispostavilo se da je Monero anominiji nego što se prije mislilo. Ovo “otkriće” dolazi na temelju istraživačkog rada objavljenom na nekoliko američkih institucija, uključujući Carnegie Mellon i MIT. U radu je naglašeno kako se Monero prilikom slanja “izmiješa” sa ostalim Monero transakcijama što onemogućava identificiranje pošiljatelja. Kao posljedicu svoje napredne tehnologije privatnosti, Monero postaje sve popularnija valuta korisnika dark weba i pseudonimnih hakera. Iako je teško izvući bilo kakve informacije o identitete korisnika u Monero transakcijama i dalje je moguće – barem zasad.

PLAĆANJE NAJAMNINE ZA ETHEREUM MREŽU?

Izvor: https://www.coindesk.com/vitalik-wants-pay-stop-ethereums-runaway-growth/

Osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, smarta da bi korisnici trebali plaćati korištenje Ethereum mreže kako bi usporili njen rast. To je spomenuo Vitalik na svom blogu, spominjući takozvane “najamnine”. Te “najamnine” bi plaćali korisnici Ethereum mreže, ovisno o tome koliko dugo žele pohranjivati informacije na blockchainu. Time bi se pokušao usporiti rast mreže ove platforme, no trenutno se radi samo o prijedlogu.

FORD KORISITI BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJU

Izvor: https://coindoo.com/ford-plans-to-improve-traffic-using-a-car-to-car-crypto-communication-system/

Ford je patentirao tehnologiju za plaćanje između vozila pomoću kriptovaluta. Patent se odnosi na “međusobnu suradnju vozila u prometu” i smatra se da će se koristiti kao jedn od rješenja za smanjenje prometnih zastoja. To će se obavljati preko CMMP tokena koji će biti sredstvo za razmjenu podataka između vozila. CMMP token će se također koristiti kao “cestovni kredit”. Ova vijest je donekle očekivan slijed događaja budući da je Ford prošle godine objavio natječaj za više poslova tražeći blockchain stručnjake.

FACEBOOK TUŽE ZBOG ZABRANE OGLASA

Izvor: https://www.newsbtc.com/2018/03/28/faceboook-faces-lawsuit-banning-cryptocurrency-ads-collusion-rumors-swell/

Facebook-u prijete tužbe zbog zabrane kriptovaluta i ICO oglasa. U vrijeme oštrih kritika Facebooka zbog gubitka podataka 50 milijuna korisnika, podignuta je tužba od strane Eurasian Blockchain Association, grupaciji iz Kine, Rusije i Južne Koreje. Tužba će biti podnesena u svibnju 2018.g. Neki smatraju da je zabrana kriptovaluta od Facebook-a dio veće, “kartelske udruge” između Google-a, Yandex-a i Twitter-a.

DANSKE BANK ZABRANJUJE KRIPTOVALUTE

Izvor: https://www.forbes.com/sites/heatherfarmbrough/2018/03/28/denmarks-biggest-bank-bans-trades-in-cryptocurrencies/

Najveća danska baka zabranjuje trgovanje kriptovalutama. Danske Bank je objavila da ima “negativan stav prema kriptovalutama”. Također je najavljeno kao će ukinuti sve opcije pomoću kojih se trenutno može koristiti financijske instrumente uz pomoć kriptovaluta. Takva odluka je pomalo neočekivana i zbunjujuća jer je Danske Bank prije bila na prvoj liniji financijskih inovacija – lansirajući popularan MobilePay u 2013. godini. Mnogi smatraju da vide prijetnju u kriptovalutama zbog nepostojanja središnje banke.

AMD UNAPREĐUJE RUDARENJE

Izvorhttps://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/Radeon-Software-Adrenalin-Edition-18.3.4-Release-Notes.aspx

AMD je objavio ažuriranje za najnoviju grafičku karticu. Nova verzija Radeon Software Adrenaline Edition 18.3.4 je podloga za povećanje performansi za rudarenje kriptovaluta pomoću njihovih GPU. Rudarenje kriptovaluta je značajno povećalo zahtjeve na tržištu grafičkih kartica. Čak je i AMD u nedavnom izvješću o poslovanju naveo kako veći pad tržišta kriptovalutama bi mogao “jako naštetiti” njihovom poslovanju.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.