Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti u svijetu kriptovaluta, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

UTORAK, 27. OŽUJAK 2018

COINBASE DODAJE ERC20 TOKENE

Izvor: https://ethereumworldnews.com/ethereum-blockchain-erc20-tokens-to-be-supported-by-coinbase/

Coinbase je najavio da planiraju dodati tokene bazirane na Ethereumu (ERC20) na svoju platformu. Također su napomenuli da ti ERC20 tokeni neće funkcionirati sa Coinbase Commerce – platformom koja omogućuje prihvaćanje plaćanja pomoću kriptovaluta. Coinbase će dodati te kriptovalute tek nakon što će biti ponuđeni na GDAX-u, službenoj Coinbase platformi za trgovanje, kako bi spriječili prijevare i manipulacije cijenom.

RUSKI ZAKON ZA KRIPTOVALUTE

Izvor: https://news.bitcoin.com/new-bill-aims-to-allow-crypto-payments-in-russia/

Novi zakon u Rusiji će omogućiti plaćanje kriptovalutama. Zakon služi definiranju termina poput “digitalni novac”, “digitalna prava” te omogućuje vlastima oporezivanje kriptovaluta. Time se postavlja temelj za “pravne odnose u digitalnoj ekonomiji” te se štite prava vlasnika kriptovaluta. Predviđa se da će zakon biti implementiran u svibnju.

POPULARNOST KRIPTOVALUTA U AFRICI

Izvor: http://bitcoinist.com/paxful-trading-volume-shows-popularity-of-bitcoin-in-africa-continues-to-grow/

Promet trgovanja na burzi Paxful otkriva rastuću popularnost kriptovaluta u Africi. Paxful je burza za kriptovalute koja direktno povezuje kupca-prodavatelja, a stanovnicima cijelog Afričkog kontinenta nudi stotine različitih opcija za trgovanje. Prema podacima Paxful-a, svakog mjeseca se u Africi ostvaruje promet od 40 milijuna dolara samo u trgovini Bitcoinom. Glavni razlog popularnosti ove burze u Africi jest nedostatak drugih burzi i usluga na kontinentu.

LITEPAY PRESTAO SA RADOM

Izvor: https://www.coindesk.com/litecoin-foundation-issues-mea-culpa-litepay-pulls-plug/

LitePay, startup tvrtka temeljena na Litecoin-u jest naglo prestala s radom. Novosti su stigle u ponedjeljak, od strane Litecoin Fundacije. LitePay je trebao biti posrednik za plaćanje, nudeći svojim korisnicima novčanik (wallet) uz pripadajući LitePay debitnu karticu. Prema objavi Litecoin Fundacije, direktor LitePay-a jest zatražio dodatna novčana sredstva od Fundacije, otvarajući pitanje transparentnosti LitePay kompanije. Litecoin Fundacija je odbila zahtjev, nakon čega je LitePay naglo prestao sa poslovanjem.

LINUX GREŠKA I RUDARENJE MONERA

Izvor:https://www.financemagnates.com/cryptocurrency/news/75000-monero-cryptojacked-linux-weakness/

Pogreška u Linux operativnom sustavu omogućila je “krađu” Monera u vrijednosti od 75.000$. Prema portalu Bitcoinist, radilo se o rudarenju Monera na Linux serverima, bez znanja vlasnika servera, čime se izrudarilo 75.000$ vrijednosti Monera. Maliciozni kod je zahvatio servere u SAD-u, Japanu, Tajvanu, Kini i Indiji.

COINGATE + PRESTASHOP

Izvor:https://news.bitcoin.com/80000-new-merchants-in-europe-gains-option-to-accept-crypto/

Udružili su se Coingate i Prestashop, omogućujući 80.000 europskih trgovaca da primaju plaćanja pomoću kriptovaluta. Coingate je sustav za implemetaciju plaćanja kriptovalutama potekao iz Litve. Prestashop je francuski open source softverom za otvaranje vlastite e-trgovine. Dugoročni plan jest integracija Coingate platforme u backend sustav Prestashopa.

TWITTER ZABRANJUJE KRIPTOVALUTE

Izvor: http://bitcoinist.com/twitter-confirms-ban-cryptocurrency-ads/

Twitter je službeno najavio zabranu oglasa povezanih sa kriptovalutama. To je bila očekivana novosti slijedeći primjer Google-a i Facebook-a. Glasine su kružile po medijima nekoliko tjedana, no sada su i službeno potvrđene od strane uprave Twitter-a. Kao i u slućaju ostalih društvenih platforma, zabrana je najavljena zbog nasjtojanja smanjenja broja prijevara te zaštite korisnika. U tekstu zabrane stoji da će oglasi za sve kriptovalute i ICO-ovi koji nisu javno objavljeni na velikim burzama biti blokirani.

BLOCKCHAIN ZA ZLATO

Izvor: https://www.coindesk.com/tradewind-launches-blockchain-platform-gold-trading/

Tradewind je lansirao blockchain platformu za trgovanje zlatom. To je bio očekivani potez jer je Tradewind prethodno sklopio partnerstva sa tvrtkama Royal Canadian Mint te “zlatnim divom” Sprott-om. Svrha ove platforme jest kreirati tehnološke osnove potrebne za uvođenje kriptovaluta u potojeće tržište zlatom. Tradewind-ov predsjednik Matt Trudeau vjeruje da trgovanje vrijednim metalima će u budućnosti postati digitalizirano, a Tradewind platforma bi trebala biti pogon za takvu tranziciju.

USPJEŠNOST ICO PROJEKATA

Izvor: https://medium.com/satis-group/ico-quality-development-trading-e4fef28df04f

Prema analizi kvalitete prošlogodišnjih ICO-ova, 81% ICO-ova je opisano kao prijevare, oko 6% ih je bilo neuspješno, 5% je napušteno, a 8% se trguje na burzama. Treba napomenuti da je analiza ocijenila većinu ICO-ova kojima se trguje na burzama kao “uspješne” ili “obećavajuće”.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.