Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti u vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

UTORAK, 03. TRAVANJ 2018

ULOŽENO 40 MILIJUNA U BITPAY

Izvor: https://www.recode.net/2018/4/2/17187616/menlo-ventures-bitpay-40-million

Tvrtka Menlo Ventures je uložila 40 milijuna dolara u Bitpay. U članku portala Recorde se navodi da je nekoliko tvrtka odustalo od financiranja Bitpay-a zbog nedavnih negativnosti kojima je izlođena kripto-industrija. Drektor Bitpay-a Stephen Pair to je demantirao, tvrdeći da je Bitpay zapravo morao proširiti svoje poslovanje sa inicijalnih 30 milijuna dolara. Bitpay je profitabilan više od godinu dana, što potvrđuje i činjenica da je obradio više od milijardu dolara vrijednih transakcija u 2017. godini.

GOOGLE ČISTI CHROME EKSTENZIJE

Izvor: https://www.xda-developers.com/google-removing-chrome-extensions-cryptocurrency-mining/

Google će uskoro početi uklanjati kodove za rudarenje kriptovalute iz ekstenzija za Chrome. Počevši od danas, Google više ne prihvaća ekstenzije koje imaju ugrađeni takav kod. Sve postojeće takve ekstenzije će biti uklonjene do kraja lipnja. Ova odluka je pala nakon što se u proteklih nekoliko mjeseci pojavio velik broj zlonamjernih ekstenzija. Zabrana Googlea neće utjecati ekstenzije koje prate cijenu Bitcoina i ostalih kriptovaluta.

U KOREJI SE KRADE STRUJA ZA RUDARENJE

Izvor: https://toshitimes.com/korean-workers-illegally-siphoned-electricity-from-factories-to-mine-crypto/

Korejski radnici su ilegalno koristili stuju za rudarenje kriptovaluta. Policija je nedavno uhitila 14 ljudi u južnokorejskom gradu Gwangju. Uhićeni su radili za 13 različitih kompanija te su svi koristili struju kompanije za rudarenje kriptovaluta u 4 različita industrijska kompleksa. Uhićeni su navodno tako rudarili kriptovalute još od prošlog svibnja, a svaki je postavio 100 – 350 sustava za rudarenje.

ROBINHOOD POČINJE SA RADOM

Izvor: https://www.newsbtc.com/2018/04/02/robinhood-rolls-commission-free-crypto-trading-four-us-states/

Tvrtka Robinhood je omogućila trgovanje kriptovalutama bez provizija putem svoje aplikacije u 4 savezne države SAD-a. Uključene države su Kalifornija, Massachusetts, Missouri i Montana. Ova vijest dolazi nakon najave podrške za 16 različitih kriptovaluta uz postojeće – Bitcoin i Ethereum. Ovakav potez bi trebao privući nove investitore u sektor kriptovaluta.

ALIBABA PODNIJELA OPTUŽNICU POTIV ALIBABACOIN-a

Izvor: https://www.reuters.com/article/us-alibaba-lawsuit/alibaba-files-trademark-lawsuit-against-dubai-firm-behind-alibabacoin-idUSKCN1H91ZJ

Velika azijska tvrtka Alibaba je podnijela optužnicu protiv nove kriptovalute iz Dubaija zvane “Alibabacoin”. Osnova za tužbu jest namjera za zbunjivanje investitora. Alibabacoin je inače prikupio dosad 3.5 milijuna dolara. Alibaba negira uključivanje u industriju kriptovaluta, tvrdeći da je tužba podnesena da bi se obeshrabili daljni pokušaji zbunjivanja i navođenja.

OBJAVLJEN COINBASE COMMERCE API

Izvor: https://medium.com/@coinbasecommerce/announcing-the-coinbase-commerce-api-75f917f7eed9

Coinbase je objavio API za platformu Coinbase Commerce. Ovo je bitan korak u razvoju projekta jer online trgovinama omogućava laku integraciju novih sustava za plaćanje. To znači da se lako mogu kreirati različiti web objekti koji omogućuvaju primanje kriptovaluta kao sredstvo plaćanja. Coinbase Commerce je najnoviji servis tvrtke Coinbase, a smatra se da bi mogao biti važan korak prema balansiranju ekonomije kriptovaluta.

JAPANSKI GIGANT OTVARA PODRUŽNICU ZA BLOCKCHAIN

Izvor: https://www.coindesk.com/messaging-giant-line-to-launch-south-korean-blockchain-subsidiary/

Poznata japanska platforma za komunikaciju “Line” je otvorila podružnicu “Unblock” par mjeseci nakon objave da će njihova usluga Line Pay primati kriptovalute. Svrha podružnice Unblock je istraživati blockchain tehnologiju i potencijalne primjene. Ovdje se vjerojatno radi i o mogućnosti integracije blockchain tehnologije u postojeću Line aplikaciju.

BANK OF JAPAN OBJAVLJUJE ODJELJAK ZA KRIPTOVALUTE

Izvor: https://bravenewcoin.com/news/bank-of-japan-publishes-a-consumer-crypto-q-and-a-section/

Najveća japanska banka, Bank of Japan je objavila sekciju za najčešća pitanja vezana uz kriptovalute. Ova novost dolazi nakon što su vlasti nedavno izdale upozorenja svim neregistriranim tvrtkama koje posluju kriptovalutama, natjerajući poznatu burzu Binance na preseljenje na Maltu. Čini se da japanske vlasti žele smiriti rasplamsala tržišta kriptovalutama. Naslov ovog odjeljka jest “Razgovor o kriptovalutama” i ocjenjuje virtualne valute na temelju njihove korisnosti.

SEC PODIGAO OPTUŽBU PROTIV CENTRA TECH

Izvor: https://gizmodo.com/sec-charges-founders-of-cryptocurrency-ico-promoted-by-1824269530

Poznati, visoko-promovirani ICO zvan Centra Tech je optužen od strane Komisije za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC). Tvrtka je poznata po tome što je promovirana od brojnih zvijezda poput Floyda Mayweathera i DJ Khaleda. SEC je danas podigao optužbu protiv osnivača Centra Tech, koji su primili više od 32 milijuna dolara investicija. Cijeli ICO je počeo nalikovati na prijevaru, a radilo se o debitnoj kartici za plaćanje kriptovalutama, sličnoj TenX kartici. Jedan od osnivača, Robert Farkas je jučer uhićen prilikom pokušaja odlaska iz zemlje.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.