Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti u vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

PONEDJELJAK, 02. TRAVANJ 2018

UNILEVER I IBM TESTIRAJU BLOCKCHAIN

Izvor: https://www.warc.com/newsandopinion/news/unilever_tests_blockchain_on_mediabuying/40257

Tvrtke Unilever i IBM su počele sa testiranjem blockchain tehnologije. Unilever, jedan od proizvođača robe široke potrošnje udružuje se sa tehnološkim divom IBM-om kako bi istražili potencijal blockchain tehnologije u riješavanju problema vezanih uz kupovinu medijskih sadržaja. Smartaju da se problemi poput nedostatka transparentnosti i povjerenja mogu riješiti primjenom blockchiana, kao i točnije praćenje proizvoda.

VITALIK PREDLOŽIO HARD-CAP OD 120 MILIJUNA

Izvor: https://github.com/ethereum/EIPs/issues/960

Su-osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, je predložio na Githubu hard-cap od 120 milijuna ETH, pojašnjavajući da je hard-cap jedini pravi način “osiguranja ekonomske održivosti na platformi u slučaju najvećeg broja okolnosti”. Prijedlog je izložen u trenutku kada je broj ETH u optjecaju dostigao 98.5 milijuna. Određivanje maksimalnog broja Ethereuma mnogi smatraju najavom zrelosti ovog projekta.

TAJLAND UVODI POREZ NA KRIPTOVALUE

Izvor: https://www.financemagnates.com/cryptocurrency/news/thai-ministry-finance-announces-7-tax-crypto-trades-15-returns/

Ministar financija Tajlanda je najavio 7% poreza na sve trgovine kriptovalutama te 15% na kapitalnu dobit od investicija. Takve mjere su dio šireg plana za implementiranje “odgovarajućih” regulacija i poreza u Tajlandskoj kripto-industriji. Članak sa portala Nikkei upozorava da ovakav novi porezni zakon može osjetno usporiti rast industrije i obeshrabriti tajlandske invesititore u kriptovalute.

ZAPADNA VIRGINIA I GLASOVANJE PUTEM BLOCKCHAINA

Izvor: https://www.ccn.com/west-virginia-first-state-to-implement-secure-military-mobile-voting-solution/

U Zapadnoj Virginiji je implementiran sustav glasovanja putem mobitela temeljen na blockchain tehnologiji. Radi se o testirnju sigurne vojne glasačke mreže za članove vojske koji ne mogu osobno glasovati. Time je ova savezna država SAD-a postala prva država koja testira mobilna blockchain rješenja. Ako se pilot projekt pokaže uspješnim, Zapadna Virginija će proširiti testni program na svih ostalih 55 saveznih zemalja.

KANDASKA BANKA BLOKIRA KRIPTOVALUTE

Izvor: https://coingeek.com/canadas-bank-montreal-block-cryptocurrency-transactions/

Kanadska banka Bank of Montreal će blokirati transkacije povezane sa kriptovalutama. Ova je odluka donešena unatoč činjenici da Bank of Montreal planira ponuditi svoje financijske usluge TMX-u, glavnom operateru Toronto Stock Exchange. Ova vijest postaje dodatno zbunjujuća budući da TMX planira otvoriti zaseban brokerski servis za kriptovalute. Treba napomenuti da ovo nije javna objava, već temeljena na informacijama objavljenim na Redditu.

BITCOIN USB NOVČANIK NAJPOPULARNIJI POKLON

Izvor: https://news.bitcoin.com/bitcoin-hardware-wallet-nano-ledger-most-popular-holiday-purchase-in-this-us-state/

Ispostavilo se da je poznati USB novčanik (hardware wallet) najpopularniji odabir poklona u saveznoj državi Nevadi. Radi se o Nano Ledger uređaju, koji je postigao velik rast u prodaji nakon naglog porasta cijena kriptovaluta tijekom prošle godine. Iako ostaje nejasno zašto je toliko popularna prodaja ovog uređaja u Nevadi, pretpostavlja se da je to posljedica činjenice da Nevada nudi najviše mogućnosti za potrošnju popularnih kriptovaluta.

ANDROIDU PRIJETI NOVI KRIPTO-VIRUS

Izvor: https://tech.thaivisa.com/android-users-warned-new-crytpo-mining-malware-impossible-remove/28083/

Upozoravaju se korisnici Androida na novi zlonamjerni softver koji rudari kriptovalute. Ova vijest dolazi iz tvrtke za digitalnu sigurnost – Trend Micro. Tamo je otkriven novi opasni softver koji rudari kriptovlaute bez znanja vlasnika uređaja. Ovaj malware može učiniti uređaj u beskorisnim potpunim opterećivanjem procesora. Sam program se zove “HiddenMiner”, a dizajniran je kako bi rudario Monero kriptovalutu.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.