Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

UTORAK, 10. TRAVANJ 2018

DRASTIČNO PAO MONEROV HASHRATE

Izvor: https://twitter.com/JuanSGalt/status/983064587665801216

Nakon što je proveden hard fork (promjena konsenzus algoritam) Monera, čime ASIC procesori postaju nedjelotvorni u rudarenju Monera, brzina heširanja (eng. hashrate) je drastično pala. Ovo je samo potvrda sumnji da se već dulje vrijeme koriste ASIC procesori za rudarenje Monera, a vjeruje se da je i slična situacija sa Ethereumom.

@BITCOIN TWITTER RAČUN PONOVNO VRAĆEN

Izvor: https://cryptovest.com/news/bitcoin-twitter-account-reinstated-owner-alleges-twitter-ceo-misused-authority/

Nakon što je pokrenuta žestoka rasprava o pitanju opravdanosti ove suspenzije, vraćen je @Bitcoin Twitter račun. Vlasnik @Bitcoin računa je napomenuo da je Jack Dorsey, suosnivač Twittera ukinuo račun zbog svoje umiješanosti u Lightning Network projekt. Naravno, ostaje nejasno da li su te optužbe istinite.

GOOGLEOV ALAT DOZVOLJAVAO BITCOIN RUDARENJE

Izvor: https://motherboard.vice.com/en_us/article/kzxnyw/how-to-mine-bitcoin-for-free-with-google-bigquery

Ispostavilo se da je poznati alat tvrtke Google, zvan BigQuery, namijenjen analizianju velikih količina podataka, mogao biti iskorišten za rudarenje BItcoina. Ovaj propust je otkrio izraelski razvojni programer Uri Shaked. Iako je ova metoda djelotvorna, njime se moglo zarađivati samo oko 5$ godišnje.

BLOCKCHAIN PLATFORMA ZA GLASOVANJE

Izvor: https://news.bitcoin.com/14-year-old-developer-builds-uncensorable-voting-platform/

14-godišnji razvojni programer je kreirao platformu za glasovanje otpornu na korupciju. Ovaj alat, nazvan Bitcoin Voice, prikazuje javne poruke vezane na blockchain transakcije. Ovo omogućava sustavu za glasovanje nepromijenjivu decentraliziranu strukturu. Alat je prvenstveno namjenjen korištenju kripto-zajednice.

NANO FUNDACIJA ZA ŽRTVE BITGRAIL-a

Izvor: https://cointelegraph.com/news/nano-foundation-sponsors-legal-fund-to-provide-bitgrail-hack-victims-with-representation

Nano Funadacija će “sponzorirati” žrtve krađe od strane BitGrail-a. Svi kojima je ukraden novac od strane talijanske burze će imati pristup ovom fondu pomoći. Fond će osigurati da sve žrtve imaju pristup pravnoj podršci. Udio Nano tvrtke u ovom fondu trenutačno iznosi oko 50%.

BITFINEX UPLETEN U PRANJE NOVCA

Izvor: https://www.ccn.com/bitfinex-implicated-in-laundering-drug-money-polish-media-reports/

Bitfinex, jedna od najvećih burzi za kriptovalute je navodno umiješana u pranje novca stečenog prodajom droge u Kolumbiji. Ova vijest stiže iz Poljske, gdje su vlasti zaplijenile 371 milijun dolara. Još uvijek ostaje nejasno o čemu se točno radi te zasad nisu podignute nikakve optužice. Glasnogovornik Bitfinexa je odbacio navedene optužbe.

POLJSKI POREZNI ZAKON PODIGAO PROTEST

Izvor: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-09/crypto-traders-protest-as-poland-wants-tax-from-all-transactions

Investitiori i trgovci kriptovalutama u Poljskoj su protestiraju zbog novog poreznog zakona. Nova porezna pormjena od strane Ministarstva financija Poljske navodi da će kriptovalute biti podložne porezu na dobit. Time bi porez iznosio ili 18% ili 32%. Investitori su organizirali peticiju za ukidanje navedene odredbe.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.