Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

PETAK, 04. SVIBANJ 2018

BITMAIN NAJAVIO ANTMINER Z9 MINI

Izvor: https://twitter.com/BITMAINtech/status/992034662875779072

Poznata tvrtka Bitmain je najavila proizvodnju novog Antminera Z9 mini, ASIC uređaja za rudarenje Equihash algoritma koji koristi Zcash. Kupovine su limitirane, te se prodaje samo 1 po osobi, a prve dostave Antminera se očekuju u lipnju. Osnivač Zcash-a je iskoristio ovu priliku da naglasi kako se on ne protivi ASIC procesorima.

PAD OPTUŽNICE PROTIV BITCOIN.COM

Izvor: http://bitcoinist.com/plug-pulled-bitcoin-com-lawsuit-failing-raise-4000/

Optužnica podignuta protiv Rogera Vera i portala Bitcoin.com se gasi, prvenstveno zbog nedostatka sredstava. Optužnica, koja se temelji na navodnim pogršnim informacijama koje navode na kupnju Bitcoin Cash-a je tražila donacije od strane zajednice. Optužnica je prikupila samo oko 4.000$ donacija, odnosno oko 0.39 BTC.

SHIVOM PROJEKT PRIKUPIO 32 MILIJUNA $

Izvor: https://cryptovest.com/news/shivom-raises-32m-in-presale-to-create-genomic-data-pool-on-blockchain/

Shivom projekt je u svom pre-sale prikupio 32 milijuna dolara. Radi se o inicijativi za kreiranje otvorene platforme za pohranu genomskih podataka u pomoću blockchain-a. Dosad se pojavilo nekoliko ovakvih projekata, što samo pokazuje nove mogućnosti pohrane osjetljivih informacija. Javni ICO je pokrenut 3. svibnja.

ETIOPIJA  POSTIGLA SPORAZUM SA CARDANOM

Izvor: https://cointelegraph.com/news/ethiopian-govt-signs-agreement-with-cardano-to-introduce-blockchain-in-agritech

Vlada afričke države Etiopije je postigla dogovor sa poznatom kriptovalutom Cardano. Surađivati će u primjeni blockchain tehnologije u agrikulturalnom sektoru Etiopije. Ovu vijest je potvrdio i Charles Hoskinson, čelnik Cardano projekta, te je nadodao kako će razvojni programeri Cardana pomoći u edukaciji etiopljanskih programera.

46% PROVEDENIH ICO-a JE BEZ IKAKVOG RAZVOJA

Izvor: https://icorating.com/ico_market_research_q1_2018_icorating.pdf

Novo istraživanje od ICORating servisa je ustanovilo da 46% svih iCO-a održanih u 2018. godini je bez ikakvog razvojnog plama, temelje se samo na osnovnoj ideji. To i nije iznenađujuće jer je postalo popularno kreirati ICO na temelju znastvenog rada (whitepaper) i razvojnog plana (roadmap). Median povrata novaca na ICO investicije je pao na 49%.

BLAGI PAD U POSLOVANJU MASTERCARD-a

Izvor: https://www.cnbc.com/2018/05/03/mastercard-blames-cryptocurrencies-for-slight-drop-in-first-quarter-growth.html

Prema objavljenim rezultatima, u prvom kvartalu ove godine Mastercard je zabilježio blagi pad rezultata. Prekogranična plaćanja su porasla za 19%, manje nego 21% kaoliko je iznosilo 2017. godine. Financijski direktor Mastercard-a je izjavio kako je smanjene rasta posljedica činjenice da manje ljudi koristi kreditne kartice za kupovine kriptovaluta.

SINGAPUR ĆE ISPROBATI “BITCOIN NOVČANICE”

Izvor: http://bitcoinist.com/singapore-bitcoin-banknotes-tangem/

Kako bi se podigla razina pihvaćanja kriptovaluta, singapurska tvrtka za izradu hardver novčanika – Tangem – odlučila je izrađivati Bitcoin novčanice. Takve Bitcoin “novčanice” su zapravo papirnati hardver novčanici, papir sa isprintanim privatnim ključem. Vrijednosti novčanica će se kretati u apoenima od 0.01 do 0.05 BTC.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.