Ovo je kratak svakodnevni pregled novosti iz svijeta kriptovaluta. Budući da je teško ažurno pratiti tržište te novosti vezane uz kriptovalute, nastojati ćemo u nekoliko rečenica izdvojiti najvažnije vijesti u danu.

SRIJEDA, 04. TRAVANJ 2018

IZVRŠEN “NAPAD” NA LIGHTNING MREŽU

Izvor: https://www.ccn.com/mysterious-developer-bitpico-claims-responsibility-for-lightning-network-dos-attack/

Grupa programera BItcoin mreže tvrde da su izvršili napad na Lightning mrežu. Napad je poduzela tzv. “bitPico” grupa, koja je najavila napad na Twitteru, objasnivši da u biti rade stres test za Lightning mrežu. Ovaj DoS (eng. Denial of Service) napad je otkrio nekoliko sigurnosnih propusta. Napadi poput ovoga su inače korisni za oučavanje grešaka u softveru, te je ovo dobar primjer kako se ne treba gledati na svaki “napad” na mrežu na negativan način.

PRVI ASIC ZA RUDARENJE ETHEREUMA

Izvor: https://coinjournal.net/bitmain-announces-1st-ethash-asic-for-ether-mining/

Bitmain je najavio prvi ASIC za rudarenje Ethereuma. Za one koji ne znaju, ASIC je poseban hardver namijenjen isključivo rudarenju kriptovaluta. Antminer E3, poznate tvrtke Bitmain je prvi takav uređaj koji može rudariti Ethereum. Cijena prvog izdanja ovog Antminera E3 iznosi oko 800$, a distribucija je predviđena u mjesecu srpnju. Moguće je pred-naručiti E3 pomoću dolara i Bitcoin Casha (BCH).

COINCHECK PREUZIMA TVRTKA MONEX

Izvor: https://coindelite.com/news/japans-monex-to-purchase-hacked-cryptocurrency-exchange-coincheck/

Japanska borkerska firma Monex Group Inc. razmatra preuzimanje nedavno hakirane burze Coincheck. Smatra se da bi ovo preuzimanje moglo biti vrijedno čak 7 milijardi jena (oko 400 milijuna kuna). Kupovina Coinchecka bi Monexu otvorila pristup velikom broju korisnika – potencijalnih novih ulagača u trenutačne proizvode Monexa. Ova vijest je potaknula rast obveznica za 23%, a jedan od prvih poteza Monexa će biti uklanjanje trenutačne uprave Coinchecka.

TREZOR NAJAVLJUJE PODRŠKU ZA BCH

Izvor: https://github.com/trezor/trezor-mcu/pull/285

Poznati proizvođač hardver novčanika Trezor je najavio podršku za cashaddr. Cashaddr je format adrese za Bitcoin Cash (BCH), što znači da će uskoro biti moguće pohranjivati BCH na Trezoru. Ovo je važan razvojni korak za Bitcoin Cash jer značajno povisuje sigurnost svih Bitcoin Cash investitora. Datumi implementacije su još nepoznati, no smatra se da bi mogli očekivati punu podršku početkom druge polovice 2018. godine.

PRIMJENE BLOCKCHAINA U MEDICINSKOJ INDUSTRIJI

Izvor: http://bitcoinist.com/health-insurers-looking-blockchain-track-provider-information/

Medicinska osiguravajuća društva razmatraju korištenje blockchaina za praćenje dobavljača. Radi se o dobavljačima “UnitedHelath” i “Humana”, koji pokreću pilot projekt kako bi istražili je li blockchain tehnologija pogodna za praćenje informacija o medicinskim prozivodima. Ovo bi dramatično snizilo administrativne troškove, ali i osiguralo točnije informacije. Ova odluka je pala nakon što se ustanovilo da gotovo pola prozivoda ima pogrešne informacije o njihovim dobavljačima.

MCAFEE OTKRIO KOLIKO NAPLAĆUJE ZA TWETTOVE

Izvor: https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/cryptocurrency-price-change-value-john-mcafee-twitter-bitcoin-latest-a8286806.html

John McAfee, poznati promotor kriptovaluta na Twitteru, otkrio je koliko naplaćuje za pojedini tweet. Ovaj pionir računalne sigurnosti (tvorac McAfee antivirusa) je poznat po promoviranju različitih kriptovaluta unatrag nekoliko godina, a njegovi twettovi su često bili uzork rasta ili pada cijena pojedinih kriptovaluta. Jedan tweet, čiji sadržaj broji do 280 znakova naplaćuje više od 100.000 $. McAfee također tvrdi da je “jedina javna osoba koja je otvoreno izjavila” koliko naplaćuje za promoviranje kriptovaluta.

INTERPOL OFORMIO RADNU GRUPU ZA KRIPTOVALUTE

Izvor: https://www.opengovasia.com/articles/interpol-holds-first-darknet-and-cryptocurrencies-working-group-in-singapore

Interpol je nedavno oformio radnu grupu za DarkNet i kriptovalute sa sjedištem u Singapuru. Ovo je očekivan potez nakon što je ustanovljeno da je nedavno značajno porasla aktivnost na DarkNet tržištu zahvaljujući mogućnostima koje pružaju kriptovalute. Policija je na konferenciji izložila nekoliko primjera istraživanja DarkNeta i kriptovaluta, te razlike postupanja u pojedinim zemljama.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.