Protekli predbožićni tjedan je obilježen znatnom volatilnošću kriptotržišta i činjenica vrijedna spomena je da nije bilo praktički ni jedne transakcije koja bi dodatno stabilizirala te uspostavila povjerenje i kredibilnost u to tržište. Dodatna činjenica je da je Bitcoin u 2017.godini ostvario rast od vrtoglavih 2000%. Svakako, taj enormni rast cijene Bitcoina je izazvao veliku polemiku te je znatan dio javnosti priklonjen mišljenju da se taj rast cijene može obrazložiti tvrdnjom da je Bitcoin zapravo jedan od najvećih mjehura u povijesti.

Zanimljivo je da se Bitcoin počeo značajno uključivati u mainstream financijski sustav. Ledger X je u listopadu ove godine otvorio prvu američku klirinšku kuću za trgovanje kriptovalutama, te počeo trgovati swapovima i opcijama. CBOE Global Markets i CME Group su pak počeli trgovati  Bitcoin futuresima. New York Stock Exchange, Intercontinental Exchange i drugi, planiraju ponudu fondova temeljenih na Bitcoin futuresima kojima bi se slobodno trgovalo na burzi. To otvara mogućnost da će nekoliko miijuna dolara stvarnih Bitcoin transakcija (ostvarenih na neregulirane načine) pokrenuti stotine milijuna dolara izvedenih isplata koje bi zauzvrat mogle odrediti cijenu od nekoliko desetaka milijardi dolara ETF-ova (Exchange traded fund) –  fondova koji su na bilo koji način vezani za Bitcoin i kojima se trguje na burzama.

To može dovesti do znatne nestabilnosti i neusklađenih cijena koje smo već vidjeli između cijene Bitcoin futuresa i fizičke cijene Bitcoina. Nadalje, može doći do velikog vremenskog spreada – razlike između cijene futures ugovora s rokom isporuke od mjesec dana i onog s rokom isporuke od šest mjeseci. Ne valja zaboraviti ni spread između burzi. Svi ovi navedeni problemi na kriznom tržištu mogu dovesti do potpunog sloma. Oni su ti koji uzrokuju znatnu volatilnost u cijeni Bitcoina te zasigurno drže mnoge institucionalne investitore u pozadini tih problema. Važno je dakle naglasiti da su institucionalni investitori poput Goldman Sachsa snažno započeli stvaranje odjela za trgovanje kriptovalutama ali i njihovim izvedenicama koje nisu ništa drugo doli klađenje i špekuliranje.

Stoga, ove činjenice možemo usporediti s financijskom krizom 2008. godine koju su izazvale razne špekulacije na tržištu nekretnina, a očigledno je da će sadašnje špekulacije s kriptovalutama (a posebice s Bitcoinom)  biti okidač nove financijske krize onda kada veliki igrači počnu izlaziti iz igre.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.