Bitcoin novčanik (eng. wallet) jest mjesto gdje su pohranjeni vaši Bitcoini. Gledajte na to kao račun u banci. Tamo su pohranjene sve vaše transakcije te adrese. Na bitcoin adrese možete gledati kao na svoj broj računa / IBAN. One su potrebne da bi primili novac, a zapisane su kao niz slova i brojki (npr. 3J98t1WpEZ73CNmQviecrnyiWrnqRhWNLy).

Postoji puno novčanika za Bitcoin, u ovom vodiču ćemo prikazati kako otvoriti Bitcoin novčanik pomoću stranice Blockchain.info – jedan od najpopularnijih svjetskih Bitcoin walleta, a omogućuje Vam pristup putem bilo kojeg uređaja (PC, Linux, Mac, Android, iOS).

Dakle, prvi korak jest otvoriti stranicu www.blockchain.info/wallet. Tada kliknete na “Sign Up” gumb kao što je prikazano na slici ispod.

Tada će se prikazati obrazac za registraciju koji trebate ispuniti:

U prvo polje pod Email upišite svoju (važeću!) email adresu. U sljedeća 2 polja ispod upisujete lozinku (eng. password) – nemojte koristiti česte lozinke koje bi netko mogao lako pogoditi, savjet je koristiti slova i brojke te eventualno dodati neki poseban znak (npr. #,$,%,?,!). Označite kućicu da prihvaćate uvjete korištenja (eng. Terms of Service) i kliknite na plavu gumb “Continue“.

Tada otvorite svoj email te potvrdite svoj blockchain račun. Sljedeći korak jest prijava u račun. Otiđite na www.blockchain.info/wallet/login. Podaci za prijavu Wallet ID te lozinka korištena za registraciju. Wallet ID možete pronaći u email-u koji ste primili, a izgleda kao niz brojki i znamenka o ovakvom formatu: 2a61v1ma-t6zz-4eb5-8c09-f0540vew32f

Nakon uspješne prijave otvara se sljedeći ekran:

U gornjem desnom kutu jest prikazano trenutačno stanje na računu u $ (USD). U istom redu s lijeve strane se nalaze 2 gumba – “Send” i “Request“. Graf ispod s lijeve strane prikazuje udio ukupnog novca po pojedinoj kriptovaluti (koliki postotak novca imate u Bitcoinima, koliko u Etheriumu…). Graf s desna prikazuje kretnje cijene 1 Bitcona u posljednjih mjesec dana.

Za primanje Bitcoina, treba vam Bitcoin adresa. Nju ćete pronaći klikom na gumb “Request”. Kada kliknete na taj gumb, tada ćete vidjeti nekoliko polja, a u polju “Copy & Share Address” ćete pronaći svoju Bitcoin adresu – ona je u već navednom formatu, tipa: 1BVNRFomR1UDZt2aERKc1rxkKSPomSbLjy.

Za slanje Bitcoina, kliknite na gumb “Send”. Tada će se otvoriti okvir u koju upisujete Bitcoin adresu primatelja, te iznos koji želite poslati (možete upisati iznos u bitcoinma ili u dolarima). Ostala polja nije potrebno mijenjati / ispunjavati.

Svom novčaniku možete pristupiti i putem mobitela, preuzimanjem odgovarajuće aplikacije na svoj uređaj:

 


OBAVEZNO PROČITATI

  1. Prilikom slanja / primanja Bitcoina, obavezno provijerite adresu! Ukoliko npr. šaljete Bitcoine i upišete krivu adresu primatelja, ta transakcija će se provesti te će Bitcoini biti ZAUVIJEK IZGUBLJENI. Transkacije u mreži kriptovaluta se ne mogu poništiti, te stoga uvijek budite posebno oprezni u vezi točnosti adrese!
  2. Za slanje Bitcoina plaća se provizija, a ona varira o trenutačnom stanju mreže. Na Blockchain.info prilikom slanja možete odabrati Regular fee (standardna) ili Priority fee (prioritetna). Ukoliko se odlučite za Regular tada provođenje transakcije može potrajati i do 12h! Uz Priority transakcije su obično provedene unutar 30 minuta.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.