U posljednja 24 sata gotovo sve kriptovalute su pale u prosjeku od 5 do 40%, a sveukupno tržište kriptovaluta palo za više od 150 milijardi dolara. O čemu se radi, koji je razlog za toliki pad?

Odjednom pad. Iako pad od 20-tak % u svijetu kriptovaluta nije iznenađujući, kada se to događa sa cijelim tržištem te kad drastično pada cjelokupna vrijednost cijelog tržišta, tada se postavlja pitanje što se ovdje događa?

UTJECAJ NA CIJENU

Na cijenu kriptovaluta utječe nekoliko najbitnijih faktora. Mediji, tehnološki napredak te manipulacije cijenom. Mediji često utječu na cijenu, najčešće negativno. Najbolji primjer su nedavne lažne vijesti o zabrani kriptovaluta u Južnoj Koreji. Ili vijesti o zabrani ICO u Kini 4. rujna 2017.g. Takve, “dramatične” vijesti mogu spustiti cijene i preko 50%.

Tehnološki napredak i partnerstva uvijek pozitivno djeluju na cijenu, što je logično. Unaprjeđenje bilo kakvog proizvoda privlači investitore i podiže cijenu.

Manipulacije cijenom, poput poznatog pump & dump fenomena, česta su pojava u nereguliranom kripto-svijetu.

No nijedan od navedenih faktora nije razlog ovome drastičnom padu cijena. Odgovor je na prvu možda neobičan, ali smislen.

LUNARNA NOVA GODINA

Kineska nova godina najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik (traje 15 dana). Poznata je i pod imenom lunarna nova godina, posebice izvan Kine. Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Slavi se u Kini i u državama gdje ima mnogo kineskog stanovništva kao što su Sjeverna i Južna Koreja, Vijetnam itd.

Kakve veze ima Kineska nova godina sa kriptovalutama?

Kineska nova godina je praznik koji počinje nije fiksan datum – najčešće je između siječnja i veljače. Ove godine je to 16. veljače. To je blagdan koji traje 15 dana. To je najveći blagdan među kineskim stanovništvom. Kao što smo uvidjeli da su kriptovalute padale par tjedana prije Božića te prije Nove godine, ovdje se zapravo događa ista stvar.

Forbes je objavio da će potrošnja za Kinesku novu godinu 2018.g. premašiti 100 milijardi dolara. U protekloj 2017.g., velik broj ljudi je ostvario značajan profit na temelju kriptovaluta. Investitora je bilo više nego ikad prije, a Kinezi čine velik broj investitora u kriptovalute. Time već sad uviđate da je ovaj pad zapravo fenomen koji je rezultat masovnog povlačenja dobitaka iz investicija učinjenih u 2017.g. 

OVO ZVUČI POZNATO…

Za one koji su dugogodišnji investitori u kriptovalute, ovo izgleda vrlo poznato. Pogledajmo sliku ispod. Na slici je prikazano nekoliko grafova. Kao što vidite, još od 2014.g. vidimo istu stvar. Točno 23-24 dana prije početka Kineske nove godine dolazi do masovnog pada na burzama, u prosjeku od 20 – 35%. Ove godine je doduše taj pad stigao tjedan dana ranije, što i nije neobično s obzirom na puno veći broj investitora.

Na tržištima kriptovaluta se uvijek ponavljaju isti događaji. Određeni događaji poput negativnih vijesti u vezi kriptovaluta, pump & dump fenomena ili pak velikih blagdana uzrokuju nagli pad vrijednosti kriptovaluta. To kod većine neupućenih investitora stvara paniku, što dovodi do daljnjeg pada uzrokovanog masovnom prodajom. Tada veliki investitori iskorištavaju situaciju te kupuju po niskim cijenama, vraćajući “vjeru” u tržište, što dovodi do daljnjeg oporavka cijene.

Ukratko: ne brinite se, ovo je poznat i privremen događaj. Možemo očekivati korekciju na prethodne vrijednosti kroz par tjedana ili ranije, sudeći prema proteklim godinama.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.