Planirate investirati dio novaca u ICO (Initial Coin Offering)? Takvi crowdfunding projekti omogućuju vam da kupite digitalne tokene (kriptovalute) neke kompanije. Oni često obećavaju višestruki povrat uloženog novca te stoga znaju biti privlačni, ali su također jako rizični.

Jedan od mogućih rizika jest veoma realna mogućnost da token (kriptovalutu) koju kupite jednostavno izgubi na vrijednosti. Njegova vrijednost može pasti ispod vrijednosti određene tijekom ICO-a. Neki projekti odumru. Neki se odugovlače mjesecima ili čak godinama, a neki praktički niti ne krenu.

RIZIK

Ali postoje i drugi tipovi rizika. Većina ICO se temelji na Ethereum platformi. Budući da ICO obično uključuju transfer Ethereuma, lako možete napraviti grešku prilikom transfera. Ili možete biti prevareni ili navedeni na lažni link te investirate na pogrešnu adresu.

Zato ćemo ovdje navesti niz ključnih točaka koje morate proći da bi preživjeli ICO neozljeđni.

NA ŠTO SVE MORAM PRIPAZITI?

Vaš ciljem jest da sami pronađete kvalitetan projekt. Samo zato jer vam je prijatelj preporučio neki ICO, ili vidite da se masovno reklamira na Facebooku, ne znači da je to dobar odabir.

Pažljivo poručite projekt!

 • Pročitajte informacije na službenoj ICO web stranici kriptovalute. Provjerite njihov tim i savjetnike te saznajte njihove prošle projekte i poslovne uspjehe.
 • Ako su uključeni vanjski investitori, provjerite tko su oni. Veliki vanjski investitor / suradnik može označavati ICO sa većom šansom za uspjeh.
 • Provjerite društvene mreže i blogove ICO-a: Jesu li redovito ažurirane? Da su profesionalno vođene?
 • Pročitajte whitepaper (znanstveni rad) projekta. Da li ima tehničkih podataka, ima li uključene ikakve matematike, kodiranja ili barem konkretnih informacija o budućnosti i primjeni samog tokena (kriptovalute)? Ako je to samo whitepaper bez ikakvih navedenih informacija, ima puno slika, te je jako lako čitljiv i razumljiv – klonite ga se. Također pripazite na ICO gdje je u 50% whitepapera objašnjena distribucija tokena nakon završetka ICO. Pravi whitepaper je pisan kao znanstveni rad, sa jasnim i konkretnim podacima, bez prilagodbi za slabije educiranu populaciju. Često ICO koji budu oni sa najvećim rastom jesu oni čiji whitepaper niti ne možete shvatiti zbog tehničke / matematičke kompleksnosti.
 • Da li tim ima već gotov proizvod? Jesu li možda u beta ili alfa fazi? Ako je moguće, testirajte proizvod (softver ili što već nude). Gotov proizvod, ili barem dokaz koncepta, znači da je tim ozbiljan i možda već sad ispred konkurencije.
 • Pažljivo proučite uvjete korištenja ICO-a: Da li ima veliki pre-sale popust? Da li je ukupan iznos novaca potreban za ICO razuman i potreban? Primjerice, ukoliko se razvija neka jednostavna decentralizirana aplikacija, da je zbilja potrebno prikupiti 50 milijuna dolara?
 • Kako izgleda plan (roadmap) projekta? Da li se čini ostvariv, ili više podsjeća na listu teško ostvarivih ideja?
 • Kako tim planira potrošiti novac prikupljen tijekom ICO, za što im treba navedeni iznos?
 • Provjerite što drugi pišu na društvenim mrežama. Provjerite Slack, Reddit, Telegram i ostale. No uračunajte i činjenicu da može biti puno lažnih vijesti te jednostavnih nepotvrđenih novosti od brojnih neupućenih korisnika. Također često znaju postojati lažni profili koji hvale ICO.

PROCJENITE RIZIK PRIJE INVESTIRANJA

Kada projekt vezan uz ICO propadne, tada i samim tokenima pada vrijednost. Ako kupite, npr. tokene u vrijednosti od 1000$, budite spremni izgubiti veliki udio tog iznosa ili čak cijelu investiciju. Neće se svim ICO kriptovalutama povećati vrijednost 10x. Isto tako, većini kojoj cijena toliko naraste, neće se zadržati na tim visokim vrijednostima.

Vrijedi stara izreka: “ne riskiraj više nego si spreman izgubiti“. Računajte da je investiranje u ICO, najrizičniji tip investiranja. Nemojte uložiti sve sto imate samo zbog mogućnosti brze zarade.

Prije nego investirate, provjerite uvjete s obzirom na svoju nacionalnost i mjesto stanovanja. Primjerice, u Kini su ICO zabranjeni. Stanovnici pojedinih zemalja (često SAD-a) također budu isključeni iz mogućnosti investiranja u ICO. Ponekad je moguće to zaobići, ali imajte na umu da je to ilegalno kažnjivo zakonom.

OSTALE MJERE OPREZA

Nakon što ste pažljiv razmotrili sve gore naveden točke i odlučili sudjelovati u ICO, pobrinite se da znate osnove. Upoznajte se sa konceptom walleta (novčanika). Kupite malo ethereuma na nekoj burzi / mjenjačnici i napravite wallet (Parity ili MyEtherWallet). Pošaljite mali iznos ethereuma (npr. 0.005) sa burze na taj wallet da isprobate kako to funkcionira.

Tada pošaljite iznos ethereuma koji želite investirati na svoj wallet. NIKAD nemojte slati novac na ICO direktno sa burze. Uvijek šaljite iz walleta kao što su Parity ili MEW. Tijekom ICO-a, poslati ćete te ethereume na adresu koju dobijete tijekom ICO. Zaštite wallet sa lozinkom i pohranite je na sigurnom mjestu. Ako izgubite pristup walletu, izgubit ćete pristup svim svojim novcima.

Prije nego nastavimo, morate razumjeti da je svaki ICO drugačiji. Nema čvrstih pravila “upisanih u kamen”. Neki ICO nisu temeljeni na Ethereum platformi, ali velika većina jest. Zbog jednostavnosti procesa, držati ćemo se tih u objašnjenju.

Najjednostavnije objašnjenje kako sudjelovati u ICO: pošaljete neki iznos Ethereuma na određenu adresu, i kad ICO završi, dobijete tokene (kriptovalute) u proporcionalnom iznosu uloženom na svoju Ethereum adresu.

KAKO IZGLEDA TIPIČNI ICO?

No kako je popularnost ICO porasla, tako su i prijevare. Ponavljamo, svaki ICO je drugačiji, tako da uvijek detaljno proučite uvjete korištenja.

1. Registracija na stranici projekta koji provodi ICO

 • Neki ICO-ovi ne traže registraciju. To odmah baca sumnju. Moguće je da se radi o legitimnom projektu, no uglavnom većinom ozbiljnih, profesionalnih ICO-ova traži korisnike da prođu kroz nekakv oblik registracije.
 • Ponekad to uključuje preslike vaše putovnice ili osobne iskaznice. Ako vam to ne odgovara ili vam je sumnjivo, nemojte investirati u taj projekt.
 • U nekim slučajevima tražiti će vas adresu na koju želite primiti ICO tokene. Pobrinite se da pošaljete ispravnu adresu vašeg (Parity / MEW) walleta.

2. Kada ICO krene, pošaljite Ethereum (ETH) na adresu sa stranice projekta

 • ICO web stranica obično ima brojač koji odbrojava koliko vremena je preostalo za ICO projekt. Nemojte slati ETH prije ili poslije tog vremena.
 • Većina ICO također ima dopušteni maksimalni iznos po osobi. Obično je to poveći iznos, poput 10 ETH po osobi. Nemojte slati više ETH nego je dopušteno.
 • Budite oprezni prilikom slanja novaca. 3x provjerite adresu na koju šaljete ETH. Često postoje lažne adrese objavljene na Slack i sličnim mrežama. Čak mogu i postojati replike web stranica sa lažnim adresama (obično se naziv web stranice razlikuje u 1 slovu). Takve web stranice čak mogu biti pozicionirane na vrhu Google pretraživanja.
 • Neki visokoprofilni ICO mogu imati tisuće investitora u isto vrijeme. To može zagušiti Ethereum mrežu i produžiti vrijeme potrebno za provedbu transakcije. Status transakcije možete provjeriti upisivanjem adresu sa koje šaljete na stranicu etherscan.io.
 • Pobrinite se da postavite ispravnu cijenu goriva (gas) i gas limitGas je dodatni ethereum koji šaljete kako bi se pobrinuli da transakcija prođe. Te vrijednosti su obično napisane na stranici projekta. Česte vrijednosti su 250.000 gas limit i 21 Gwei kao gas price. Te vrijednosti mogu varirati. Nemojte pretjerivati sa tim brojkama i napisati vrlo visoke vrijednosti. Gas je samo drugi naziv za ETH i što su veće brojke, više ćete platiti transakciju.

3. U skladu sa uvjetima ICO, dobivate tokene na svoju adresu

 • Ovo ponekad može potrajati. Tokeni mogu biti odmah isporučeni, ponekad to može potrajati tjednima, mjesecima ili čak duže.
 • Kada primite tokene, obično ne možete odmah trgovati njima. To ovisi o uvjetima unutar pametnog ugovora (smart contract) koji kontrolira ICO. Ti detalji su obično dostupni unutar whitepapera.
 • Ponekad stvari pođu po zlu – ili se barem čini da je tako. Nemojte paničariti ako ne primite odmah svoje tokene. Tijekom navale to može biti odgođeno. Rokovi se mogu pomaknuti. Pričajte sa drugim investitorima na društvenim mrežama. Ako se zaista čini da nešto nije u redu, kontaktirajte ICO tim, oni bi vam morali moći pomoći.
  Bilo je primjera kada su web stranice bile hakirane ili čak kompletnih ICO prijevara. Ukoliko ste dobro istražili projekt, tada ste prepoznali i izbjegli prijevaru.

DOBIO SAM SVOJE TOKENE, ŠTO SADA?

ICO je završio, svoje je prošlo u redu, tokeni su u vašem walletu. Što dalje? Imate nekoliko opcija.

 1. Zadržati – posebno ako vjerujete u projekt te je ovo investicija na “duge staze”.
 2. Prodati – možete ih prodati na burzi. No moguće da ćete morati pričekati dokle taj novi token (kriptovaluta) ne bude ponuđen na burzama. Vjerojatno se neće ubrzo pojaviti na velikim burzama poput Coinbase ili Bitfinex. No postoji veliki broj burzi koje stavljaju brojne nove kriptovalute u ponudu, uključujući Binance, Bittrex, Kucoin i sl. Naravno, morati ćete se registrirati na odgovarajuću burzu da bi ih mogli prodati.

Nema pravila koliko dugo ćete morati čekati da se kriptovaluta pojavi na burzi. Neke nikad ne budu ponuđene. Neki visoko očekivani budu ponuđeni veoma brzo. Pratite obavijesti u vezi projekta na službenim društvenim mrežama i same društvene mreže burzi da bi saznali gdje će se kriptovaluta prvo pojaviti.

Možda ćete puno ranije moći prodati kriptovalutu na decentraliziranoj burzi poput EtherDelta ili RadarRelay, no morate jako dobro znati što radite. Jedan pogrešan klik tamo i možete izgubiti svoje tokene.

ZAKLJUČAK

Sudjelovanje u ICO nije jednostavna stvar niti je laka odluka. Novi se objavljuju gotovo svakog dana, te je teško promaći kvalitetan projekt u moru informacija. Što se tiče samih investicijskih strategija, to je komplicirana tema i van okvira ovog, već sad poduljeg članka.

Općenito govoreći, tokene možete tretirati kao dionice. Strategije poput “kupi prema glasinama, prodaj prema vijestima” ili tehničke analize su primjenjive. No nisu svi stvoreni za trgovca. Većina ljudi će najviše profitirati od samog ranog sudjelovanja. Ako ste obavili svoje istraživanje projekta i pronašli solidan projekt sa pravim potencijalom, tada se možete opustiti i pratiti kako vrijednost vaše digitalne imovine raste.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.