IOTA, kriptovaluta lansirana na tržište 1. lipnja 2017. g., razlikuje se od svih drugih kriptovaluta po svom jedinstvenom ustroju. Karakterizira je nekoliko izuzetno primamljivih odlika: nema provizija po transakciji, neograničene je skalabilnosti i transakcije su trenutačne. Da bi objasnili IOTA kriptovalutu, možda najbolje da objasnimo svaku od navedenih karakteristika.

TRANSAKCIJE BEZ PROVIZIJA

IOTA je prvenstveno namjenjena za buduće, nadolazeće IoT (eng. Internet of Things – “Internet stvari”) tržište. Nikad niste čuli za IoT? Niste jedini. Ukratko, radi se o tržištu koje se temelji na transakcijama između 2 uređaja.
Ima izuzetno puno primjera takvog nadolazećeg tržišta. IoT su u biti svi uređaju koji se mogu povezati na internet – mobiteli, TV, hladnjaci, perilice, žarulje, nadzorne kamere…). Sve one skupa otvaraju potrebu za trgovinom podacima, i unirvezalnom platformom koja bi ih sve povezivala. Tu nastupa IOTA.

Provizije su velik problem u kripto svijetu, pogotovo kod najpoznatijih valuta poput Bitcoina, gdje se provizije po transakciji iznose više od 4$. Kod IOTA valute, provizija nema. To je jedina valuta bez provizija po transakciji.

Kako je to moguće? – Tangle

IOTA se ne temelji na blockchainu, već na novoj tehnologiji nazvanoj Tangle. Tangle (“mreža”) jest u biti DAG (eng. Directed Acyclic Graph – “direktni aciklički graf”). Da bi razumjeli DAG, zamislite drvo. Drvo se sastoji od niza par velikih grana, koje se dalje račvaju (granaju). Svako račvište je čvor. Grane se račvaju u samo jednom smjeru. Kad se grana račva, ona se više nikada ne može vratit rastom na istu točku račvanja. DAG – graf koji se sastoji od točki (čvorova) koje su povezane u samo jednom smjeru (A -> B no ne i B -> A), i on je aciklički – nikada se ne može vratit na početak ili prethodne točke.
Takva struktura mreže se ponaša potpuno drugačije za razliku od blockchain tehnologije na kojoj počivaju sve druge kriptovalute.

U ostalim kriptovalutama imamo 2 tipa korisnika: obične korisnike minere (rudare). Mineri su oni koji potvrđuju transakcije u blockchain sustavu. Kod IOTA, ne postoje mineri. Svatko prilikom provođenja transakcije potvrđuje 2 druge transakcije. Tako je svaki korisnik istovremeno miner i običan korisnik. Budući da su provizije inače rezervirane za minere – ovdje nisu potrebne.

NEOGRANIČENA SKALABILNOST

U Bitcoin mreži, koja počiva na blockchain tehnologiji, zbog dizajna mreže transkacije su spore. Transakcije u kriptovalutama se mjere u TPS (eng. Transactions Per Second – “transakcije po sekundi”). Trenutačni TPS kod Bitcoina je 4. Ta brojka u načelu pada sa sve većim brojem korisnika u mreži. Skalabilnost jest pojam koji definira način ponašanja mreže prilikom većeg broja korisnika. Viša skalabilnost = što je više korisnika u mreži, to je TPS veći, tj. transakcije se brže obavljaju. Slika ispod precizno to vizualizira. Tangle se ponaša suprotno od blockchain tehnologije, gdje što više korisnika je u mreži, to je ona sporija, tj. skalabilnost je niža.

TRENUTAČNE TRANSAKCIJE

Zahvaljujući principu rada te neograničenoj skalabilnosti, vrijeme potrebno za provedbu transakcije u IOTA mreži je gotovo trenutačno – u teoriji. Trenutno vrijeme potrebno za provedbu transakcije jest zapravo oko 15 minuta. To je zato jer je IOTA još uvijek u razvoju, te još nema dovoljno korisnika mreže. Tako da transakcije nisu trenutačne, no prema dizajnu sustava, ukoliko se postigne dovoljan broj korisnika mreže, transakcije će biti trenutačne.

Više o IOTA valuti ćemo raspraviti u 2. dijelu!

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime