Ukoliko vam je koncept funkcioniranja kriptovaluta nejasan, ne brinite se jer niste jedini. Iako se rasprava o kriptovalutama vodi već duže vrijeme moramo primjetiti da je u posljednjih nekoliko mjeseci ta rasprava intenzivirana snažnim porastom vrijednosti Bitcoina. U trenutku nastajanja ovog članka, vrijednost Bitcoina je 16.591$, a u proteklih godinu dana, Bitcoin je zabilježio rast od vrtoglavih 2.000%. Nije vam potrebno preveliko znanje iz područja financija da zaključite da je Bitcoin mjehur koji bi se mogao ubrzo rasprsnuti.

Poznati nobelovac Robert J.Shiller 15.prosinca 2017 u New York Timesu ističe da će vas trenutno svako površno bavljenje sa Bitcoinom dovesti u položaj između kockanja i investiranja. Naime, do prije otprilike godinu dana se zasluga za rast cijene Bitcoina davala ilegalnim djelatnostima, dok je u ovom trenutku Bitcoin postao predmetom čiste ljudske pohlepe i špekuliranja.

Sama ideja Bitcoina nastaje netom nakon izbijanja posljednje financijske krize 2008. godine kada su najveće svjetske banke, zbog svojeg neodgovornog poslovanja, izgubile znatan dio kredibiliteta. Posljedično, Bitcoin se postavlja na pretpostavci transferiranja povjerenja od tradicionalnih monetarnih institucija ka računalnom kodu.  Dakle, osnovna ideja Bitcoina je decentralizacija financijskog sustava putem svjetske računalne mreže koja bilježi i provodi svaku Bitcoin transakciju putem blockchain tehnologije i procesa „rudarenja“. Ta ideja podrazumijeva izvršavanje osnovnih funkcija fiducijarnog novca, ali na decentralizirani način. Dakle, Bitcoin bi se trebao koristiti kao sredstvo razmjene, mjera vrijednosti te kao skladište intrinzične vrijednosti ukorjenujući se na taj način u postojeće monetarne režime. Međutim, najnoviji trendovi kretanja vrijednosti Bitcoina pokazuju da je primarni cilj uključenja šire javnosti u „Bitcoin vlak“ isključivo prilika za dobrom zaradom. Time nam se otvara put ka logičnom zaključku da je trenutačna vrijednost Bitcoina izazvana prekomjernom potražnjom koja Bitcoin pretvara u mjehur kojemu neće dugo trebati da pukne. Nitko ne može egzaktno procijeniti vremenski period u kojemu će doći do kraha vrijednosti Bitcoina, no usporedimo li pretjerani optimizam u Bitcoin sa trenutačnim stanjem svjetske ekonomije koja se iznimno „zagrijava“ – dala bih rok od godinu dana.

Kada sam prije nekoliko mjeseci ušla u svijet kriptovaluta, sama ideja stvaranja jedinstvene svjetske digitalne valute me djelomično podsjetila na Keynesov plan stvaranja MMF-a. Keynes je naime, u svojemu planu predvidio uvođenje jedinstvene svjetske valute koja bi definitivno polučila znatne koristi svjetskom gospodarstvu. Međutim, razlika između Keynesovog  i Bitcoin plana je iznimno bitna za prihvaćanje činjenice da Bitcoin nije valuta budućnosti. Naime, J.M.Keynes je predvidio postojanje supranacionalne središnje banke koja bi kontrolirala tokove jedinstvene svjetske valute, dok Bitcoin podrazumijeva potpuni odmak od središnje kontrole sustava ka decentraliziranom održavanju sustava između njegovih korisnika. Stoga možemo biti iznimno optimistični i vjerovati u tehnologiju i opravdano tvrditi da monetarne institucije poput komercijalnih banaka ne uživaju naše potpuno povjerenje ALI bi zasigurno u vremenu krize na površinu isplivala težnja za postojanjem „posljednjeg utočišta“ kojeg predstavlja središnja banka. Način funkcioniranja Bitcoina me često podsjeti i  na neoklasičnu ekonomsku teoriju koja u osnovi zagovara potpunu tržišnu slobodu bez ikakvog upletanja države. Međutim, i najmanja gospodarska kriza je pokazala važnost državnog intervencionizma, a razmislimo li malo o doprinosu ekspanzivne monetarne politike FED-a i ECB-a oporavku američkog i europskog gospodarstva, postaje jasno da trenutačni koncept Bitcoina može poslužiti isključivo za dobru zaradu dok se Bitcoin mjehurić ne raspadne.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.