Od početka siječnja ove godine pojavljuju se vijesti da će poznata aplikacija Telegram kreirati vlastitu kriptovalutu. Budući da je “procurio” tehnički whitepaper (dokument koji pojašnjava detalje), ubrzo su se pojavile brojne lažne web stranice. Da li Telegram zaista lansira vlastitu kriptovalutu?

Kratak odgovor – DA. U početku to nije bilo sigurno, te s obzirom na velik broj lažnih stranica koje su “održale” pre-ICO rasprodaju, sve je izgledalo kao obična prijevara. Tako je izbačen velik broj sličnih stranica koje su pokrale Bitcoine i Ethereume u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara proteklih mjesec dana. Čak ni nedostatak službenih informacija od Telegram tima nije bio dovoljan razlog za opreznije investicije.

Primjer jedne od lažnih “Telegram ICO” web stranica

PRAVI TELEGRAM ICO

Dok je siječanj bio prepun lažnih Telegram pre-ICO web stranica, pravi pre-ICO (prodaja za “velike igrače” prije javnog ICO) se održala u tajnosti. 17 veljače 2018. godine, Komisija za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država (eng.  U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) je objavila dokument u kojemu je jasno izraženo da je Telegram Group Inc. prikupila investicije u iznosu od 850 milijuna dolara za razvoj “TON blockchaina, održavanje i unaprjeđenje Telegram aplikacije, te ostale svrhe”. Pretpostavlja se da je taj “pre-ICO” bio rezerviran za unutarnji krug osnivača Telegrama, braće Durov, te da se investiralo u fiat valutama, uz minimum od 20 milijuna dolara. Radilo se o selektiranih 81 investitora. Datum kada će biti održan pravi, javni ICO je nepoznat, a očekuje se u ožujku.

AUTORI TELEGRAMA

Pavel Durov

Telegram je aplikacija koja je postala ubrzo poznata zbog velikog usmjerenja na zaštitu privatnosti korisnika koristeći end-to-end enkripciju. Telegram aplikacija trenutačno ima više od 200 milijuna korisnika, a tvorci su braća Pavel i Nikolai Durov. To su u biti tvorci poznatog “ruskog Facebook-a”, VKontakte (vk.com). Nakon neslaganja sa upravom VK, braća su otišla u SAD kupivši državljanstvo pomoću novaca zarađenih na VK-u (300 milijuna dolara).

Nakon dolaska u SAD, pokrenuli su Telegram, koji se uglavnom financirao iz tih 300 milijuna dolara zarađenih na VK-u. Tu bi odmah mogli napomenuti da je zapravo Nikolai Durov um koji stoji iza većine programskog koda oba projekta. On je genijalan matematičar, osvajač zlatne i srebrnih medalja na Internacionalnoj Matematičkoj Olimpijadi, renomiran ruski znanstvenik sa 2 doktorata, tvorac Telegram MTProto enkripcije te autor whitepapera (tehničkih detalja) u vezi Telegram kriptovalute – Telegram Open Network (TON).

TELEGRAM OPEN NETWORK

Kod analize velikog whitepapera od 132 stranice, može se shvatiti nekoliko ključnih stvari. Telegram izdaje vlastitu kriptovalutu koja će se zvati GRAM, a moći će se koristiti unutar Telegram aplikacije. Telegram u načelu ima razvojni plan od 4 stanice:

  1. TON services – platforma za izvođenje neovisnih aplikacija, tj. za pogon decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora.
  2. TON DNS – sustav koji bi omogućavao pristup različitim decentraliziranim servisima na jednostavan način dodjeljujući imena slično današnjem sustavu web stranica.
  3. TON Payments – sustav za mikrotransakcije. Ovime bi se omogućila trenutačna off-chain plaćanja za usluge između botova i korisnika.
  4. TON Blockchain – sastojati će se od glavnog lanca (master chain) i pridruženih 292 blockchain-ova. Ovdje se uvodi nekoliko ključnih karakteristika: Infinite Sharding Paradigm (omogućuje različitim postraničnim lancima da se podijele i ponovno spajaju po potrebi), Instant Hypercube Routing (služi za brzo razmjenjivanje podataka između različitih lanaca), Proof of Stake (vrsta konsenzusa, detalje možete pročitati ovdje) te 2-D Distributed Ledgers (omogućuje kreiranje novih, “ispravnih” blokova nad “neispravnim” – u biti mehanizam kojim mreža sama sebe “liječi”, sprečavajući nepotrebna grananja (eng. fork). Ovakve karakteristike bi trebale omogućiti visoku skalabilnost – prema whitepaperu preko milijun transakcija po sekundi.
  5. TON Platform – ovdje se spominju planovi za TON Storage (pohrana velike količine podataka unutar blockchaina) te TON Proxy (sloj za maskiranje IP adrese pomoću I2P protokola čime se onemogućuje utvrđivanje računala koja pokreću TON mrežu – slično kao projekt Korvi kod Monera).

SUDJELOVATI U ICO ILI NE?

Procjenjuje se da je navedeni pre-ICO zapravo bio manji udio očekivanog iznosa. Naime, Telegram planira prikupiti oko 1.5 – 2 milijarde dolara za dovršetak TON-a. Zašto ima treba toliki iznos ostaje nepoznanica. Po svemu sudeći, to će biti najveći ICO u povijesti, nadmašivši Filecoin ICO, koji je prikupio 257 milijuna dolara. Prema planu distribucije tokena, 4% odlazi osnivačima, 52% ostaje u vlasništvu Telegram Inc. da bi spriječili manipulacije na tržištu, a 44% odlazi u javnu distribuciju. Javnosti će ukupno biti podijeljeno 5 milijardi GRAM tokena, po (pretpostavljenoj) cijeni od 0.1$ po GRAMu. Token će biti dostupan na različitim burzama, te navodno dostupan unutar Telegram aplikacije. Kao što smo napomenuli, Telegram ICO će se održati tijekom ožujka, datum je još nepoznat.

Razvojni plan TON-a otkriva da je projekt tek u počecima. Tek krajem 2018. godine se može očekivati službeni wallet, dok razvoj ostalih prije navedenih usluga se očekuje do kraja prve polovice 2019. godine.

Ovo je jako velik projekt, te možda i “prefinanciran”. Radi se o velikoj količini novaca, a vrijednost tokena jest isključivo korištenjem unutar Telegram aplikacije. Budući da takva količina novaca za tako malo “tržište” je nerazumna, uz činjenicu da javnost ima samo 44% tokena, postavlja ovaj ICO kao rizičnu investiciju. Nemojte me krivo shvatiti. Radi se o izradi vrhunske platforme za komunikaciju, vjerojatno najbolje dosad te prve kod koje će biti primijenjena blockchain tehnologija.

Da li je ovo prilika za zaradu?

To je teško odgovoriti, no za prosječnog investitora, više izgleda kao rizična opcija. Vjerojatnije je da će cijena tokena pasti, a da će javnost financirati razvoj TON mreže – bez povrata uloženog. Tko zna, možda sam u krivu, no kao i sa svakim ICO, treba biti oprezan. Samo zato jer se radi o poznatoj aplikaciji, ne znači da treba odmah ulagati u nju. Samo razmislite o situaciji da Apple i Google maknu aplikaciju sa svojih tržišta – je ti tada GRAM token bezvrijedan?

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.