Kako se stvara sve više blockchaina, potreba za međusobnim povezivnjem putem prekolančanih pametnih ugovora (eng. cross-chain smart contracts) postaje sve veća. Jedan od najpopularnijih ICO u proteklih par mjeseci je bio Wanchain – platforma čiji je cilj izgraditi interoperabilnu distribuiranu infrastrukturu.

WANCHAIN – ICO VRIJEDAN 36 MILIJUNA $

ICO je održan u listopadu 2017.g., a postigao je svoj krajnji cilj gotovo trenutačno. Prikupili su 36 milijuna dolara, a podijeljeno je 107,100,000 tokena po cijeni od 0.34$ za token (WAN).

Od ukupnog broja tokena, 51% je bilo raspoloživo za ICO, 42 milijuna je rezervirano za razvojni tim, a 39.9 milijuna za Wanchain fundaciju.

WANCHAIN TIM

Jack Lu, osnivač i CEO Wanchaina zajedno sa osnivačem Ethereuma, Vitalikom Buterinom.

Tim iz Kine jest grupa koja vodi razvoj projekta. To je ista grupa ljudi koji su zaslužni za stvaranje, razvoj i popularizaciju Factom projekta i pripadajuće kriptovalute (FCT).

Tim se sastoji od softver inženjera sa velikim iskustvom u poljima srodnim kriptovalutama, kao i stručnih blockchain savjetnika. Jedan od vođa jest Jack Lu, su-osnivač i CTO Factom projekta. Factom platforma ima tržišnu vrijednost višu od 400 milijuna dolara, te spada u listu top 50 kriptovaluta prema CoinMarketCap.com.

OSTALI ČLANOVI TIMA

Zane Liang: stučnjak za primjenjenu matematiku sa doktoratom, specijaliziran za HPC klaster računala, kriptografske algoritme te kriptografsku sigurnost.

Dustin Byington: veteran u blockchain poduzetništvu, doprinosi projektu svojim iskustvom te poznavanjem razvoja od samih početaka. Poznat je po osnivanju Bitcoin College 2014.g.

Welch Zhou: osnivač Hishare Exchange, na funkciji je sigurnosnog savjetnika za Hyperledger. Ima višegodišnje iskustvo u odnosima s vladama, investiranju te menadžmentu.

Ying Zhang: radi za tehnološku kompaniju Huwaei kao senior engineer, te je također senior Ethereum razvojni programer. Stručnjak je za problematiku koja se tiče pametnih ugovora, arhitekture blockchaina te konsenzus algoritama.

Lizzie Lu: diplomirala na kineskom Sveučilištu za komunikacije, prikupila je godine iskustva u području časopisa, tiska te televizije. Ona je marketinški stručnjak i organizator blockchain udruženja te različitih konferencija.

Za svaki projekt, pogotovo u području kriptovaluta, potrebno je imati jak tim veterana u toj industriji. To je jedan od najvažnijih faktora koji se gleda prilikom procjene projekta, pri čemu se Wanchain definitivno ističe. Za više detalja o samom timu, pogledajte uvodni video Wanchaina:

RAZVOJNI PLAN

Wanchain je relativno mlad projekt, započeo u lipnju 2016. godine. Prvi korak u razvonjom planu jest već postignut. Nazivaju ga Wanchain 1.0, a uključuje:

  • Wanchain wallet
  • WanCoin (WAN) token
  • Blockchain eksplorer
  • Dokaz uloga (eng. Proof of Stake) konsenzus algoritam
  • Zaštitu privatnosti

Detalji samog projekta objavljeni su u znanstvenom radu (whitepaper) u srpnju 2017. godine.

Wanchain 2.0 će biti lansiran u lipnju ove godine i između ostalih unaprjeđenja, omogućiti će integraciju sa Ethereumom te novčanik za više tokena (multi-coin wallet).

Prema razvojnom planu, tim planira lansirati Wanchain 3.0 kada postignu integraciju sa Bitcoinom, a Wanchain 4.0 će vjerojatno stići u 2019. godini kada će uključiti i različita udruženja te ostale kriptovalute.

Razvojni plan projekta

PARTNERSTVA

Interoperability Alliance

Strateška partnerstva su ključna za bilo koji uspješan kripto projekt. Wanchain, Aion i ICON su oformili zajedničko partnerstvo poznato kao Interoperability Alliance. Ove 3 blockchain platforme su se udružile kako bi promovirali bolju interoperabilnost između različitih blockchain mreža.

Prema Mattu Spokeu, osnivaču Aion projekta, “suradnja između različitih projekta postavlja najbolje uvjete za interoperabilnost blockchaina te potiče veće prihvaćanje od strane tržišta kroz poduzeća i javnost”.

Ova grupacija će poticati istraživanja u zajedničkom području rada, tj. komunikaciji između različitih blockchain projekata.

Dodatno, DecentraNet i Wanchain su nedavno također najavili udruživanje. DecentraNet je konzultantska tvrtka koja nudi savjetovanja za javne događaje te razne industrije, gdje dolazi Wanchain kao tehnološko rješenje za cross-blockchain aplikacije.

ZAJEDNICA

Wanchain ima veliku zajednicu za tako mladi projekt. Twitter profil prati 60.000 ljudi, te ima više od 13.000 pretplatnika na društvenoj platformi Reddit.

GDJE KUPITI WANCHAIN TOKEN?

Wanchain (WAN) još nije dostupan za trgovanje na burzama, no s obzirom na popularnost, možemo ga očekivati da će vrlo skoro biti ponuđen na popularni burzama poput Binance te HitBTC.

ZAKLJUČAK

Projekt je odlično krenuo zbog stručnosti osnivača i razvojnih programera – svi su dobro poznati u blockchain industriji. Dodatno, uspjeli su prikupiti potpuni iznos financija (hard cap) u iznosu od 36 milijuna dolara u manje od 70 sekundi. Projekt je dobro financiran, te se očekuje potpuno izvršenje razvojnog plana.

Moramo još napomenuti nekoliko bitnih činjenica. Ovdje se ne radi o još jednom ERC-20 tokenu. Wanchain ima vlastiti protokol i samim time veću vrijednost od većine ovogodišnjih ICO-ova. Ako pogledate Coinmarketcap, većina top kriptovaluta su protokoli, a ne tokeni. Dodatno, nema inflacije, mala zaliha tokena od 100 milijuna i PoS konsenzus znače da će cirkulirajuća zaliha tokena biti još dodatno reducirana. Obično kriptovalute sa PoS konsenzusom imaju vrlo dobre preformase, primjerice DASH.

Wanchain je donekle Ethereum, Monero i Ripple u jednom. U teoriji, možda čak i superioran u odnosu na sve. Primjerice, to je fork Ethereuma tako da ima ugrađene pametne ugovore, no već ima integriran PoS sustav i privatne transakcije. Bolji je od Monera po tome što generira jednokratnu adresu za privatne transakcije svaki put. Na kraju, bolji je od Ripplea jer je zapravo decentraliziran i dopušta bankama (i običnim ljudima) ne samo provođenje validnih transakcija već i usluge posudba i kreditiranja. Kao završni dodatak na kraju, treba uračunati da Wanchain ima mogućnosti povezivanja sa ostalim blockchain kriptovalutama.

Iako je još u ranoj fazi razvoja, kripto zajednica jest toplo prihvatila Wanchain zbog snažnog vodstva i potencijalnih primjena. Unatoč tome što tim još nije objavio svoju komercijalnu strategiju, to je definitivno ambiciozna ideja koju treba popratiti u 2018. godini.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.