U okružju velikog broja ICO-ova za nove kriptovalute bitno je da se izdvoje od gomile. Ukupna tržišna vrijednost se približava 1 bilijun dolara, ono privlači sve više ljudi, a ICO-ovi se moraju boriti za nove investitore. Bez čvrstog proizvoda i vizije nema nade za uspjeh. Upravo po tome je VeChain puni pogodak.

Investitori pridaju sve veću pažnju platformama koje imaju gotov proizvod, određenu ciljanu publiku i jasnu viziju krajnjeg cilja projekta. Zato su mnogi u potrazi za blockchain platformama koje imaju visoke ciljeve u planu sa timom koji je tehnički te poduzetno sposoban provesti te ciljeve do kraja.

VeChain je prepoznao mogućnosti primjene blockchaina u proizvodnom lancu. Istraživačka i konzultacijska tvrtka, Deloitte, izjavljuje da “korištenje blockchaina u proizvodnom lancu omogućuje sudionicima bilježenje cijene, datuma, lokacije, kvalitete, certifikata i ostalih relevantnih informacija u svrhu garancije kvalitete proizvoda”.

VeChain (VEN token) je poput ostalih ICO bilježio nagli porast nakon lansiranja. Inicijalna cijena iznosila je oko 0.25$, a u vrijeme oko Božića je cijena porasla na 1.50$. Od početka 2018.g. , VeChain je učetverostručio svoju cijenu na približno 6.00$.

BLOCKCHAIN ZA PROIZVODNI LANAC

VeChain (VEN) je blockchain platforma temeljena na Ethereum mreži koja je specijalizirana za praćenje i pohranu informacija o različitim proizvodima. Za svaki proizvod se kreira njegov VeChain identitet, na temelju kojeg se može pristupati informacijama pomoću oznaka poput QR kodova, NFC ili RFI čitača.

Označivanjem proizvoda sa nekom od navedenih oznaka, proizvođač te potrošači mogu pratiti kompletan put proizvoda kroz proizvodni ciklus te kroz put dostave. Ovo je izuzetno važno za proizvode čiju kvalitetu označuje porijeklo te starost.

Sposobnost Vechain-a da se umetne u borbu između krivotvorene i orginalne robe može biti važan dodatak u mnogim industrijama. VeChain omogućuje praćenje porijekla pojedinog dijela cjelokupnog proizvoda, primjerice dijelova auta ili mobitela.

Kako VeChain funkcionira možete pogledati u njihovom uvodnom videu:

Treba napomenuti da korištenjem pametnih ugovora (eng. smart contracts) omogućuje se i praćenje vlasništva nad proizvodom. To je važno kod primjerice trgovanja rabljenim automobilima, čime bi se omogućilo točno praćenje broja vlasnika, prijeđenih kilometara, servisa, promijenjenih dijelova itd.

PARTNERSTVA I RAZVOJ

VeChain je više od obične blockchain platforme. VeChain-om upravlja središnja organizacija, tzv. VeChain fundacija. To je centar za istraživanje i razvoj, a fundacija je  odgovorna i za razvoj partnerstva sa drugim tvrtkama.

U studenom prošle godine, VeChain fundacija je održala prvi susret sa brojnim tvrtkama u Singapuru. Tada su provedene određene promjene same platforme koje se uglavnom tiče re-brandinga te promjena u marketingu.

VeChain je dosad ostvario partnerstva sa velikim kompanijama poput PricewaterhouseCoopers, DNV GL, Renault Group, KUEHNE+NAGEL, D.I.G., China Unicom te brojnim drugim tvrtkama raznih industrija, poput farmaceutske, automobilske i industrije luksuznom robom.

VeChain namjerava primijeniti drugačiji mehanizam konsenzusa u mreži, tzv. Proof of Authority, za razliku od većine drugih blockchain-ova koji primjenjuju Proof of Work ili Proof of Stake sustav. Također, VeChain ima veliku podršku zajednice, u prilog čega govori činjenica da već sad, kao mladi projekt, imaju više od 24.000 članova na VeChain subredditu.

Ovaj projekt se odlikuje jasnom pristupom prema tržištu čije uslugu su jako potraživane. Unatoč tome, postoji “opasnost” da će vrijednost VEN tokena postati manje značajna jer ona sama po sebi ne određuje kvalitetu rada samog sustava. VeChain je projekt koji ćemo pratiti sa velikim interesom u 2018. godini. Već sad ima sklopljena brojna partnerstva, a u pozadini ima tehnički i marketinški jak tim sa jasnom vizijom i primjenom.

Vechain se može kupiti na velikom broju burzi poput Binance, HitBTC, Kucoin.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.