Stellar Lumens se predstavlja kao infrastruktura za distribuirana plaćanja, koja je otvorenog koda i izgrađena na ideji da internacionalna zajednica treba “svjetsku financijsku mrežu pristupačnu svim osobama”. Ova kriptovaluta je osmišljena kao sredstvo za povezivanje individualnih osoba, institucija i sustava za plaćanje kroz svoju platformu.

Ono što tim iza Stellara želi postići jest učiniti monetarne transakcije jeftinijima i bržima, no da su kompatibilne sa postojećim sustavima. Dodatno, njihov protokol bi povezivao ljude diljem cijelog svijeta omogućujući efikasnija prekogranična plaćanja.

KAKO JE NASTAO STELLAR?

Stellar je nastao kao ogranak (eng. fork) Ripplea 2014. godine. Stoga je Stellar zapravo utemeljen na Ripple protokolu. Ogranak koji je postao Stellar je zapravo nastao zbog ključnih izmjena u konsenzus protokolu. Nakon toga suosnivač Stellara, Joyce Kim je izjavila da je do toga došlo zbog pogreške u Ripple protokolu što je CTO Ripplea, Stefan Thomas, demantirao.

Jed McCaleb, zajedno sa Joyce Kim tada odlazi iz tvrtke Ripple te osniva Stellar Development Foundation. Jed McCaleb je inače otprije poznat u poslovnom svijetu kao osnivač poznate burze Mt. Gox koja je poznata u lošem svijetlu zbog loše sigurnosti te gubitka preko 500 milijuna dolara 2014. godine. Ovdje treba napomenuti da je do hakiranja došlo nakon što je Jed McCaleb prodao Mt. Gox, a novi vlasnici reprogramirali postojeći sustav.

Nakon neslaganja sa ostatkom uprave Ripple-a, McCaleb odlazi te osniva Stellar Development Foundation, pri čemu su uz pomoć profesora Davida Mazièresa mijenja sporni konsenzus algoritam na FBA (eng. Federated Byzantine Agreement), te ponovno ispočetka implementiraju unaprijeđeni kod. Novi kod i znanstveni rad koji pojašnjava novi algoritam su objavljeni u travnju 2015. godine, a nadograđena mreža postaje javna u studenom 2015.g.

KAKO FUNKCIONIRA STELLAR?

Kao i većina drugih kriptovaluta, Stellar mreža je decentralizirana i pokreće se na nizu internacionalnih servera. Ti serveri su računala koja pohranjuju podatke i transakcije. U suštini, Stellar protokol je nešto kao fleksibilniji PayPal. Da bi počeli koristiti Stellar, morate prvo postaviti određenu količinu sredstva na “sidro” (eng. anchor) na mreži. Sidro je u biti naziv za tvrtku u Stellar mreži koja zamjenjuje lokalnu valutu za Stellar Lumen (XLM). Kao banka ili PayPal, tada to “sidro” zadrži novac, a dalje prenosi identičnu vrijednosti XLM tokena prema sljedećem sidru.

Možda se pitate zašto uopće trebate to sidro. To sidro je zapravo tvrtka koja će mijenjati debit za kredit, ona je most između dane valute i Stellar mreže. To sidro je mjenjačnica koja vam omogućuje da bi pretvorili svoja sredstva u Stellar-ovu službenu valutu.

Ova integracija znači da možete brzo slati sredstva kroz mrežu bez potrebe za čekanjem da se provede bankovni transfer, slično kao i sa PayPal. To naravno ubrzava proces prekograničnih plaćanja. Recimo da želite poslati novac rođaku u Njemačku. Za taj proces koristili bi svoj račun u kunama (HRK) da bi poslali sredstva kroz Stellar mrežu. Stellar te kune automatski mijenja u euro (EUR) koristeći najpovoljniji tečaj. Tada se taj iznos pretvara u službenu valutu Stellara zvanu “Lumens” (XLM). Taj iznos Stellara stiže na drugo sidro, gdje ih taj rođak može podići EUR od tog drugog sidra (tvrtke).

Nije mi baš jasno, koja je poanta ovih pretvorbi?

Pogledajmo iz drugog kuta što se zapravo dogodilo. Vi ste dali kune tvrtki koja je te kune preračunala u XLM (Stellar Lumens) valutu, dakle HRK -> XLM. Nakon toga taj iznos XLM je poslan drugoj tvrtki. Druga tvrtka prima taj XLM kroz par sekundi. Tada vaš rođak podiže taj iznos u eurima, mijenjajući XLM -> EUR. Poslali ste kune svom rođaku u Njemačkoj, a on ih je podignuo u eurima kroz par sekundi. Dakle, internacionalno plaćanje koje inače traje nekoliko dana je provedeno gotovo trenutačno i još k tome sa minimalnom provizijom (manje od 1 centa).

DECENTRALIZIRANA MJENJAČNICA

Stellar također omogućuje i razvoj decentraliziranih burzi. To znači da je moguće postaviti različite kupovne / prodajne naloge na blockchain. Svi tečajevi su predeterminirani od strane korisnika koji postavljaju naloge, tako da ne podliježu automatski postavljenim tečajevima koji se odnose na prethodno spomenuti transfer.

Kada bi primjerice željeli promijeniti funte (GBP) u eure (EUR), postavili bi takav nalog na Stellar burzi. Taj nalog se tada postavlja na globalno tržište, gdje također možete vidjeti tečajeve koji su drugi postavili te po potrebi uskladiti nalog. Treba napomenuti da ta burza nije ograničena samo na fiat valute, već se na njoj može trgovati i kriptovalutama.

ICO i STELLAR PLATFORMA

Stellar je također i ICO (eng. Initial Coin Offering) platforma. Za one koji ne znaju što je ICO, preporučujemo da pročitate ovaj članak. Trenutno najpopularnija platforma za pokretanje ICO jest Ethereum. No Stellar platforma ima brojne prednosti koje je čine pogodnijom strukturom za pokretanje ICO projekta.

LIKVIDNOST

Postoje doslovno stotine, uskoro i tisuće Ethereum tokena (tzv. ERC20 tokeni) koji se izdaju i da bi povećali svoju vrijednost trebaju biti dodani na neku od svjetskih burzi za kriptovalute. No burze nemaju kapacitet da bi postavljali sve te silne tokene, ponekad treba puno vremena da ti tokeni budu dodani na te burze ili naplaćuju veliki iznos za taj proces. Tokeni izdani na Stellar platformi ne trebaju biti dodani na vanjsku burzu, već se mogu trgovati na spomenutoj Stellar decentraliziranoj burzi. Također se izdavateljima tokena omogućuju i potrebni alati kako bi bili podložni internacionalnim KYC i AML odredbama. Naravno, token kreiran na Stellar mreži također može biti dodan i na neku od vanjskih burzi.

PERFORMANSE

Stellar je značajno jeftiniji i brži nego ostali protokoli, uključujući Ethereum. Transakcije u Stellar mreži se u prosjeku provode kroz 5 sekundi sa provizijom od 0.0001 XLM (oko 0.0005 centa). Za usporedbu, vrijeme potrebno za provedbu transakcije u Ethereum mreži je oko 4 minute, uz proviziju od 0.34 centa (barem u vrijeme pisanja ovog članka).

LAKOĆA KORIŠTENJA

Lansiranje tokena na Stellar mreži je jako jednostavno. Obični tokeni se mogu kreirati unutar nekoliko sati, dok one kompleksnije je potrebno nekoliko dana. Budući da ima ugrađen API za razvojne programere, lako je programirati novi token bez potrebe za poznavanje specifičnih programskih jezika poput Solidity, kao što je u slučaju Ethereuma. Financiranje ICO je najpovoljnije uz korištenje XLM tokena, no unatoč tome može se odvijati i korištenjem ETH ili BTC kao što su investitori inače navikli.

RAST XLM TOKENA

Iako Stellar Lumens (XLM) tokeni postoje na tržištu već dugi niz godina, postali su zanimljivi javnosti tek u vrijeme donedavnog naglog porasta uzrokovanog objavljivanjem partnerstva sa tehnološkim divom, IBM-om. Najveća zabilježena cijena XLM tokena dosad je iznosila 0.85$, a trenutačna cijena jest 0.45$. Trenutačna tržišna vrijednost jest 8.3 milijardi $, sa 18.4 milijardi tokena u optjecaju. Ovdje treba napomenuti, da 82 milijarde tokena (82% ukupne zalihe) još nije pušteno u optjecaj. U sklopu inflacijskog plana Stellar organizacije, svake godine se pušta 1% (1 milijarda) XLM tokena u optjecaj.

[crtools-graph coin=”XLM” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene Stellar Lumens (XLM) tokena unatrag mjesec dana. Sve cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

XLM tokeni se mogu lako kupiti na velikom broju burzi uključujući Binance, Bittrex, Poloniex. Na Poloniex burzi ove tokene možete pronaći pod starom oznakom, STR. Ukoliko ne znate kako kupovati kriptovalute na burzama, svakako pročitajte ovaj članak.

ZAVRŠNO MIŠLJENJE

Ako je Ripple dizajniran kao platforma za financijske institucije i banke, tada je Stellar Lumens dizajniran za “običnog čovjeka”. Ima velikog potencijala za redizajn transakcijskih procesa između pojedinaca na globalnoj razini.

Raznolikost i mogućnosti primjene ga čine preporučljivom investicijom. To je platforma koja može provoditi internacionalna plaćanja praktično bez provizija, odbacuje gubitke na brojnim tečajnim razlikama i omogućuje provedbu plaćanja u realnom vremenu, bez odgoda (2-5 sekundi).

Ako partnerstva sa velikim tvrtkama poput IBM i KlickEx nisu dovoljno impresivna, tada trebate znati da Deloitte, Parkway Projects i Tempo također razvijaju usluge temeljene na Stellar mreži.

Korištenje platforme za razvoj novih ICO, te stvaranje pravog tržišta sa internom vrijednošću, službena partnerstva uz jak tim postavlja Stellar kao jednu od kriptovaluta sa najvećim potencijalom u 2018. godini. Ne kažemo da trebate staviti svu ušteđevinu u Stellar, no svakako preporučujemo da pratite ovu kriptovalutu kao jednu od najboljih mogućih investicija.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.