Request Network je mladi projekt čiji je ICO održan u listopadu 2017. godine. Privukao je veliku pozornost zajednice, ICO je bio vrlo uspješan, no postao je pomalo zaboravljen zbog pada cijene nakon lansiranja. Trenutno se nalazi na 94. mjestu liste kriptovaluta prema udjelu na tržištu, no smatramo da je to jedna od kriptovaluta sa najvećim potencijalom u 2018. godini.

Ovdje se radi o projekta tima smještenog u Berlinu, čija je namjera kreirati financijsku platformu budućnosti. Radi se o izradi novog standarda za kreiranje fakutra, računovodstvo, porezne prijave i plaćanja. Ovdje ne govorimo o platformi za plaćanje samo kriptovalutama, već i standardnim (fiat) novcem. Request Network već sada ima velik broj jakih partnerstva te su daleko dogurali u izradi softwera. Ovdje se radi o protokolu koji nastoji postati PayPal u kripto-svijetu – korištenjem tehnologija utemeljenih na blockchainu i pametnim ugovorima, otvara se velik niz tehnički naprednijih opcija u odnosu na postojeće sustave.

MOGUĆNOSTI PRIMJENE

Request Network je zapravo ERC20 token (REQ) koji pogoni cijeli sustav, no treba naglasiti kao ti REQ tokeni nisu potrebni za korištenje platforme. Oni se koriste kako bi stvorili napredne zahtjeve, nagrađivali strane koje odluče koristiti REQ kao valutu plaćanja te najvažnije, tokeni se koriste kao sredstvo plaćanja provizija.

Jedan od glavnih nedostataka trenutačnih sustava za plaćanje jest neučinkovitiost i nespremnost za nadolazeće IoT (eng. Internet of Things), tržište. Da bi riješili navedene probleme, tim Request Network-a je iskoristio prednosti 2 osnovne karakteristike blockchaina: transparentnost i nepromjenjivost. Proces je jednostavan. Bilo tko može zatražiti plaćanje slanjem “Request Invoice” (faktura), a primatelj te fakture može je odmah jednostavno platiti. Informacije o plaćanju su pohranjene na sigurnoj decentraliziranoj glavnoj knjizi, tj. na blockchainu. Gdje je tu inovativnost?

“PAYPAL 2.0”

Iako se Request Network primarno predstavlja kao zamjena za PayPal putem blockchain tehnologije, ovdje se radi o daleko većem projektu. Konkretno, kada se koristi PayPal ili Stripe ili neki treći servis da bi primali plaćanja, tada plaćate veliku proviziju. Te provizije variraju od 1% – 7%. REQ je definirao da će provizije iznositi 0.05% – 0.5%. Provizije se plaćaju u formi REQ tokena. Time prodavatelji ostvaruju već profit, a kupci dobivaju istu uslugu, no bez potrebe za davanjem informacija o plaćanju trećoj strani.

POREZNE PRIJAVE

Karakteristika nepromjenjivosti u blockchain tehnologiji znači da porezne prijave postaju jednostavna algoritamska provjera u stvarnom vremenu bez mogućnosti da se krivotvore podaci. Takav automatizirani proces jest brži i jeftiniji nego manualne obrade. Ovo ne znači da Request Network želi zamijeniti postojeće sustave, nego ih unaprijediti. U ovom dijelu pronalazimo interes vladajućih tijela, neprofitne organizacije i javnog sektora.

KONTINUIRANA PLAĆANJA

Ovaj dio možda zvuči malo ispred svoga vremena, no to je nešto što nam tehnologija kriptovaluta donosi. Radi se o mogućnosti da nečije stanje na računu bude stvarni odraz svojih financija. Kontinuirana plaćanja su nešto što REQ tim postepeno razvija pod nazivom Request Extensions. To je ideja u kojoj bi se unaprijedio trenutni način odnosa prihod – rashod. Omogućivanje kontinuiranog priljeva novaca, i kontinuiranih isplata, bilo to plaća, stanarina ili bilo koji srodni fiksni ugovoreni troškovi. To je definitivno ispred svoga vremena, no zanimljiv pokazatelj mogućnosti budućih tehnologija koje nam nose kriptovalute.

TEHNOLOGIJA

Request Network radi na Ethereum blockchainu te je podijenjen u 3 sloja kako bi se mogao prilagođavati različitim primjenama:

  1. Core (hrv. jezgra) – sustavi koji omogućuju osnovnu funkciju mreže. Ovo uključuje pametne ugovore, detekciju izvršenja plaćanja i konverziju valuta.
  2. Extension (hrv. ekstenzija) – ovaj sloj omogućava razvojnim programeri van Request tima da dodaju različite ekstenzije postojećim aplikacijama za lakšu integraciju sa postojećim sustavima.
  3. Application (hrv. aplikacija) – ovdje se nalaze alati koji omogućuju povezivanje vlastitih aplikacija sa REQ mrežom te uvođenje sustava kao mogućnost za plaćanje.

REQUEST NETWORK TIM

Tim iza Request Networka se sastoji od sedmero ljudi, koji imaju dugu povijest suradnje. Naime, oni rade skupa već 6 godina, te su već kreirali uspješne projekte poput Moneytis – stranicu za usporedbu isplativosti prekograničnih plaćanja. Moneytis je osvojio ING nagradu 2015.g. i prikupio 500.000$. Tim iza sebe ima još nekoliko projekata financijske prirode. Pokazali su se kao vrlo djelotvorni, a također su i podržani od strane Y Combinatora. Tim je također ispred svog razvojnog plana, a tjedno objavljuju novosti te teh. napretke na službenom blogu.

PARTNERSTVA

Kao tvrtka podržana od strane Y Combinatora, imaju mogućnosti kontaktiranja velikog broja startupa. Imaju više od 20 partnerstva, mnoga među drugim projektima u kripto-svijetu, od kojih bi izdvojili Bee Token, Kyber Network, 0x, Civic i Aragon. Iako nema velikih zvučnih kompanija, vidi se jasna usmjerenost prema srodnim projektima koji mogu potpomoći razvoju krajnjeg cilja.

ISPLATIVA INVESTICIJA?

Kao i sve druge kriptovalute, Request Network (REQ) token je doživio velik pad u proteklih nekoliko tjedana, te pao čak ispod inicijalne (ICO) cijene od 0.30$. Sa trenutnom tržišnom vrijednošću od 182 milijuna dolara, jedva zauzima mjesto među top 100 kriptovaluta. Trenutačna cijena je 0.28$, a najviša ikad od 1.13$. S obzirom na relativno malu tržišnu vrijednost, a jak tim te “proizvodom” u završnim dijelovima (test aplikacija) osnovnog razvoja, ovo je jedan on onih projekata “ispod radara”.

[crtools-graph coin=”REQ” fiat=”USD” period=”6M”]

Graf prikazuje cijenu REQ tokena unatrag 6 mjeseci. Sve cijene su izražene u američkim dolarima (USD).

Je li isplativa investicija – na pravu bi odmah rekli da. No treba uzeti u obzir, da budućnost REQ tokena ovisi o njegovoj primjeni. Bez integracije Request Network sustava kao platformu za transakcije, ovaj token ne može zaživjeti. Tim predano radi što možemo vidjeti po redovitim ažuriranjima na Github, kao i objavama na blogu. Ovdje se radi o ERC20 tokenu, što znači da je ovisan o Ethereum mreži. Zbog toga treba biti svjestan da budućnost Request Network ovisi i o funkcioniranju i skalabilnosti Ethereum mreže. REQ token se prodaje na velikom broju burzi, uključujući Binance, Huobi, Kucoin itd. Ovdje možete pronaći upute za kupovinu kriptovaluta na burzama. S obzirom da se radi o ERC20 tokenu, možete ga lako pohraniti u MyEtherWallet novčaniku.

Kriptovalute postaju sve zanimljive tvrtkama, a u 2018. godini trebale bi postati regulirano sredstvo u velikom broju zemalja. Ako Request Network bude implemetiran te postao, kako ga mnogi nazivaju, PayPal 2.0, tada investicija u ovom ranom periodu će biti definitivno pametan potez.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.