Bitcoin je započeo cijelu priču sa kriptovalutama, no mnogi nepoznati likovi se uključuju u nju. Tijekom 2017. godine, Bitcoin je dominirao naslovnicama, stekao pratitelje i povećao vrijednost za 1500%. Silna pozornost je opteretila Bitcoin mrežu, te postavila mnoge upite o održivosti Bitcoina.

NAPOMENA: 31. siječnja 2018. g. RaiBlocks mijenja promijenio naziv u NANO.

Bitcoin zajednica je još uvijek zaglavila na originalnom dizajnu 1 MB bloka, kao što je zamislio Satoshi Nakamoto. Ekstremno visoka cijena Bitcoina usmjerila je investitore u traženje jeftinijih investicija koje bi mogle procvatu u sljedeći Bitcoin fenomen.

Doslovno postoje stotine alternativnih kriptovaluta (eng. altcoin) koje su spremne prihvatiti nadolazeće investitore. Jedna od tih alternativa jest RaiBlocks (XRB).

Početkom prosinca, RaiBlocks je vrijedio malo manje od 1$. Danas se njegova vrijednost kreće oko 28$, što je porast od gotovo 3000% u periodu od mjesec dana.

Sustav je dizajniran tako da ima trenutačne transakcije bez provizija, sa teoretski neograničenom skalabilnošću.

Čak i po kripto-standardima gdje se velike promjene u cijenama mogu dogoditi bez određenog razloga ili upozorenja, ovo je šokantan porast cijene. U samo nekoliko tjedana, RaiBlocks se “iz ništavila” izdigao na 12. mjesto kriptovaluta prema tržišnoj vrijednosti.

ŠTO JE UZROKOVALO NAGLI PORAST CIJENE?

Teško je uvijek odrediti pojedine razloge za uspjeh pojedinih digitalnih valuta, ali kod RaiBlocks možemo izdvojiti nekoliko razloga. Ovaj projekt koristi rijedak pristup blockchain tehnologiji, dobiva povjerenje ljudi te postepeno dolazi na sve više burzi. Sudeći po velikoj zajednici i vremenu postojanja, RaiBlocks je bila podcijenjena kriptovaluta dulje vrijeme.

Za početak, RaiBlocks riješava jedan od glavnih problema kripto-zajednice, brzinu transakcije.

Kao što je Harry Tucker napomenuo u Finderu,

RaiBlocks je brži i jeftiniji sustav čak i od Bitcoin Cash-a, sa nepostojanjem provizija i praktički trenutačnim transakcijama.

RaiBlocks postiže takve karakteristike odbacujući Bitcoinov blockchain princip rada. Umjesto toga implementira sustav gdje svaki korisnik posjeduje vlastiti blockchain. Kao rezultat takvog sustava, svaki blok uključuje samo jednu transakciju. Sustav koristi DAG (eng. Directed Acyclic Graph) uz vlastitu varijaciju na tzv. “block-lattice” strukturu.

Na taj način odbacuju koncept “rudarenja” kojeg je popularizirao Bitcoin. Nedavna izvješća o nevjerojatnoj količini el. energije koju troši Bitcoin mreža za rudarenje su potaknula na razmišljanje o alternativnim metodama i popularizirala kriptovalute koje koriste rješenja praktičnija za okoliš.

2018. – GODINA ALTCOINA

RaiBlocks koristi tehnologiju koju je predstavila druga kriptovaluta, IOTA, koja također koristi sličan “bezrudarski” pristup. IOTA je 10. najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, tako da je moguće pripisati veliki rast vrijednosti RaiBlocks zbog sličnosti već poznatom, obećavajućem projektu.

Investitore privlače projekti koji imaju perspektivu te proizvod koji obećava, ima plan kako se suočiti sa budućim izazovima te doprinosi tehnološkim inovacijama. Zato nije iznenađujuće zašto RaiBlocks već sad ima više od 45.000 članova u svom subredditu.

XRB token se trenutno može kupiti na burzi KuCoin. 5. siječnja na Twitter profilu objavljeno je da će RaiBlocks uskoro doći na jednu od najpopularnijih burza – Binance. To će sigurno doprinjeti daljnjem rastu cijene, a službeni datum početka trgovanja još nije najavljen.

Ovo je projekt koji defitnivno treba pratiti, nudi tehnološke inovacije i rješava probleme s kojima se suočava blockchain. Uz dodatak trenutačnih transakcija bez provizija, ovakav projekt definitivno privlači nove investitore. Iako IOTA ima slične karakteristike, ove 2 kriptovalute nisu direktna konkurencija jer je IOTA prvenstveno fokusirana na Internet of Things tržište.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.