U protekloj 2017.g. kriptovalute su doživjele puni zamah, te svi koji su investirali prošle godine ostvarili su profit i do 70x veći od početne investicije. U vrijeme kada postoji više od 1000 kriptovaluta te se nove pojavljuju praktički na dnevnoj bazi, od kojih je većina prijevara, teško je znati u koju kriptovalutu investirati. Zbog toga donosimo pregled najboljih kriptovaluta za 2018. godinu.

1RAI-BLOCKS (XRB)

RaiBlocks je kriptovaluta je lansirana u prosincu 2017.g. Predviđena je kao zamjena za kriptovalute temeljenje na blockchainu čija je svrha biti isključivo valuta. Najpoznatiji primjer je naravno Bitcoin, kod kojeg su velika potražnja i ograničena skalabilnost smanjile prosječnu brzinu, a povisile cijenu transakcije, ostavljajući za sobom loše korisničko iskustvo. Umjesto blockchain strukture koristi DAG (eng. Directed Acyclic Graph) uz vlastitu varijaciju na tzv. “block-lattice” strukturu. U takvoj organizaciji svaki račun ima vlastiti blockchain koji je ekvivalent povijesti transakcija / balansa tog računa.

Ukratko, radi se o projektu koji rješava aktualne probleme blockchaina, velikog je potencijala te ne bi se iznenadili kada bi vidjeli RaiBlocks unutar top 5 / top 10 kriptovaluta prema tržišnoj vrijednosti u 2018.g. U trenutku pisanja članka cijena 1 XRB iznosila je 29.35$ sa tržišnom vrijednosti od 3.9 milijardi $.

Može se kupiti pomoću BTC i ETH na Kucoin te BitGrail burzama.

[crtools-graph coin=”XRB” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene RaiBlocks (XRB) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

2IOTA (MIOTA)

IOTA, kriptovaluta lansirana na tržište 1. lipnja 2017. g., razlikuje se od većine drugih kriptovaluta po svom jedinstvenom ustroju – također DAG. Karakterizira je nekoliko izuzetno primamljivih odlika: nema provizija po transakciji, neograničene je skalabilnosti i transakcije su trenutačne – barem u teoriji. Tijekom prošle godine ostvarila je izuzetno dobar rast, probivši se u top 10 krajem godine.  S obzirom na nova partnerstva te jakom timu koji je razvija, kao i činjenica da je namijenjena za IoT (eng. Internet of Things) tržište – vrijedno nekoliko bilijuna dolara – postoji realna mogućnost da vidimo rast i do preko 20$ u 2018. godini.

IOTA se može kupiti na burzama Bitfinex te Binance. U trenutku pisanja ovog članka cijena 1 MIOTA iznosila je 3.50$ sa tržišnom vrijednošću od 9.7 milijardi $.

[crtools-graph coin=”IOT” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene IOTA (MIOTA) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

3STELLAR LUMENS (XLM)

Stellar je ideja stvorena još 2014.g. kao “ogranak” od Ripple-a jer se Jed McCaleb, su-osnivač Ripple-a, nije slagao sa ostatkom uprave. Budući da se Ripple primarno fokusira na ugradnju blockchain tehnologije kao pomoć bankama, Stellar nastoji olakšati plaćanja direktno između 2 osobe. Transakcija u Stellar mreži ima cijenu od samo 0.01$, a provedena je obično unutar 6 sekundi. Stellar unutar mreže također ima ugrađenu decentraliziranu burzu.

Budući da Stellar ima dugu listu partnera, uključujući velike kompanije poput IBM-a i Deloitte, te činjenice da je to “bolje decentralizirana” verzija Ripple-a, sa upola manjim brojem jedinica u optjecaju, može se očekivati veliki rast te brojni novi investitori.

Stellar Lumens (XLM) se mogu kupiti na više burza, poput Bittrex, Binance, Poloniex, Kraken kao i na vlastitoj Stellar decentraliziranoj burzi. U trenutku pisanja članka cijena “lumena”, 1 XLM iznosila je 0.51$ sa tržišnom vrijednošću od 9.1 milijardi $.

[crtools-graph coin=”XLM” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene Stellar Lumens (XLM) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

4NEO

NEO, tzv. kineski Ethereum, je kriptovaluta koja tehnički postoji od 2014.g. pod nazivom Antshares. Nazivaju je kineski Ethereum jer su osnivači iz Kine te tehnologija na kojoj počiva jest unaprjeđenje postojeće tehnologije Ethereuma. Iako je NEO sa tehnološke strane bolji, Ethereum je bio prvi. Gotovo sve nove kriptovalute koje su ICO (eng. Initial Coin Offering) su utemeljene na Ethereum mreži (tzv. ERC20 tokeni). NEO možda je tehnički bolji, no zbog male popularnosti većina ICO i dalje počiva na Ethereum mreži.

Po čemu je NEO tehnički napredniji od Ethereuma?

NEO ima daleko viši TPS (eng. Transactions per Second), čak više od 1000. Ethereum TPS iznosi 15. Također, glavna karakteristika Ethereuma su smart contracts, koji su pisani u posebnom programskom jeziku zvanom Solidity. To je ponekad problematično za velik broj programera jer da bi kreirali decentraliziranu aplikaciju na Ethereum mreži, prvo moraju naučiti programirati u Solidity-u. Suprotno, decentralizirane aplikacije na NEO mreži se programiraju u poznatim programskim jezicima, poput C++, Java, Pi.

Budući da je popularnost NEO još uvijek niska, te mnogi nisu upućeni u te informacije, postoji veliki potencijal za rast u 2018.g. ukoliko se počinje sve više ICO te drugih decentraliziranih aplikacija počne pojavljivati na NEO mreži.

NEO se može kupiti na velikom broju burzi poput Binance, Bitfinex, Bittrex, Huobi te HitBTC. U trenutku pisanja članka, cijena 1 NEO iznosila je 115.30$ sa tržišnom vrijednošću od 7.5 milijardi $.

[crtools-graph coin=”NEO” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene NEO (NEO) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

5VECHAIN (VEN)

VeChain je kriptovaluta čija je primarna ideja osigurati kvalitetu proizvoda. Kada kupujemo neki proizvod, komad odjeće ili neki prehrambeni proizvod, informacije o porijeklu tog proizvoda su izuzetno oskudne, najčešće svedeni na isključivo zemlju porijekla. Jedno od osnovnih svojstava blockchain sustava jest njegova nepromjenjivost. Stoga bilo kakav zapisa o proizvodu trajno ostaje u mreži te ga je nemoguće promijeniti. Ideja VeChain-a jest da uz pomoć RFID čipova te QR kodova osiguraju detaljne informacije o proizvodima, naročito onima koji se smatraju skupocjenim te “kvalitetnim”.

S obzirom da se radi o velikom tržištu koje može profitirati na temelju odrednica o kvaliteti te razlikovanju kopija od original proizvoda, VeChain definitivno ima svijetlu budućnost. Tim koji stoji iza VeChain jest iz Singapura, a radi se o ljudima sa godinama iskustva u raznim industrijama te velikom listom partnera. Sve u svemu, u 2018.g. možemo očekivati značajan porast vrijednosti VEN tokena.

VeChain se može kupiti na burzama Binance, Huobi te HitBTC. U trenutku pisanja članka cijena 1 VEN iznosila je 6.31$ sa tržišnom vrijednošću od 1.8 milijardi $.

[crtools-graph coin=”VEN” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene VeChain (VEN) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

6CARDANO (ADA)

Cardano je kriptovaluta predstavljena u rujnu 2017.g., a njen osnivač je bivši su-osnivač Ethereuma, Charles Hoskinson. Cardano se počeo razvijati još 2015.g. sa ciljem unaprjeđenja Ethereuma. Tijekom 2 pune godine, Cardano tim je radio razne promjene na samoj tehnologiji na kojoj počiva Cardano, sa ciljem da Cardano bude tehnički izrazito jak prije nego bude lasniran u javnost. Cilj Cardana jest ukloniti probleme skalabilnosti Ethereuma, riješiti problem međusobne inteoperabilnosti kriptovaluta te omogućiti adaptaciju od strane banaka i vlade.

Ukratko, Cardano nosi mnoge inovacije u samu blockchain tehnologiju, predstavljajući novi Proof-of-Stake (PoS) algoritam (tzv. Ouroboros) te implementaciju tzv. Epoch-a – period vremena u kojem se kreira novi blok. Cardano se temelji na 2 “sloja”, CSL (eng. Cardano Settlement Layer) te CLL (eng. Cardano Computation Layer). Cardano ima i vlastiti wallet – Daedalus, te je programiran u Haskellu, naprednom programskom jeziku. Budući da je Cardano teško objasniti u kratkom tekstu, preporučujem da pročitate ovaj članak.

Cardano uvodi brojne inovacije te jedinstvena rješenja u svijet kriptovaluta, te stoga i nije neobično da se s lakoćom probio među najpoznatije kriptovalute u tako kratkom periodu. Očekivanja su velika, a tako i rast vrijednosti.

U trenutku pisanja članka vrijednost 1 ADA iznosila je 0.86$ sa tržišnom vrijednošću od 22.4 milijardi $. Cardano se može kupiti na nekoliko burzi, uključujući Binance te Bittrex.

[crtools-graph coin=”ADA” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene Cardano (ADA) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

7ENIGMA (ENG)

Enigma je kriptovaluta koja uvodi novosti u svijet tzv. kriptovaluta za privatnost (eng. privacy coin). Izradio ju se tim MIT stručnjaka sa impresivnim znanstvenim radom i grupom suradnika na projektu. Ona jedan od dobrih primjera gdje se više radi o novoj tehnologiji, protokolu za aplikacije gdje je privatnost informacija od velike važnosti, nego o samoj valuti za plaćanje. Temeljena je na Ethereum mreži, no uvodi važne novosti.

Temeljna ideja Enigme jest omogućiti punu privatnost podataka pohranjenih u blockchainu, tako da čak ni pojedini node u mreži ne može “iščitati” podatke. Uvode novost koju nazivaju secret contracts, gdje se u biti radi o standardnim smart contracts Ethereuma, no sa dodatnom razinom sigurnosti gdje podaci ostaju kriptirani čak i tijekom komputacija decentraliziranih aplikacija. To omogućuje nove primjene takve tehnologije u područjima gdje se radi o osjetljivim podacima.

Stavljanjem dodatne razine privatnosti na decentralizirane aplikacije, Enigma omogućava veliki niz primjena poput e-glasovanja te e-kartona, a podržana je od strane tehnički jakog tima te uz trenutno relativno nizak market capital mogla bi biti itekako isplativa investicija za 2018. godinu.

Enigma se može kupiti na burzama Binance i Bittrex, a cijena 1 ENG u trenutku pisanja članka iznosila je 6.52$ sa tržišnom vrijednošću od 490 milijuna $.

[crtools-graph coin=”ENG” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene Enigma (ENG) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

8ICON (ICX)

ICON je projekt nastao u Južnoj Koreji, lansiran krajem listopada 2017. godine. Radi se o međusobnom povezivanju različitih kriptovaluta, tj. blockchain-a. Različite industrije prihvaćaju različita tehnološka rješenja. Tako nekim industrijama više pogoduju određene kriptovalute. Tu nastaje problem jer su kriptovalute poput više nepovezanih otoka. To otežava njihovu integraciju i prihvaćanje od različitih industrija jer tada te industrije ne mogu međusobno surađivati, njihovi sustavi ostaju nepovezani. Ideja ICON-a jest kreirati platformu koja omogućava povezivanje različitih kriptovaluta. Na taj način brojne industrije mogu prihvatiti tehnologiju pojedine kriptovalute bez problema sa zajedničkom integracijom i suradnjom sa ostalim industrijama.

Tehnologija je utemeljena na vlastitom blockchainu zvanom loopchain (nije na Ethereum mreži) koja također omogućuje smart contracts. Iza ICON-a stoji jak tim sa velikim iskustvom kao i novi tehnički principi i ideje. Budući da se ovdje radi o gotovom proizvodu, ICON je već vrlo popularan među Korejskim tvrtkama te od trenutka lansiranja vrijednost ICON-a se povećala više od 10 puta. Radi se o jedinstvenoj tehnologiji koja ima realnu primjenu, a već sad postoji veliki interes od strane različitih industrija koje žele integrirati blockchain tehnologiju u svoje poslovanje. Ne bi se iznenadili da se ICON probije među top 5 najjačih kriptovaluta u 2018. godini.

ICON se može kupiti na burzama Binance te Huobi, a cijena 1 ICX u trenutku pisanja članka iznosila je 10.34$ sa tržišnom vrijednošću od 3.9 milijardi $.

[crtools-graph coin=”ICX” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene ICON (ICX) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

9OmiseGo (OMG)

OmiseGo je projekt koji je izradila tvrtka Omise izrađuje platforme za plaćanje (slično kao PayPal) u JI Aziji sa uredima u Singapuru, Tajlandu i Kini. Omise radi decentraliziranu mjenjačnicu koja ne podržava samo kriptovalute već i ostale, “obične” (fiat) valute. Budući da se kriptovalute uglavnom kupuju na burzama, burze postaju središnja točka decentraliziranog sustava, čime se gubi osnovna ideja kriptovaluta. OmiseGo je prvenstveno osmišljena kao kriptovaluta koja podržava sustav decentralizirane mjenjačnice. Takva mjenjačnica jest vrlo značajna za područje JI Azije gdje mnogo ljudi radi van matične zemlje te šalju obiteljima novac, a često nemaju uvjete za otvaranje bankovnog računa. OmiseGo projekt podržava tim u koji su uključena i velika imena poput Vitalika Buterina, tvorca Ethereuma, te Rogera Vera, osnivača Bitcoin.com i jednog od najranijih investitora u kriptovalute.

Od samog lansiranja početkom kolovoza 2017. godine, OmiseGo je postigao veliki rast, od čak 30x, a zahvaljujući brojnim partnerstvima te velikog zahtjeva za takvim projektom u području JI Azije, mnogi očekuju porast cijene i preko 200$ u 2018. godini.

OmiseGo se može kupiti na burzama Bitfinex, Binance, Bittrex, Huobi, a cijena 1 OMG u trenutku pisanja članka iznosila je 26.28$ sa tržišnom vrijednošću od 2.6 milijardi $.

[crtools-graph coin=”OMG” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene OmiseGo (OMG) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

10ETHEREUM (ETH)

Ethereum, 2. najpoznatija kriptovaluta na svijetu je daleko od svojih krajnjih mogućnosti.  Sve više decentraliziranih aplikacija se kreira na Ethereum mreži, tehnologija se i dalje unapređuje sa svrhom drastičnog ubrzanja mreže. Ethereum u 2018.g. očekuje mnogo tehnoloških inovacija, poput Plasma mreže, shardinga te prelaska sa PoW (eng. Proof-of-Work) na PoS (eng. Proof-of-Stake) sustav. Također će se uskoro početi trgovati Ethereumom na “tradicionalnim” burzama te će se definirati krajnja zaliha (tzv. hard cap) što bi moglo značajno utjecati na cijenu. Ethereum je daleko od vrhunca, te je zasigurno obavezna investicija u 2018., unatoč dosadašnjem velikom porastu na više od 1000$ u 2017. godini.

Ethereum se može kupiti na praktički svim burzama te direktno pomoću kuna / eura putem Bitcoin-mjenačnica.hr ili pomoću kartica na Coinbase.com. Cijena 1 ETH u trenutku pisanja članka iznosila je 1392.56$ sa tržišnom vrijednošću od 135 milijardi $.

[crtools-graph coin=”ETH” fiat=”USD” period=”1M”]

Graf prikazuje kretanje cijene Ethereum (ETH) unatrag mjesec dana, a cijene su prikazane u američkim dolarima (USD).

Neke od kriptovaluta koje nismo postavili na listu no definitivno bi ih bilo vrijedno proučiti te razmisliti o investiranju:

Napomena: Ovo nisu savjeti za investiranje već procjene pojedinih kriptovaluta!
Kriptovaluta.hr ne odgovara za bilo kakve financijske posljedice.

3 KOMENTARI

  1. Riiple (XRP) je sigurno jedan od najboljih kriptovaluta u 2018. Iako smatram da je ulaganje u XRP dugoročna investicija (2-3 godine)! Svakako napravite recenziju ove kriptovalute. Pozdrav!

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.