IOTA, kriptovaluta lansirana na tržište 13. lipnja 2017. g., razlikuje se od svih drugih kriptovaluta po svom jedinstvenom ustroju. Karakterizira je nekoliko izuzetno primamljivih odlika: nema provizija po transakciji, neograničene je skalabilnosti i transakcije su trenutačne. Da bi objasnili IOTA kriptovalutu, možda najbolje da objasnimo svaku od navedenih karakteristika.

TRANSAKCIJE BEZ PROVIZIJA

IOTA je prvenstveno namjenjena za buduće, nadolazeće IoT (eng. Internet of Things – “Internet stvari”) tržište. Nikad niste čuli za IoT? Niste jedini. Ukratko, radi se o tržištu koje se temelji na transakcijama između 2 uređaja.
Ima izuzetno puno primjera takvog nadolazećeg tržišta. IoT su u biti svi uređaju koji se mogu povezati na internet – mobiteli, TV, hladnjaci, perilice, žarulje, nadzorne kamere…). Sve one skupa otvaraju potrebu za trgovinom podacima, i unirvezalnom platformom koja bi ih sve povezivala. Tu nastupa IOTA.

Provizije su velik problem u kripto svijetu, pogotovo kod najpoznatijih valuta poput Bitcoina, gdje se provizije po transakciji iznose više od 4$. Kod IOTA valute, provizija nema. To je jedina valuta bez provizija po transakciji.

TANGLE

IOTA se ne temelji na blockchainu, već na novoj tehnologiji nazvanoj Tangle. Tangle (“mreža”) jest u biti DAG (eng. Directed Acyclic Graph – “direktni aciklički graf”). Da bi razumjeli DAG, zamislite drvo. Drvo se sastoji od niza par velikih grana, koje se dalje račvaju (granaju). Svako račvište je čvor. Grane se račvaju u samo jednom smjeru. Kad se grana račva, ona se više nikada ne može vratit rastom na istu točku račvanja. DAG – graf koji se sastoji od točki (čvorova) koje su povezane u samo jednom smjeru (A -> B no ne i B -> A), i on je aciklički – nikada se ne može vratit na početak ili prethodne točke.
Takva struktura mreže se ponaša potpuno drugačije za razliku od blockchain tehnologije na kojoj počivaju sve druge kriptovalute.

U ostalim kriptovalutama imamo 2 tipa korisnika: obične korisnike minere (rudare). Mineri su oni koji potvrđuju transakcije u blockchain sustavu. Kod IOTA, ne postoje mineri. Svatko prilikom provođenja transakcije potvrđuje 2 druge transakcije. Tako je svaki korisnik istovremeno miner i običan korisnik. Budući da su provizije inače rezervirane za minere – ovdje nisu potrebne.

NEOGRANIČENA SKALABILNOST

U Bitcoin mreži, koja počiva na blockchain tehnologiji, zbog dizajna mreže transkacije su spore. Transakcije u kriptovalutama se mjere u TPS (eng. Transactions Per Second – “transakcije po sekundi”). Trenutačni TPS kod Bitcoina je 4. Ta brojka u načelu pada sa sve većim brojem korisnika u mreži. Skalabilnost jest pojam koji definira način ponašanja mreže prilikom većeg broja korisnika. Viša skalabilnost = što je više korisnika u mreži, to je TPS veći, tj. transakcije se brže obavljaju. Slika ispod precizno to vizualizira. Tangle se ponaša suprotno od blockchain tehnologije, gdje što više korisnika je u mreži, to je ona sporija, tj. skalabilnost je niža.

TRENUTAČNE TRANSAKCIJE

Zahvaljujući principu rada te neograničenoj skalabilnosti, vrijeme potrebno za provedbu transakcije u IOTA mreži je gotovo trenutačno – u teoriji. Trenutno vrijeme potrebno za provedbu transakcije jest zapravo oko 15 minuta. To je zato jer je IOTA još uvijek u razvoju, te još nema dovoljno korisnika mreže. Tako da transakcije nisu trenutačne, no prema dizajnu sustava, ukoliko se postigne dovoljan broj korisnika mreže, transakcije će biti trenutačne.

IOTA FONDACIJA

IOTA kao projekt je osmišljena još davne 2015. godine, od strane 4 ljudi: David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergei Popov te Sergey Ivancheglo. Svaki od njih jest godinama u svijetu kriptovaluta te svatko ima svoju čvrstu ulogu. Nakon ICO provedenoga u razdoblju od 25.11. – 21.12.2015. godine i distribucije IOTA tokena, postavilo se pitanje daljnjeg financiranja projekta. Tijekom ICO je prikupljeno je oko 500.000$, te je zajednica odlučila darovati 5% svojih MIOTA kako bi se oformila IOTA Fondacija, neprofitno društvo sa sjedištem u Njemačkoj. Na taj način se tehnologija nastavila razvijati, te tijekom posljednje 3 godine prerasla iz projekta vrijednog pola milijuna dolara na projekt vrijedan 10-tak milijardi dolara!

Ako vas zanima, cijena 1 MIOTA tijekom provedenoga ICO iznosila je oko 0.00018 $. Danas 1 MIOTA = 2 $. Dakle, ovdje se radi o porastu višem od 10000x.

KOJA JE RAZLIKA IOTA i MIOTA?

IOTA je naziv kriptovalute, a MIOTA je mjerna jedinica u kojoj izražavamo njenu cijenu. Budući da je IOTA namijenjena da bude sredstvo mikro-transakcija (transakcije manje od 0.01 centa), ima velik broj jedinica u optjecaju. Najmanja jedinica kriptovalute IOTA jest iota, a označava se malim slovom i. Ostale jedinice se dalje izražavaju u inkremetima od x 1000, dakle 1000 iota = 1 Ki (kilo-iota). Dalje se nastavlja kao Mi, Gi, Ti te Pi. Možete lako povući paralelu sa mjernim jedinicama za memoriju (KB, MB, GB, TB…). Kada vidite cijenu IOTA, u biti se prikazuje cijena 1 MIOTA, tj. 1 000 000 iota.

KAKO KUPITI IOTA VALUTU?

Trenutno se može kupiti na nekoliko burza, Binance, Bitfinex, Coinone. Preporučujemo da koristite Binance jer smo s njom imali najviše pozitivnih iskustva. Da bi kupili IOTA valutu, prvo ćete morati kupiti drugu kriptovalutu poput Bitcoina (BTC) ili Ethereuma (ETH). Nakon toga BTC ili ETH šaljete na burzu, gdje se možete obaviti pretvorbu u IOTA valutu. Ukoliko ne znate kako kupiti Bitcoin ili Ethereum, pročitajte ovaj članak, a ovdje možete pronaći i upute kako trgovati na burzi Binance.

IOTA NOVČANIK (WALLET)

Budući da je čuvanje IOTA ili bilo kojih drugih kriptovaluta na burzi rizično, preporučujem da koristite službeni IOTA wallet. Postoji samo u verzijama za PC, u razvoju su i mobilne aplikacije.

Službeni wallet možete pronaći u GitHub repozitoriju. Nakon što ste preuzeli wallet, trebate kreirati seed. SEED je privatni ključ pomoću kojeg pristupate walletu. Sastoji se od 81 znaka – velika slova i brojka 9. SEED moežte kreirati online, a nakon što ste dobili taj set znakova, ispišite ih te promijenite pokoji znak za svaki slučaj. Obavezno obrišite taj dokument sa računala, jer pomoću tog seta znakova netko može ukrasti vaš novac! Također, ukoliko izgubite SEED, zauvijek ste izgubili pristup svojim financijama!

KRETANJE CIJENE IOTA

[crtools-graph coin=”IOT” period=”1Y”]

Graf prikazuje cijenu 1 MIOTA unatrag godinu dana. Sve cijene su izražene u američkim dolarima (USD).

Kao što smo već ranije napomenuli, prilikom osnovne distribucije provedene krajem 2015. godine, cijena 1 MIOTA je iznosila 1/10 centa. Trenutačna vrijednost iznosi preko 2$. Iako su već sada ostvarene velike vrijednosti, to je daleko od krajnjih očekivanja. Ovdje se radi o platformi za IoT tržište, za koje Forbes procjenjuje da će porasti na sa 156 milijardi na više od 500 milijardi dolara do 2020. godine. Ovdje se radi o dugoročnoj investiciji, jer se radi o tržištu koje je tek u razvoju.

S obzirom na vrhunski tim programera i matematičara, inovativnoj ideji, jedinstvenom dizajnu te brojim partnerstvima uključujući tehnološke divove poput Volkswagena i Microsofta, IOTA ima svijetlu budućnost.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.