EOS blockchain nastoji postati decentralizirani operativni sustav koji može podržati decentralizirane aplikacije industrijskih razmjera.

To nastoji postati pružanjem svih potrebnih funkcija uključujući baze podataka, račune s različitim razinama dozvola, provjeravanje autentičnosti i rukovanje komunikacijom između aplikacije i interneta.

Osnovni tim iza EOS-a je “Block.one“ čije je sjedište na Kajmanskim otocima. Brendon Blumer je izvršni direktor (CEO), sudjeluje u blockchain zajednici od 2014. Dan Larimer je CTO, glavni um iza EOS-a. On je tvorac DPoS konsezusa (eng. Delegated Proof of Stake) te čovjek koji stoji iza BitShares (decentralizirana mjenjačnica) i Steem platformi.

Steemit je blogerska platforma s vlastitim STEEM tokenom. Ti tokeni svakodnevno se distribuiraju kreatorima sadržaja kao nagrada, temeljem zajedničkog glasovanja.

EOS nije službeno definiran akronim. Stav samog tima glasi ovako : „Vjerujemo da EOS znači različite stvari različitim ljudima. Primili smo brojna iznenađujuća tumačenja onoga što EOS označava ili za što bi trebala stajati pa smo odlučili da ga formalno ne definiramo.“

Neki od prijedloga su : Ethereum On Steroids, End of Silence, Endless Online Scaling itd.

KAKO TO EOS PLANIRA POSTIĆI?

EOS želi biti maksimalno skalabilna platforma za razvoj decentraliziranih aplikacija. Trenutno Ethereum je jedina takva funkcionalna platforma ali ona ima puno nedostataka koje će morati ispraviti da bi postala opće prihvaćena u budućnosti.

Dvije glavne značajke kako EOS tim to želi postići su sljedeće:

  • Planiraju potpuno ukloniti transakcijske naknade – putem vlasničkog modela kojim korisnici posjeduju coine i imaju pravo koristiti resurse mreže proporcionalne njihovom udjelu, umjesto da moraju platiti svaku transakciju
  • Tvrde da imaju sposobnost obavljanja milijuna transakcija u sekundi (kao što smo više puta pisali Bitcoin trenutno podnosi 4-5 transakcija u sekundi dok Ethereum 10-15)

Visoki troškovi transakcija i loša propusnost predstavljaju Ethereumove kritične slabosti, tako da ove značajke čine EOS ozbiljnim kandidatom za naslov najbolje platforme za razvoj decentraliziranih aplikacija.

EOS je trenutno ERC-20 token. Za pokretanje ekosustava EOS tim će podijeliti 1 milijardu dolara od njihove prodaje tokena za financiranje projekata izgrađenih na EOS mreži kako bi započeo s najmanje 1000 dAppsa kada EOS blockchain bude pokrenut.

KAKO EOS DONOSI KONSENZUS?

Glavna inovativna ideja iza EOS-a je upravo njihov način donošenja konsenzusa. EOS koristi Delegirani Proof of Stake (DPoS) koji smo već opisali ovdje. Ukratko, zajednica odabire 20-101 delegata, računala u mreži koji služe kao validatori transakcija. Delegati se odabiru na temelju glasanja. Glasati mogu svi oni koji imaju neki udio EOS coina u svom novčaniku no što imate više coina to je vaš glas „važniji“. Delegati nemaju mogućnost modifikacije transakcija, ali mogu odbiti njihovo uključenje u neki blok i time usporiti određenu transakciju.

GLAVNE ZNAČAJKE

  • EOS-ov vlasnički model omogućuje programerima da predvide troškove hostinga za aplikaciju. To zahtijeva od njih samo održavanje određenog postotka ili razine udjela coina i omogućuje stvaranje besplatnih aplikacija.
  • EOS također uvodi sposobnost popravljanja bugova i mogućnost mijenjanja samog pametnog ugovora konsenzusom velike većine (eng. supermajority consesus), umjesto da zahtijeva hard-fork. To je moguće zbog EOS-ovog delegiranog dokaza o udjelu, pri čemu su čvorovi-predstavnici odnosno delegati birani od strane cijele zajednice kako bi brže donosili odluke na visokoj razini, a da ne bira cijela mreža. Iako ovo čini blockchain nešto manje decentraliziran, ono doprinosi developerima mogućnost promjene pametnog ugovora i nakon postavljana na blockchain.
  • Paralelnom obradom upute za program podijeljene su na više procesora. Time se vrijeme rada tog programa uvelike smanjuje. EOS pruža paralelnu obradu pametnih ugovora putem horizontalne skalabilnosti, asinkronog komuniciranja i interoperabilnosti.

EOS-ova asinkrona komunikacija i paralelna obrada omogućuju skalabilnost, dok njegov vlasnički model eliminira transakcijske naknade.

DISTRIBUCIJA TOKENA

EOS tokeni distribuiraju se na Ethereum platformi od 26. lipnja 2017. Proces će trajati više od 341 dana u nekoliko koraka. Ukupno se planira distribuirati milijardu tokena. Prvi korak odvijao se od 26. lipnja do 1. srpnja 2017., tada se distribuiralo 200 milijuna tokena. Ostalih 700 milijuna tokena distribuira se po 2 milijuna tokena tijekom 350 kratkih perioda od 23 sata. Preostalih 100 milijuna tokena ili desetina ukupnog iznosa, bit će rezervirano za Block.one i ne može se prodati. Na kraju svakog razdoblja čitava količina tokena raspoređuje među sudionicima EOS ICO-a razmjerno količini etera koju su svaki od njih uložili u tom razdoblju.

Ovaj način distribucije tokena stvoren je kako bi omogućilo ljudima dovoljno vremena za sudjelovanje te također omogućiti ljudima da vide razvoj softvera EOS.IO prije donošenja odluke o kupnji EOS Tokena.

EOS tokeni će postati zamrznuti na Ethereum blockchainu 2. lipnja 2018 22:59:59 UTC. Ubrzo nakon toga trebao bi se pokrenuti mainnet.

ZANIMLJIVOST

EOS-ov logo je geometrijsko tijelo zvano Chestahedron (eng. chest – prsa). To je prvi heptahedron ove konfiguracije u povijesti geometrije. Ta geometrija osnova je lijeve klijetke ljudskog srca pa od tud i naziv.

ZAKLJUČAK

EOS je trenutno samo konceptualan, ali definitivno ima potencijala biti jedna od vodećih platformi za razvoj decentraliziranih aplikacija. Glavna osoba iza EOS-a Dan Larmier ima iza sebe dva uspješna projekta što daje i ovome vjetar u leđa. Pokretanje same mreže trebalo bi biti u lipnju ove godine. Imajte na umu da je ovo projekt u razvoju i da će trebati dosta vremena da se testiraju svi aspekti ove platforme.

Komentiraj

Upišite komentar!
Upišite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.